PSD draudimas taupo pinigus

  • Teksto dydis:

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad draustumas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) suteikia saugumo, nes garantuoja gydymą susirgus, už kurį sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Neapsidraudusiems nemokamai teikiama tik būtinoji medicinos pagalba.

Apdraustaisiais PSD laikomi tie žmonės, už kuriuos mokamos arba kurie patys moka nustatyto dydžio privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, kurios yra privalomos visiems. Daugumai mūsų šalies gyventojų tai nesukelia rūpesčių, nes legaliai įsidarbinusieji gauna su darbo santykiais susijusias pajamas ir yra drausti nuo įsidarbinimo.

Didesniąją dalį apdraustųjų sudaro žmonės, draudžiami valstybės lėšomis – tai pensininkai, vaikai ir moksleiviai iki 18 metų, nuolatinių studijų studentai, registruoti bedarbiai, vaikus auginantys tėvai, neįgalieji. Kiti turi patys draustis savarankiškai.

VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėjos Natalijos Jelenskienės teigimu, žmonės kartais nesuvokia draustumo svarbos.

„Apskaičiavę, kokios yra gydymo išlaidos ir kiek išleidžiama PSD įmokoms, pastebėtume nemažą skirtumą. PSD įmokas savarankiškai mokantis žmogus, kas mėnesį moka po 27 eurus, per metus išleidžia 324 eurus ir taip užsitikrina teisę gauti medicinos pagalbos paslaugas nemokamai. Tuo tarpu nedraustam žmogui išlaidos gydymo įstaigoje gali siekti ne vieną tūkstantį litų", – sako N. Jelenskienė.

Jos teigimu, apdraustieji turi galimybes gauti iš PSDF apmokamas gydymo paslaugas poliklinikose, šeimos medicinos centruose, ligoninėse, reabilitacijos paslaugas ir gauti kitas PSDF lėšomis apmokamas paslaugas. Pavyzdžiui, įsigyti kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos priemonių bei ortopedijos technikos priemonių, kurių įsigijimo išlaidos kompensuojamos.

Apsidraudus PSD, ramiau turėtų būti ir tiems, kurie lankosi Europos Sąjungos šalyse, taip pat Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine bei Šveicarijoje. Jiems prireikus suteikiama būtinoji medicinos pagalba, kuri visiškai arba iš dalies apmokama iš PSDF lėšų. Tik išvykstant reikia teritorinėje ligonių kasoje pasiimti sveikatos draudimą patvirtinantį dokumentą – Europos sveikatos draudimo kortelę.

VLK Kainų skyriaus vedėjos Violetos Kutraitės teigimu, PSD neapdrausti žmonės susirgę turėtų gydytis savo lėšomis. Jiems nemokamai teikiama tik būtinoji medicinos pagalba. Tokiu atveju tektų mokėti už kiekvieną medicinos paslaugą. Itin brangiai kainuotų daugelis chirurginių operacijų, taip pat onkologinių ir kitų lėtinių ligų gydymas.

„Pavyzdžiui, jei PSD nedraustam žmogui būtų reikalinga inkstų transplantacija, susimokėti reikėtų vidutiniškai daugiau kaip  33 tūkst. eurų. Jei būtų reikalingas chirurginis smegenų insulto gydymas, jis gali kainuoti vidutiniškai nuo 1436 iki 7843 eurų, o jei prireiktų miokardo infarkto chirurginio gydymo, tai gali atsieiti nuo 997 iki 4460 eurų. Tiek žmogus turėtų mokėti iš savo kišenės. Paprastas būdas to išvengti – kas mėnesį sumokėti PSD įmoką", – sako V. Kutraitė.

Vis dar esama atvejų, kai žmonės tik gydymo įstaigose sužino, kad nėra drausti PSD ir negali pasinaudoti nemokamomis gydymo paslaugomis, apmokamomis PSDF lėšomis. Tai sužinoti galima svetainėje čia, skyrelyje „Ar esate draustas?", kur suvedus reikiamus duomenis, sistema pateiks atsakymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių