Besilaukiančioms moterims medikai pataria vengti ant grotelių keptos mėsos

  • Teksto dydis:

Toksoplazmozė yra viena iš užkrečiamųjų ligų, kuri ypač pavojinga nėščiosioms. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, toksoplazmozė pavojinga nėščiosioms, nes per placentą nuo užsikrėtusios motinos gali užsikrėsti vaisius ir dėl to gali išsivystyti įgimta toksoplazmozė.

Dažniausiai užsikrečiama per termiškai neapdorotą mėsą

Toksoplazmozė yra žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos. Infekcijos šaltinis yra užsikrėtusios katės, kurios su išmatomis platina sukėlėjus. Toksoplazmomis užsikrėtusi katė kasdien į aplinką išskiria apie 100 mln. oocistų, kurios subręsta per 1–5 dienas. Nuo užterštos aplinkos užsikrečia naminiai, laukiniai gyvūnai, paukščiai. Jų raumenyse, įvairiuose organuose susidaro toksoplazminės cistos.

Pasak ULAC gydytojos epidemiologės A. Bartulienės, dauguma susirgusių žmonių užsikrečia valgydami nepakankamai termiškai apdorotą ar žalią mėsą (šašlykai, ant grotelių kepta mėsa, vytinti mėsos produktai ir kt.), dalis – vartodami užkrėstą vandenį, nevirintą pieną, valgydami neplautas daržoves, vaisius, uogas, per užterštas rankas ar kitus daiktus.

„Daugelis žmonių gali būti užsikrėtę toksoplazmomis, tačiau ne visiems ši liga yra pavojinga. Didžiausią riziką turi besilaukiančios moterys dėl galimo vaisiaus užkrėtimo ir įgimtos toksoplazmozės bei žmonės, kurių itin silpna imuninė sistema, pavyzdžiui, užsikrėtusiems ŽIV, po organų transplantacijų, vartojantiems imunitetą slopinamuosius vaistus ir kt.“, – pažymi A. Bartulienė.

Toksoplazmozė dažniausiai praeina be simptomų

Simptomai atsiranda tik vienam procentui užsikrėtusių žmonių. Pasireiškia silpnumu, galvos, raumenų skausmais, padidėja kaklo, pakaušio, pažastų limfmazgiai. Sunkios ligos atveju toksoplazmos gali pažeisti smegenis, akis ar kitus organus. Tai dažniausiai nutinka nusilpusio imuniteto žmonėms.

Nors nedažnai, tačiau gali įvykti vaisiaus užsikrėtimas per placentą. Užkratas vaisiui gali būti perduotas tik tuomet, kai nėščioji pirmą kartą suserga ūmia toksoplazmoze nėštumo metu arba tris mėnesius prieš nėštumą. Nedidelė dalis infekuotų naujagimių gimę gali turėti rimtų akių arba smegenų pažeidimo simptomų.

Jei įtariate, kad jums gali būti toksoplazmozė, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris skirs reikiamus tyrimus, kad išsiaiškintų dėl galimos ūmios toksoplazmozės.

Siekiant išvengti užsikrėtimo toksoplazmoze, ULAC medikai pataria:

valgyti tik gerai termiškai apdorotą mėsą, užšaldymas, marinavimas, rūkymas sumažina mėsos užkrėstumą, bet toksoplazmozės sukėlėjų nesunaikina;

nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių;

kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, neplautomis daržovėmis, kruopščiai nusiplauti rankas su muilu, išplauti virtuvės paviršius;

vengti kontakto su kačių ekskrementais;

jaunas kates maitinti sausu, konservuotu ar virtu maistu ir laikyti namuose;

nežaisti su svetimomis katėmis, ypač valkataujančiomis;

mūvėti pirštines dirbant sode, darže;

neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos;

kuo dažniau plauti rankas, ypatingai po sąlyčio su katėmis ir jų ekskrementais, grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant.

ULAC duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 46 toksoplazmozės atvejai, per 2020 m. pirmus penkis mėnesius – 17 atvejų. Dažniausiai sirgo 25–34 metų amžiaus moterys, o per pastaruosius penkerius metus mūsų šalyje užregistruotas vienas įgimtos toksoplazmozės atvejis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių