Beprecedentis mūšis su tymų epidemija: uždaryta valstybė, įvesta komendanto valanda

  • Teksto dydis:

Samoa ketvirtadienį buvo dviem dienoms visiškai uždaryta beprecedentei masinei vakcinacijai, kuria siekiama suvaldyti tymų epidemiją, šioje Ramiojo vandenyno salų valstybėje nusinešusią dešimčių vaikų gyvybes.

Mirusių pacientų skaičiui padidėjus iki 62, pareigūnai nurodė uždaryti visas kompanijas ir ne pirmo būtinumo paslaugas teikiančias valstybines įstaigas, nutraukė susisiekimą tarp salų keltais ir nurodė žmonėms niekur nevažiuoti automobiliais.

Gyventojams patarta paisyti nuo aušros iki Saulės laidos galiojančios komendanto valandos, likti namie ir iškelti raudoną vėliavą, jei jų namuose dar yra nepaskiepytų asmenų.

Šimtai vakcinavimo komandų, įskaitant šiai operacijai pasitelktus valstybės tarnautojus, anksti ryte pasklido po visą 200 tūkst. gyventojų turinčią šalį.

Pareigūnai planuoja kaimuose ir miestuose eiti nuo durų prie durų ir privalomai skiepyti žmones raudonomis vėliavomis pažymėtuose namuose.

„Visur labai, labai tylu. Girdžiu tik kelis lojančius šunis. Gatvės tuščios“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) vadovas Ramiojo vandenyno saloms Sheldonas Yettas (Šeldonas Jetas).

Privalomo skiepijimo operacija vykdoma pasinaudojant dėl šios epidemijos paskelbtos nepaprastosios padėties galiomis. Tai bandymas stabdyti nuo spalio vidurio vis greitėjantį tymų plitimą.

„Esu ir anksčiau matęs masinio mobilizavimo kampanijų, bet ne visoje šalyje, kaip čia, – sakė Sh. Yettas. – Štai ką dabar darome. Visa šalis skiepijama.“

„Neįtikimai neatsakingas“ turinys

Paskiepytų žmonių skaičius Samoa prieš epidemiją buvo sumažėjęs iki 30 proc., skelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri dėl protrūkio kaltino prieš skiepus nukreiptą žinučių kampaniją.

Pernai po skiepo nuo tymų mirus dviem kūdikiams šalyje buvo laikinai sustabdyta skiepijimo programa ir sumažėjo tėvų pasitikėjimas skiepais. Visgi vėliau paaiškėjo, kad minėti kūdikiai mirė netinkamai skyrus kitų vaistų.

Kaip rodo tarptautinė praktika, geriausia, kad būtų paskiepyta maždaug 90 proc. gyventojų. Maždaug tiek žmonių yra paskiepyta Ramiojo vandenyno salų valstybėse Tongoje ir Fidžyje, kur tymų protrūkiai buvo daug mažesni ir kur mirties atvejų neužregistruota.

Pasak Sh. Yetto, Samoa per socialinius tinklus buvo skleidžiama klaidinga, prieš skiepus nukreipta informacija, tad interneto milžinėms reikia imtis griežtų priemonių prieš tokią „neįtikimai neatsakingą“ medžiagą.

„Gan aišku, jog jie, kaip korporacijos, turi pareigą... užtikrinti, kad populiacijos, ypač – pažeidžiamos populiacijos, gautų tikslią informaciją, kuri išsaugotų vaikų gyvybes“, – sakė jis.

Per pastarąsias dvi savaites paskiepytų žmonių skaičius Samoa išaugo iki 55 proc., o per šios savaitės dviejų dienų kampaniją bus siekiama, kad šis skaičius viršytų 90 proc., nurodė Sh. Yettas ir pridūrė, kad tai turėtų padėti pažaboti dabartinį protrūkį ir užkirsti kelią epidemijoms ateityje.

„Skiepai – vienintelis vaistas“

Net prie ministro pirmininko Tuilaepos Sailele Malielegao (Tuilaepos Sailelės Malielegao) rezidencijos ketvirtadienį plevėsuoja raudona vėliava – lyderis sakė, kad jo sūnėnas neseniai grįžo iš Australijos ir jam reikalingas skiepas nuo tymų.

Tuilaepa Sailele Malielegao piktinosi pranešimais, kad kai kurie prieš skiepus nusistatę tėvai liepia savo vaikams slėptis nuo privalomai skiepijančių komandų.

„Vienintelis vaistas nuo šito yra skiepai... Paskiepyti savo vaiką – vienintelis būdas“, – sakė jis.

Premjeras taip pat atmetė kaltinimus, kad jo vyriausybė prisidėjo prie krizės nesiimdama ryžtingesnių veiksmų dėl ilgą laiką mažėjusio paskiepytų žmonių skaičiaus.

Tymai, kurie paprastai pasireiškia bėrimu ir karščiavimu, bet gali nulemti smegenų pažeidimus ir mirtį, yra pavojingiausi kūdikiams ir mažiems vaikams.

Samoa tymų protrūkis kilo spalio viduryje ir nuo to laiko jau užregistruota 4 217 tymais susirgusių pacientų, daugiausia mažų vaikų. Naujausiais duomenimis, 54 iš 62 aukų yra ketverių metų ir jaunesni vaikai.

Dar 19 vaikų ligoninėse yra kritinės būklės.

Lapkričio viduryje šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Bandydama sustabdyti viruso plitimą Samoa uždarė visas mokyklas ir vaikų darželius, uždraudė vaikams dalyvauti viešuose susibūrimuose.

Samoa sulaukė Australijos, Naujosios Zelandijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Kinijos, Norvegijos, Japonijos, Amerikos Samoa, JAV ir JT pagalbos.

Tačiau net ir po sėkmingos šio ketvirtadienio ir penktadienio skiepijimo kampanijos Samoa gyventojai dar kurį laiką negalės lengviau atsikvėpti, nes imunitetas susidaro tik 10–14 dienų po skiepo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Vakcinos nuo tymu ir sukele epidemija su mirtimis. Bet tiesa bandoma apversti aukstyn kojomis, kaip visada farmacininku ir ju vakcinu 'slovei;. Jei ne vakcinos nuo skiepu jokiu mirciu ir epidemiju nebutu buve, kaip nebuvo iki siolei. Visur kur tik pavakcinuoja sukelia ligu epidemija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių