Daugėjant COVID-19 susirgimų – įspėja: Lietuvoje mes dar nesame matę omikron atmainos piko

  • Teksto dydis:

Lietuva vėl peržengė dviejų tūkstančių susirgimų per parą ribą. Tačiau epidemiologai pastebi, kad serga jaunesni ir vidurinio amžiaus žmonės. Vaikų sergamumas mažėja, praneša LNK.

„Vaikų atostogos. Tiesiog yra kitas veiklos pobūdis. Dabartiniu metu, prasidėjus ugdymo procesui, jau stebimas ir tam tikrų naujų protrūkių formavimasis mokyklose“, – sakė NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Daugiausiai serga asmenys nuo 20 iki 50 metų. Daugelis susirgimų siejami su koncertais ir kitais susibūrimais.

„Mes matome augimą tarp jaunų žmonių. Omikron plinta labai sparčai, užkrečiamumas labai didelis. Vienas asmsmuo, sakykime, būdamas koncerte ir nežinodamas, kad turi tą virusą, gali užkrėsti dešimt aplink jį esančių“, – kalbėjo epidemiologė.

Tačiau sunkėja kontaktų atsekamumas. „Tikrai nemažas procentas tų, kurie atsisako pasakyti, kokiose vietose lankėsi, kiek laiko buvo, su kuo bendravo“, – tarstelėjo D. Razmuvienė.

Neabejojama, kad atvejų skaičius tik augs. Gali formuotis nauja Omikron susirgimų banga. Dabar didelis sergamumas omikron atmaina pastebimas Jungtinėje Karalystėje, Italijoje ir Prancūzijoje. Tačiau kitoms Europos Sąjungos valstybėms ketinant atlaisvinti izoliacijos taisykles pasiskiepijusiems žmonėms, panašiu keliu ketina sekti ir Lietuva. Pirmiausia ketinama trumpinti izoliacijos laiką sveikatos priežiūros darbuotojams. Tačiau mokslininkai sako, kad trumpinti izoliaciją visiems gyventojams būtų neišmintinga.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Lietuvoje mes dar nesame matę omikron atmainos piko. Nežinome, į kokį hospitalizuotų atvejų skaičių tai virs. Tai laisvinti kažką būtų neapgalvota“, – kalbėjo Gyvybės mokslų centro mokslininkas Gytis Dudas.

Siautėjant omikron, Europoje aptikta dar viena koronaviruso atmaina. IHU atmaina nustatyta keliautojams, grįžusiems iš Kamerūno į Prancūziją. Tačiau kol kas nežinomas jos pavojingumo lygis. Mokslininkai sako, kad tokia atmaina nėra nauja Vidurio Afrikos šalyse. Europoje – tai pirmas atvejis.

„Sunku bandyti nuspėti, kuo ši atmaina galėtų skirtis nuo kitų, bet pats faktas, kad ji nebuvo labai dažnai sutinkama Europoje. Šios atmainos sukeltų atvejų trajektorija kol kas susirūpinimo tiktai niekam nekelia“, – teigė G. Dudas.

Todėl tikėtina, kad ši atmaina, kurios daugiausia atvejų fiksuojama Kongo Respublikoje, aplenks ir Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Omikron atmaina anksčiau vadindavo gripu, ir sirgdavo dar daugiau žmonių negu daugiau, tiktai be jokios panikos ir baimės

na

na portretas
lai nepeza ir negąsdina...vaikai dar atostogose iki sausio 9 d. ką jūs čia rašot nesąmones. O kad serga nebūtų trečio skiepo niekas nesirgtų...per prievartą verčiami žmonės...tai ir kuriasi kad serga..mokslo nereikia paskambinai gydytojai pasakei kad temperatūra, kvapų nejauti ir še tau korona, ar omikron, valio trečio skiepo nereikės bent 7 mėn. ir GP turėsi. Kaip jūs dūrinat žmonės o ką mes negalim?

Tomas

Tomas portretas
G. Sterlingovo interviu, jutubas....Большое интервью 2020. Герман Стерлигов
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių