Kaune auga sergamumas gripu ir peršalimo ligomis: didžiausias pavojus – vaikams

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Lietuvoje toliau augo sergamumas gripu ir peršalimo ligomis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, bendras sergamumo gripu ir peršalimo ligomis rodiklis siekė 57,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 43 atvejus 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu šis rodiklis buvo didesnis – 93,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę mažiausiai gripu ir peršalimo ligomis sirgo Tauragės apskrities gyventojai (42,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų), daugiausiai – Kauno apskrities (69,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Pasak NVSC, gripo atvejų ir toliau nuosekliai daugėja. Pastarąją savaitę gripas diagnozuotas 380 Lietuvos gyventojų, ankstesniąją savaitę – 221 asmeniui.

Dėl gripo į ligonines paguldyti 47 asmenys, tarp jų 33 vaikai ir 1 nėščioji, 2 asmenys buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Šį sezoną nuo gripo mirė vienas žmogus.

Per savaitę sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Kaune ir Kauno apskrities teritorijose išaugo 52 proc., susirgimų gripu skaičius taip pat žymiai padidėjo – iki 133 atvejų. Vaikai sudaro 44 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI. Į Kauno apskrities ligonines per šių metų 2-ąją savaitę medicinos pagalbos dėl gripo kreipėsi 32 asmenys, iš kurių vienas vaikas (iki dvejų m.), keturi vaikai (2-17 m.) ir keturi suaugusieji buvo hospitalizuoti. Iš suaugusiųjų vienas asmuo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje yra mažesnis. Pernai 2-ąją metų savaitę Kauno apskrityje sergamumo rodiklis siekė 121,5 atvejus 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Buvo užregistruoti 528 gripo atvejai. Bendras sergančiųjų gripu ir ŪVKTI atvejų skaičius siekė 6833. Vaikai sudarė 49 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI.

Gripo simptomai:

– gripui būdinga staigi pradžia;

– aukšta temperatūra (aukštesnė nei 38 laipsniai);

– kosulys (paprastai sausas), dusulys;

– galvos, raumenų ir sąnarių skausmas;

– bendras silpnumas;

– gerklės skausmas.

Taikomos gripo profilaktikos ir kontrolės priemonės: vakcinacija nuo gripo, antivirusinė pokontaktinė profilaktika, priemonės, ribojančios gripo viruso plitimą.

Rekomenduojama laikytis rankų, nosies higienos, vengti kontakto su sergančiu asmeniu, stiprinti imunitetą, laikytis darbo ir poilsio režimo, būti fiziškai aktyviems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių