Atkurti dantys sugrąžina sveikatą ir gyvenimo džiaugsmą

  • Teksto dydis:

Dantys – sveikatos garantas, nes jie yra svarbi virškinimo sistemos dalis. Ir tai tik viena priežasčių, kodėl medikai vienbalsiai tvirtina, kad, praradus nors vieną dantį, ilgai nelaukiant būtina jį atkurti.

Ilgalaikis efektyvus sprendimas

Sugedus dantims arba nors vieną, kelis jų praradę iš dalies netenkame ir gyvenimo džiaugsmo, ir sveikatos. Varžomės šypsotis, sunkiau mėgautis maistu, atsiranda dar daugiau odontologinių problemų, be to, ilgainiui gali imti silpti organizmas, nes blogiau sukramčius maistą tampa sunkiau įsisavinti reikalingas medžiagas, atsiranda virškinimo sistemos sutrikimų.

CLINIC | DPC klinikų tinklo vyr. gyd. Simonas Bankauskas ir gydytojas Remigijus Laurinčikas aiškino, kad, netekus dantų ir ilgesnį laiką jų neatkuriant, mažėja kaulo kiekis, šalia esantys dantys krypsta į defekto pusę, priešais esantys dantys išilgėja. Netekus daugiau dantų, keičiasi ir žmogaus išvaizda – įdumba skruostai, lūpos, dėl to nosis ir smakras atsikiša, žmogus atrodo vizualiai senesnis. Kenčia ne tik žmogaus išvaizda, sveikata, bet ir savivertė.

„Kai netenkama daugiau dantų, likę gauna didesnį krūvį, dėl to dantys migruoja (juda) ir sutrinka sąkandžio funkcija“, – pasakojo implantuojantis gydytojas S.Bankauskas.

Dantis atkurti galima įvairiais būdais, tačiau efektyviausias, patogiausias ir labiausiai tausojantis kitus dantis yra implantacija, kai į žandikaulį įsriegiamas atitinkamo ilgio implantas, prie jo pritvirtinama atrama, o ant jos – individualiai pagaminta karūnėlė.

„Atkuriant dantį dantų implantu nekenkiama greta esantiems dantims, pavyzdžiui, jų nereikia šlifuoti – tai yra būtina gaminant dantų tiltą. Dantį atkūrus implantu toje vietoje tiesiogiai stimuliuojamas kaulas, panašiai, kaip tai vyksta esant natūraliam dančiui, sustabdomas žandikaulio nykimas – to negali užtikrinti išimamas dantų protezas“, – kalbėjo implantuojantis gydytojas R.Laurinčikas.

Be to, teisingai laikantis individualios burnos higienos ir reguliariai lankantis pas specialistą profesionalios priežiūros, implantacija, kaip rodo praktika, yra ilgalaikis sprendimas.

Į darbą – jau kitą dieną

Minėtų medikų ir jų kolegų atstovaujama klinika per veiklos dešimtmetį atliko daugiau nei 30 tūkst. implantacijų. Nepaisant implantų populiarumo ir jų naudos, nemažai gyventojų, kuriems tokios odontologinės pagalbos reikėtų nedelsiant, jos vengia ir tai lemia niekuo nepagrįsti mitai.

„Visų pirma, žmones atbaido intervencijos baimė, bijoma pačios procedūros. Per ją naudojami vaistai nuo skausmo, procedūra tampa visiškai neskausminga, pacientai gali jaustis tikrai komfortiškai“, – teigė pašnekovai.

Dauguma pacientų po procedūros neslepia įsitikinę, kad veltui baiminosi.

Implantacija vyksta taikant vietinę nejautrą. Pacientams, kurie labai bijo, siūloma ir sedacija, kuri sumažina baimę ir nemalonius pojūčius. Implantuojant vieną implantą operacija paprastai trunka apie 30 min.

„Be to, pojūčiai po tokios operacijos dažniausiai būna lengvesni nei po danties šalinimo“, – komentavo gydytojas R.Laurinčikas. Paciento darbingumas priklauso nuo operacijos apimties ir individualių organizmo savybių. Kai kurie jau kitą dieną gali eiti į darbą, kitiems pooperacinis laikotarpis gali užtrukti ilgiau. Dažniausiai nemalonių pojūčių sukelia gyjančios dantenos, tačiau gijimo procesas burnos ertmėje yra labai greitas ir po kelių dienų nemalonūs pojūčiai atslūgsta.

Dar vienas mitas – dantų neva negalima pagaminti per vieną dieną. Dauguma galvoja, kad tam per mažai laiko. „Laikinus dantis galime pagaminti jau tą pačią dieną“, – tvirtino CLINIC | DPC vyr. gydytojas S.Bankauskas.

Kuo daugiau dantų netenkame, tuo labiau apkraunami kiti. Dėl to dantys migruoja (juda), keičiasi sąkandis ir jo funkcija.

To paties vizito metu

Taupant pacientų laiką ir tausojant jų sveikatą siūloma momentinė implantacija, vykstanti to paties vizito metu iš karto po danties pašalinimo ar netekimo.

„Jos pranašumas – maksimaliai išsaugomas dantenų ir kaulo kiekis, sumažėja chirurginių procedūrų skaičius, išvengiama kitų dantų padėties pokyčių, lengviau atkuriama natūrali estetika ir dažnai išvengiama kaulo priauginimo procedūrų. Ji rekomenduojama, kai dantį dėl tam tikrų priežasčių reikia šalinti ar pacientas jo neteko, tačiau jį vėliau bus planuojama atkurti arba kai dantis yra aiškiai matomas pacientui šypsantis“, – aiškino R.Laurinčikas.

„Visi ant keturių“ ir „Trefoil“ – efektyviausi dantų atkūrimo metodai

Kokią geriausią išeitį šiuolaikinė odontologija siūlo pacientams, kurių didžioji žandikaulio dalis ar visas žandikaulis yra be dantų? Tokiais atvejais rekomenduojamas „all-on-4“ (lietuviškai „visi ant keturių“) metodas. Anksčiau tokiems pacientams tradiciškai buvo siūlomi išimami protezai, kurie sukelia daug keblumų.

Unikali „visi ant keturių“ gydymo metodika skirta daugumą ar visus dantis praradusiems žmonėms, kuriems iki šiol buvo tradiciškai siūlomi išimami protezai. Taikant šią metodiką vieno žandikaulio dantims visiškai atkurti vietoj tradiciškai sriegiamų 6–8 implantų naudojami tik 4. Šis būdas dažnai padeda išvengti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų.

Apatinio žandikaulio dantims atkurti reikia vos trijų implantų, ant kurių ir tvirtinamas dantų protezas. Tam pasitelkiamas patentuotas, saugus ir patikimas „Trefoil“ metodas. Visų šių metodų metu naudojamų implantų medžiagos yra biologiškai suderinamos, o dantų spalva ir kontūrai visiškai nesiskiria nuo natūralių dantų. Be to, dantys ant įsriegtų implantų ne tik atrodo, bet ir tarnauja kaip tikri.

Naujos kartos keraminiai dantų implantai – jautriausiems pacientams

Kartais dėl polinkio į alergijas ar lėtines ligas žmogaus organizmas yra linkęs implantus atmesti. Tačiau šiandien tai nėra galutinis sprendimas turintiems jautrią imuninę sistemą ir norintiems sveikos šypsenos.

Naujosios kartos cirkonio implantai – vienas saugiausių, patikimiausių ir ilgalaikiškiausių dantų atkūrimo metodų. Cirkonio dantų implantai yra patvaresni, natūraliau atrodantys. Vienas pagrindinių cirkonio implantų pranašumų yra tai, kad jie į organizmą neišskiria jokių dalelių, galinčių sukelti alergiją. Taigi, cirkonio implantacija visų pirma rekomenduojama alergiškiems pacientams.

„Mūsų klinikoje pasitelkiama technologija ir medžiagos plačiai naudojamos visame pasaulyje. Technologija patikrinta mokslinių tyrimų ir laiko“, – pasakojo S.Bankauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Sveiki dantys -būtini,bet ar įmanoma už tokius pinigus juos susitvarkyti. Sesuo gyvena Vilniuje ir dantis susidėjo nuvažiavusi į Baltarusiją, nes ten žmoniškos kainos ,nesulygint su mūsiškėmis.Mūsų odontologai iš proto išsikraustę, nes taip plėšia iš žmonių,kad net nesinori pas juos kreiptis, geriau jau be dantų vaikščioti.

Norge

Norge portretas
Kadangi tureti dantis ,tai yra ne tik grozis ,bet tai yra SVEIKATA,taigi,tai turi buti nors dalinai kompensuojama ligoniu kasu.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Prieš 5 metus ieškojau, kas dantį atstatytų...nuėjau pas mokslų daktarą, padarė jis rentgeno nuotrauką ir sako: žandikaulis silpnas atrodo..atplėšime dantenas, priauginsime kaulo, tada implantuosime dantį ir iš gomurio paėmę odos prie dantenų priauginsime. man plaukai pasišiaušė...nuėjau pabandyti pas S.Bankauską su ta rentgeno nuotrauka. Simonas tą nuotrauką išmetė ir ten pat padarė mini magnetinio rezonanso tyrimą..parodė kompiuteryje kur koks audinys..pasiūlė nieko netaplėšti nei gomurio neskaptuoti- įmplantavo pailgintą implantą ir viskas, galim dantį uždėtį. ..ir uždėjo. Man pasisekė.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių