Artimiausiu metu galimybių paso galiojimas ilgės?

"Tai pasityčiojimas iš vyresnio amžiaus žmonių", – taip priverstinius vizitus į Registrų centrą vadina kaunietė senjorė. E.banku nesinaudojanti moteris Registrų centro slenksčius mina siekdama gauti galimybių pasą ir jo atnaujinimus.

Turės dažnai lankytis

"Man 86 metai, nei išmaniaisiais telefonais, nei e.banku nesinaudoju. Norėdama gauti galimybių pasą, nuėjau į Registrų centrą. Paaiškėjo, kad tas pasas galioja tik savaitę – paskui vėl turėsiu ten lankytis. Bet aš juk pasiskiepijusi, tai kodėl man taip dažnai reikia atnaujinti galimybių pasą?" – paskambinusi į "Kauno dienos" redakciją piktinosi kaunietė Lilija Bocullo.

Savarankiška senjorė pasakojo kiekvieną dieną einanti į prekybos centrą apsipirkti. "Daug nešti negaliu, todėl į parduotuvę šalia esančiame prekybos centre einu labai dažnai. Kartais norėčiau ten esančioje kavinėje, kuri neturi lauko staliukų, pavalgyti. Tačiau to padaryti be galimybių paso negaliu", – paaiškino senjorė.

Panašių skambučių iš vyresnio amžiaus žmonių, nesinaudojančių e.banku, kuriems dabartinė galimybių paso atnaujinimo sistema yra itin nepatogi, "Kauno diena" sulaukia ir daugiau.

Tinka vakcinacijos išrašas

Registrų centro atstovo spaudai Mindaugo Samkaus teigimu, asmenys, kurie neturi galimybių identifikuoti savęs elektroninėmis priemonėmis (t.y. nesinaudoja e.banku ar e.parašu) ir dėl to negali interneto svetainėje gpasas.lt pasiimti ar atsinaujinti savo galimybių paso, naudotis šio paso teikiamomis galimybėmis gali ne tik Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose gavę popierinę galimybių paso kopiją.

"Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintas taisykles, asmenys vietoje galimybių paso gali naudoti ir vieną iš medicininių dokumentų iš e.sveikatos sistemos: vakcinacijos išrašą, dokumentą, įrodantį, kad persirgta COVID-19 liga, ar neigiamo testo rezultato laboratorinį išrašą. Šiuos e.sveikatos sistemoje esančius dokumentus pacientams, neturintiems galimybių patiems prisijungti prie sistemos, gali išduoti jų sveikatos priežiūros įstaiga ar paslaugą suteikusi įstaiga, pavyzdžiui, vakcinacijos centras", – teigė M.Samkus.

Šiuo metu yra svarstoma, kad pasiskiepijusiems nuo COVID-19 gyventojams galimybių pasas galiotų ilgiau nei vieną savaitę.

Asmenims, neturintiems galimybės prisijungti prie savo paskyros, jis rekomendavo kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą arba vakcinacijos centrą, kuriame buvo paskiepyti.

Registrų centro atstovas priminė, kad Lietuvos gyventojams jau kuris laikas yra prieinami sugeneruoti ES skaitmeniniai COVID pažymėjimai, kuriuos galima atsisiųsti ar atsinaujinti prisijungus prie savo paskyros portale esveikata.lt.

Anot M.Samkaus, nors galimybių pasą ir reikia atnaujinti reguliariai, tačiau, nesant poreikio juo naudotis, tai daryti nebūtina – savo galimybių pasą atsinaujinti patartina artėjant poreikiui juo pasinaudoti.

Kodėl vis reikia atnaujinti?

M.Samkus pabrėžė, kad vakcinacijos nuo COVID-19 išrašas, kurį gali išduoti sveikatos priežiūros įstaiga, galioja neribotą laiką. "Vakcinacijos išrašas yra medicininis dokumentas, jame nurodoma faktinė medicininė informacija. Šie dokumentai neturi jokių galiojimo terminų. Kitas dalykas, kaip šį dokumentą (ar galimybių pasą, ar ES skaitmeninį COVID pažymėjimą) traktuoja kiekviena šalis pagal nusistatytas nacionalines taisykles. Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančias taisykles, nei galimybių pasas (vakcinacijos atveju), nei ES skaitmeninis COVID pažymėjimas (skiepo) neturi nustatytos galiojimo pabaigos. Taigi, taip pat ir vakcinacijos išrašas – jame pateikta faktinė informacija Lietuvoje turi būti traktuojama netaikant jokio galiojimo termino", – pasak Registrų centro atstovo, tai, kaip šie dokumentai traktuojami kitose šalyse, priklauso nuo kiekvienos šalies nacionalinių taisyklių.

Tačiau kodėl, jei galimybių pasas vakcinacijos atveju neturi nustatytos galiojimo pabaigos, jį kas savaitę reikia atnaujinti? Į šį klausimą M.Samkus atsakė: "Galimybių paso veikimo principai ir taisyklės yra nustatytos Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM). Pagal jas nustatyta, kad esant rizikai susirgti jau persirgusiems COVID-19 liga ar paskiepytiems asmenims, buvo sutarta, kad galimybių pase esantys duomenys turi būti atnaujinami kas savaitę, kadangi technologinis sprendimas yra toks, kad patys duomenys automatiškai neatsinaujina. Taigi, pavyzdžiui, nesant reikalavimo reguliariai atnaujinti dokumentą, gali būti atvejų, kai prieš kurį laiką pasiskiepiję asmenys atsispausdina savo galimybių pasą ir jį naudoja, tačiau vėliau jam diagnozuojama COVID-19 liga, ši paskutinė informacija, jeigu dokumentas nebūtų reguliariai atnaujinamas, neatsispindėtų ir tai keltų papildomą epidemiologinę riziką."

Vis dėlto gali būti, kad nesinaudojantiems e.banku asmenims ar sveikatos priežiūros įstaigoje negavusiems reikiamos pažymos dėl galimybių paso nereikės taip dažnai varstyti Registrų centro padalinių durų. "Šiuo metu yra svarstoma, kad pasiskiepijusiems nuo COVID-19 gyventojams galimybių pasas galiotų ilgiau nei vieną savaitę. Tikėtina, kad artimiausiu metu galimybių paso galiojimas ilgės", – informavo EIM Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Ieva Jonilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių