Celiakija serga vienas iš 100, bet nė neįtaria

  • Teksto dydis:

Tyrimų duomenimis, autoimunine liga celiakija serga vienas iš 100 žmonių. Ūmi liga nesirenka nei amžiaus, nei lyties, ja gali sirgti tiek vaikai, tiek suaugusieji. Daugelis jų klastingus simptomus priskiria prie virškinimo sutrikimų arba ne vienus metus nesėkmingai ieško blogos savijautos priežasčių.

Išprovokuoja produktai su gliutenu

Dar XX a. viduryje buvo manoma, kad celiakija – tik mažų vaikų liga, kuriai būdingi žarnyno pakitimai, viduriavimas, kurį paskatina gliuteno turintys produktai. Tačiau, atrandant naujų diagnostikos būdų, ši liga diagnozuojama ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Medikų teigimu, celiakijai sukelia įvairių organų sistemų pokyčius. Dėl šios priežasties ypač svarbu ją laiku diagnozuoti. Tai autoimuninė genetinė virškinimo trakto liga, kuria susergama dėl įvairių grūdų (kviečių, miežių, rugių) baltymų poveikio plonosios žarnos gleivinei. Produktai su gliutenu išprovokuoja autoimunines ligas, organizmas pats pradeda gaminti antikūnus, kovojančius su įvairiais organais ir sistemomis. Dažniausias ligos požymis – plonojo žarnyno uždegimas, dėl kurio sutrinka vitaminų ir mineralų įsisavinimas, gali išsivystyti kitų ligų.

Simptomai neretai klaidina

Griežta begliuteninė dieta yra vienintelis gydymo būdas, užtikrinantis geresnę savijautą ir sustabdantis ligos progresavimą.

Celiakija sergantys pacientai ilgai ieško blogos savijautos priežasčių, kreipiasi į įvairius gydytojus, tačiau vien kraujo tyrimo čia nepakanka. Viduriavimas arba, atvirkščiai, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, svorio kritimas, pilvo skausmai, mažakraujystė, vitaminų ir mikroelementų trūkumas, ankstyva osteoporozė, depresija ir kiti neurologiniai sutrikimai – pagrindiniai simptomai ir ligos, kai verta atlikti tyrimus, galinčius paneigti arba patvirtinti celiakijos diagnozę. Celiakiją taip pat galima įtarti, jei lėtinės ligos, paskyrus įprastą gydymą, vis vien progresuoja, nepavyksta pastoti arba moteris patiria ne vieną persileidimą, sulėtėja vaikų vystymasis, organizmas netoleruoja laktozės, jauno amžiaus žmonėms sutrinka atmintis.

Yra daug atvejų, kai nustatomos ir gydomos įvairios ligos, pavyzdžiui, autoimuninis kepenų uždegimas – hepatitas, bet atlikus specifinius tyrimus, nustatoma celiakija. Pagrindiniai iš jų – IgA klasės antikūnai prieš audinių trangliutaminazę (anti-tTG IgA), bendro imunoglobulino A tyrimai. Nustačius jo trūkumą, skiriama ir IgG klasės antikūnų prieš audinių trangliutaminazę. Visa tai nustatoma tiriant kraujo mėginius.

Be minėtų pagrindinių tyrimų, ypač vaikams iki trejų metų, siūloma atlikti antikūnų IgA ir IgG tyrimus. Jei jų rezultatai neigiami, o įtariama celiakija, gydytojai gali rekomenduoti ir kitus šiai ligai diagnozuoti naudojamus tyrimus (antikūnus prieš gliadinus arba edomiziumo antikūnus). Nustačius padidėjusią jų koncentraciją, celiakijos diagnozei patvirtinti gydytojai gali pasiūlyti atlikti plonojo žarnyno biopsijos histologinį tyrimą.

Tyrimą rekomenduojama atlikti ir tiems žmonėms, kurių pirmos eilės giminėms buvo diagnozuota celiakija. Nustačius genetinį paveldimumą, tikimybė, kad išsivystys liga, siekia 99 proc., o pirmieji simptomai gali išryškėti tiek vaikystėje, tiek esant vyresnio amžiaus.

Gresia onkologinės ligos

Išgirdus celiakijos diagnozę, svarbu atkreipti dėmesį, kad griežta begliuteninė dieta yra vienintelis gydymas, užtikrinantis geresnę savijautą ir stabdantis ligos progresavimą. Būtina atsisakyti produktų, turinčių gliuteno, nes net ir nedideli jo kiekiai provokuoja antikūnus.

Nesilaikant gydytojų rekomendacijų ir nekeičiant mitybos, celiakija sergančiam žmogui padidėja tikimybė susirgti žarnyno limfoma arba kitokiu virškinimo trakto vėžiu. Tad itin svarbu laiku atpažinti simptomus, o įtarus šią ligą, atlikti tyrimus ir pradėti keisti mitybą, nes tai užtikrins geresnę savijautą ir padės išvengti itin rimtų ligų ateityje.


Šiame straipsnyje: Celiakijaautoimuninė liga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių