Per beždžionių raupų protrūkį pasaulyje nustatyta jau daugiau kaip 200 užsikrėtimo atvejų

Šalyse, kuriose beždžionių raupai nėra endeminiai, patvirtinta jau 219 užsikrėtimo šia virusine liga atvejų, sakoma pranešime, trečiadienį vakare paskelbtame Europos Sąjungos ligų kontrolės tarnybos.

Jau keliolika šalių, kuriose beždžionių raupai nėra įprastas susirgimas, pranešė savo teritorijose patvirtinusios mažiausiai po vieną užsikrėtimo atvejį, nurodoma Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC) pranešime apie epidemiologinę padėtį. Dauguma šio protrūkio paveiktų šalių yra Europoje.

„Tai pirmasis atvejis, kai Europoje pranešama apie perdavimo grandines, nesant žinomų epidemiologinių ryšių su Vakarų arba Vidurio Afrika, kur liga yra endeminė“, – sakoma pranešime.

ELPKC pridūrė, kad dauguma pacientų yra jauni vyrai, nurodę, kad lytiškai santykiauja su kitais vyrais.

Neįprastas beždžionių raupų pliūpsnis anksčiau gegužę pirmiausiai buvo užfiksuotas Jungtinėje Karalystėje. Šioje šalyje iki šiol nustatyta daugiausiai užsikrėtimo atvejų – 71.

Ispanijoje jų patvirtinta 51, Portugalijoje – 37.

Už Europos ribų penkiolika užsikrėtimo atvejų patvirtinta Kanadoje, devyni – Jungtinėse Valstijose.

Nuo gegužės 20-osios, kai ES agentūra paskelbė pirmąją beždžionių raupų epidemiologinę apžvalgą, šalyse, kur ši liga nėra endeminė, patvirtintų užsikrėtimo atvejų bendras skaičius iki trečiadienio išaugo penkeriopai.

ELPKC anksčiau šią savaitę nurodė, kad rizika užsikrėsti yra „labai maža“, bet perspėjo, kad didesnis pavojus kyla žmonėms, turintiems daug lytinių partnerių, kad ir kokia būtų jų lytinė orientacija.

„Klinikiniai požymiai paprastai apibūdinami kaip lengvi“, – pranešė agentūra ir nurodė, kad jokių pacientų mirties atvejų neužfiksuota.

Beždžionių raupais paprastai persergama lengviau negu jiems giminingais vėjaraupiais. Ši liga yra endeminė vienuolikoje Vakarų ir Vidurio Afrikos šalių.

Virusas žmonėms gali persiduoti įkandus užsikrėtusiam gyvūnui arba per tiesioginį kontaktą su tokio gyvūno krauju, mėsa ar kūno skysčiais.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Kol kas jokia gydymo priemonė nesukurta, bet simptomai paprastai išnyksta per 2–4 savaites. Mirties nuo šios ligos atvejai reti.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) užkrečiamųjų ligų epidemiologė Maria van Kerkhove (Marija van Kerkchov) pirmadienį sakė, kad dabartinis beždžionių raupų protrūkis yra „suvaldoma situacija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių