COVID-19 susirgo paskiepyti globos namų gyventojai: profesorius įvardijo, kas dabar svarbiausia

  • Teksto dydis:

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad trečiadienį dar šeši nauji COVID-19 atvejai nustatyti Tauragės rajono Lauksargių globos namų gyventojams, iš viso čia serga 15 gyventojų. Kaip skelbta anksčiau, dauguma gyventojų buvo pilnai paskiepyti nuo koronaviruso. Profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pakomentavo šią daug klausimų keliančią situaciją.

„Kadangi diskusijos netyla dėl susirgusių, nors ir prieš dvi savaites pilnai paskiepytų globos namų gyventojų, labai svarbu, kad NVSC jau šiandien organizuotų globos namų gyventojų, kurie buvo pilnai paskiepyti ne vėliau kaip prieš 14 dienų, antikūnų prieš S baltymą nustatymą ELISA metodu (jokie greitieji testai čia netinka). Paimti PGR mėginiai turi būti nukreipti sekvenavimui dėl užsikrėtimo britiškąja ar kita nauja atmaina rizikos įvertinimo“, – rašo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius.

Anot jo, būtų tikslinga atlikti kontrolinius antikūnų koncentracijos kraujyje patikrinimus kitose globos namuose, ypač vienišų ar psichinę negalią turinčių asmenų.

„Mano empirinė patirtis konsultuojant pacientus rodo, kad beveik visiems persirgusiems ar paskiepytiems vyresnio amžiaus žmonėms antikūnų koncentracija viršija normą. Visos vakcinos – „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ generuoja šį atsaką. Imuniteto defektai, kai nesusidaro antikūnai, nėra dažnas dalykas. Jeigu antikūnų nėra – žmogus arba nesirgo, arba nebuvo paskiepytas, arba transportuojant vakcinas ar skiepijant buvo kokių nors pažeidimų, todėl būtinas ne tik skiepijimo protokolų, dokumentacijos įvertinimas, bet ir išsami skiepijimą atliekančių darbuotojų apklausa“, – rašo medikas.

Kaip trečiadienį skelbė BNS, Lauksargių globos namų direktorė Jovita Černeckienė teigė, kad iš viso įstaigoje globojami 49 žmonės, 44 iš jų – paskiepyti.

„Beveik visi mūsų gyventojai yra paskiepyti. (...) Kai kurie nepaskiepyti dėl įvairių priežasčių“, – aiškino įstaigos vadovė.

Globos namų direktorė sako, kad įstaigoje dirba 31 žmogus – visi jie taip pat yra paskiepyti.

Pasak jos, vakcinacija antra doze įstaigoje vyko prieš dvi savaites – vasario 10 dieną.

NVSC trečiadienį pranešė ketinantis aiškintis aplinkybes, kuriomis Tauragės rajone COVID-19 užsikrėtė nuo šios ligos paskiepyti globos namų gyventojai.

Pasak centro, nors nė vienas skiepas neapsaugo nuo ligos šimtu procentų, tačiau NVSC specialistams susirūpinimą kelia tai, kad 13 asmenų buvo paskiepyti tuo pačiu metu ir, vertinant mokslinių tyrimų metu įrodytą vakcinos efektyvumą, tai, kad tokiam asmenų skaičiui imunitetas nesusiformavo, kelia pagrįstų klausimų, į kuriuos turi būti atsakyta.

Dėl šios priežasties NVSC specialistai atliks nuodugnų tyrimą, siekdami išsiaiškinti situaciją, galimas priežastis.

Šią savaitę Trakuose esančiuose slaugos namuose „Addere“ įsiplieskus koronaviruso židiniui, užsikrėtimas taip pat patvirtintas ir trims pilnai paskiepytiems gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

i sveikata

i sveikata portretas
suleido skystimo,o vakcina iskeliavo savo keliais.stebuklu nebuna ar ne mokslinciai?

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Ar šiaip, ar taip žiūrėtum, liko vienintelė išeitis – reikia visus paskiepyti rusiška vakcina “Sputnik V”. Tada bus visi sveiki ir kvaili, kaip mūsiškė Kremliaus šunauja.

cinikas

cinikas portretas
Išvada gali būti tik viena - skiepijama su vakcina, kurioje viruso štamas yra gyvas. :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių