„AstraZeneca“: vakcina – 79 proc. efektyvi ir nedidina kraujo krešulių susidarymo rizikos

„AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 yra 79 proc. efektyvi užkertant kelią simptominės formos ligai ir 100 proc. efektyvi apsaugant nuo sunkios formos ligos ir hospitalizacijos bei nedidina kraujo krešulių susidarymo rizikos, pirmadienį paskelbė bendrovė.

Bendrovės JAV atlikti III fazės veiksmingumo tyrimai, be to, parodė, kad vakcinos veiksmingumas vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių grupėje siekia 80 proc.

Anksčiau kelios šalys rekomendavo šia vakcina neskiepyti vyresnių žmonių, nes nepakako duomenų apie jos veiksmingumą vyresniems žmonėms. Be kita ko, kai kurios šalys anksčiau šį mėnesį sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, pasirodžius pranešimams apie galimą kraujo krešulių susidarymą paskiepytiems asmenims.

JAV atliktame „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos tyrime dalyvavo 32 449 dalyviai, du trečdaliai iš jų gavo vakciną. Maždaug 20 proc. dalyvių buvo 65 metų amžiaus ir vyresni, o apie 60 proc. turėjo sveikatos sutrikimų, susijusių su didesne sunkios formos COVID-19 liga, kaip pavyzdžiui, diabetas, didelis nutukimas ir širdies ligos.

Bendrovės pranešime nurodoma, kad tyrimo metu nenustatyta padidėjusi trombozės rizika tarp 21 583 dalyvių, kurie gavo bent vieną vakcinos dozę.

„AstraZeneca“ priduria, kad šias išvadas pateiks JAV maisto ir vaistų administracijai, kad jos vakcina būtų patvirtinta skubiam naudojimui JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Bet Pfizer ir Modernos vakcinų veiksmingumas – 92 proc.!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių