Būti be akinių nuo saulės tolygu šaukti ligą

Specialistų verdiktas griežtas: vaikams akinius nuo saulės nešioti būtina. Ir tai yra ne mados ar grožio reikalas, bet sveikatos išsaugojimo sąlyga.

Klastinga šviesa

Prieš dešimtį metų vaikas su saulės akiniais buvo retenybė, dabar jais nosį balnoja net vaikščioti nemokantys pypliai.

Veidrodiniai, spalvotais rėmeliais, raižytomis ar žėrinčiais akmenukais puoštomis kojelėmis – stiliaus ikonoms ir jų atžaloms saulės akiniai galbūt yra įvaizdžio dalis. O sąmoningos mamos žino, kad pastarieji – efektyviausia apsauga nuo ultravioletinių spindulių (UV). Jie, anot Kauno klinikų vaikų oftalmologės Rūtos Mačiulaitienės, skirstomi į tris tipus: UVB, UVC ir UVA.

Patys žalingiausi – UVC spinduliai, tačiau jie nekelia pavojaus mūsų sveikatai, mat yra visiškai nufiltruojami ozono sluoksnio. UVB – tai antrojo tipo spinduliai, dėl kurių mūsų oda įgauna šokoladinį įdegį. Patys agresyviausi, pasiekiantys giliausius odos sluoksnius, sužadinantys kolageną naikinančius fermentus ir sukeliantys DNR mutaciją – UVA spinduliai.

Akių ligų rizikos grupėms priklauso žmonės, daug laiko praleidžiantys vidudienio saulėkaitoje ar vietose, kur UV spinduliai ypač intensyvūs. 

"Kuo trumpesnės bangos pasiekia akies audinius, tuo didesnę žalą jos gali sukelti", – R.Mačiulaitienė atkreipė mažamečius auginančių dėmesį.

Vaikų vyzdžiai, anot jos, yra nežymiai platesni nei suaugusiųjų, o lęšiukai – skaidresni, todėl šviesai ir UV spinduliams patekti į akį yra sudarytos patogesnės sąlygos. Taigi kūdikiai ir vaikai, jaunesni nei 10 metų, yra priskiriami didesnės rizikos grupei sirgti tinklainės ligomis.

Atspindi paviršiai

Tiesioginiai UV spinduliai turi agresyviausią poveikį, tačiau labai gerai atsispindi ir nuo kitų paviršių. Tarkim, sniegas atspindi apie 80 proc., smėlis – 15 proc., vanduo – 10 proc. Atsispindėjusi šviesa, specialistės tikinimu, turi tokį patį žalojantį poveikį akiai kaip ir tiesioginė šviesa – ne tik priekiniam akies segmentui, ypač ragenai, bet ir tinklainei.

"Pasaulinė sveikatos organizacija nurodo, kad kopiant į kalnus ar juose slidinėjant UV spinduliuotė stiprėja apie 10 proc. kas vieną kilometrą aukštyn. Todėl būtina nepamiršti užsidėti saulės akinius ir plačiabrylę kepurę ar skrybėlę, nes atsispindėję spinduliai akį pasiekia ne tik iš priekio, bet ir iš šonų bei nugaros", – šiltuoju metų laiku ant slidžių stojančius ir paskui save vaikus tempiančius lietuvius imtis visų atsargumo priemonių ragino medikė.

Neapsigauti ji skatino ir debesuotomis dienomis, kai tiesioginių saulės spindulių nejaučiame. Storesni debesys iš dalies sulaiko UV spindulius, tačiau jei debesys ploni, šie spinduliai laisvai prasiskverbia pro juos.

"O jei debesuotumas tik dalinis, UV spinduliai dar ir išsisklaido dėl atspindėjimo. Todėl būkime atsargūs ir debesuotomis dienomis", – saugoti tiek savo pačių, tiek danguje varnas šaudančių mažųjų akis ragino medikė.

Sukelia ligas

Žmogus, kurio akis pažeidžia UV, gali skųstis intensyviu akių skausmu, ašarojimu, pablogėjusiu matymu, didele akių raumenų įtampa, šviesos baime. Pirmoji pagalba tokiais atvejais – šalti dirbtinių ašarų lašai, vėsus kompresas ant vokų ir tamsa.

"Ilgalaikis UV spindulių poveikis gali sukelti ankstyvą kataraktos vystymąsi, sparninės plėvės, piktybinių navikų odoje aplink akis atsiradimą, geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą", – gydytoja R.Mačiulaitienė akistatos su saule viliokle pataria vengti.

Katarakta, senatvinė geltonosios dėmės degeneracija ir akių vėžys vystosi iš lėto ir dažniausiai užtrunka ne vienus metus, kol liga išryškėja, tačiau laikas, kurį praleidžiame saulėkaitoje be akių apsaugos, padidina šių ligų tikimybę.

Akių ligų rizikos grupėms, specialistų tikinimu, priklauso žmonės, daug laiko praleidžiantys vidudienio saulėkaitoje ar vietose, kur UV spinduliai ypač intensyvūs. Kita rizikos grupė susirgti minėtomis ligomis yra vaikai ir paaugliai.

Kompleksinė apsauga

Gydytoja R.Mačiulaitienė įsitikinusi, kad geriausia apsauga nuo UV spindulių – akiniai. Ypač vaikams, kurie saulėtomis dienomis lauke praleidžia kur kas daugiau laiko nei suaugusieji. Griežtų rekomendacijų, nuo kada reikėtų pirmųjų saulės akinių, nėra, tačiau kai kurie mokslininkai rekomenduoja juos nešioti jau nuo kūdikystės.

"Gydytojai, patardami tėveliams, remiasi paskutinėmis mokslinėmis naujienomis ir įrodytais faktais. Todėl ir aš, remdamasi mokslininkų atliktomis studijomis, rekomenduoju kūdikiams ir vaikams dėvėti saulės akinius ne tik vasaros saulėtomis dienomis, bet ir baltą žiemą ar esant daliniam debesuotumui. Ypač svarbu dėvėti saulės akinius saulėtas dienas leidžiant prie vandens telkinių", – specialistė pabrėžė kompleksinės apsaugos naudą.

Saulės akiniai esą apsaugo 98–100 proc. nuo UVA ir UVB spindulių patekimo į akį, tačiau UV spinduliai gali patekti į akis pro akinių šoną ar atsispindėti nuo užpakalinio akinių lęšio paviršiaus. Norėdami sumažinti UV spindulių patekimą, medikai papildomai rekomenduojama nešioti plačiabryles kepures ar skrybėles.

"Dėvėdami vien skrybėlę be saulės akinių apsisaugome maždaug nuo 50 proc. UVB spindulių", – nepasikliauti vien tik galvos apdangalu,  ragino medikė.

Svarbiausi kriterijai

Pagrindinė saulės akinių funkcija – saugoti nuo UV spindulių, tačiau tėvai, auginantys vaikus, žino, kad šiuos aksesuarus ne visuomet lengva nutupdyti ant mažųjų nosyčių. Renkantis saulės akinius svarbu, kad vaikai juos norėtų nešioti: akiniai turi būti gražūs, spalvingi, lengvi ir patogūs, nespaudžiantys ir nekrentantys, nelūžtantys ir nedūžtantys, pagaminti iš vaikams tinkamų medžiagų.

Akinių lęšiai turi būti pakankamai dideli, kad rėmelio kraštai nesiaurintų regėjimo lauko, kad akiniai apsaugotų nuo dulkių, o pro jų kraštus į akis nepatektų tiesioginiai ar atspindėti saulės šviesos spinduliai.

"Daugumoje optikos salonų galima rasti nemažą saulės akinių, kurių rėmeliai lankstosi ir yra elastingi, asortimentą, o šiuolaikiniai akinių lęšiai turi apsaugines dangas, kurios yra atsparesnės subraižymui, tačiau visiškai nuo to neapsaugo", – R.Mačiulaitienė priminė, kad, renkantis akinius, svarbiausias parametras – lęšiai, turintys UVA ir UVB spindulius sulaikantį filtrą, kuris nepraleidžia spindulių iki 400 nm ir dažnai būna pažymėti UV400 ženklu.


Šiame straipsnyje: akysakiniai nuo saulėsvėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių