D. Nausėdienė: kiekvienas ankstukas gali tapti ypatingu Lietuvos piliečiu

  • Teksto dydis:

Numegzti kojinytę 600 g sveriančiam mažyliui – tokiu iššūkiu buvo pažymėtas šeštą kartą vykstančio paramos projekto „Ankstukai“ startas. Mažiausios kojinytės iššūkį trečiadienį priėmė pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė drauge su mezgančiu ankstukų seneliu Kazimieru.

Projektu Lietuvos žmonės kviečiami ne tik numegzti kojinytę ankstukui ir padovanoti jam šilumą, bet ir prisidėti prie pačios mažiausios gyvybės išsaugojimo aukojant, perkant specialiu ženklu pažymėtas prekes ar skiriant dalį gyventojų pajamų mokesčio.

„Ankstukais tapti nesirengiama. Gilesnis problemos suvokimas gali sutelkti mus kryptingai veiklai ir tikslingai paramai. Visų pirma, moralinei. Po truputį, kad ir mažu konkrečiu indėliu prisidėdami, vieningai galime nuveikti be galo daug. Tegul įvyksta paprastas, bet didingas stebuklas, gimsta šviesi ir jautri bendruomenė, kuriai brangus kiekvienas jos narys. Juk kiekvienas ankstukas gali tapti ypatingu Lietuvos piliečiu: genialiu mąstytoju, kūrybingu menininku, mokslininku ar tiesiog puikiu žmogumi“, – Prezidentūros pranešime cituojama šių metų paramos projekto „Ankstukai“ globėja D. Nausėdienė.

Pirmoji šalies ponia tapo nacionalinės iniciatyvos „Auginu Lietuvą“, kurios dalis ir yra paramos projektas „Ankstukai“, globėja. Iniciatyva apima gyvybės išsaugojimo, naujagimio ir šeimos sveikatinimą, edukaciją, atsakingos tėvystės skatinimą.

Šis unikalus paramos projektas „Ankstukai“ pradedamas kojinyčių mezgimo iššūkiu neatsitiktinai. Pasak neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ ir paramos projekto „Ankstukai“ vadovės Astos Speičytės-Radzevičienės, taip norima pabrėžti naujos gyvybės mažumą ir trapumą.

„Paramos projektas prieš šešerius metus buvo pradėtas siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria anksčiau laiko gimę kūdikiai ir jų šeimos. Tačiau tiesa ta, kad žmonės, kurie savo artimoje aplinkoje nėra susidūrę su neišnešiotais naujagimiais, net neįsivaizduoja, kokie gležni ir maži yra pasaulį anksčiau laiko išvydę kūdikiai. Tokių mažų kojinyčių mezgimas atspindi ankstukų trapumą ir tai, kaip svarbu jais tinkamai pasirūpinti. Remdami mažiausius kovotojus, mes auginame Lietuvą kartu“, – apie projektą pasakoja A. Speičytė-Radzevičienė.

Šiais metais visos paramos projekto „Ankstukai“ metu surinktos lėšos bus skiriamos emocinei pagalbai neišnešiotų naujagimių šeimoms stiprinti, „Ankstukų“ šeimos kraitelio projekto tęstinumui įgyvendinti, būtinajai medicininei įrangai Lietuvos ligoninėse atnaujinti. Taip pat lėšos reikalingos ir kurti nuotolinei mokomajai platformai „Auginu Lietuvą“, suteiksiančiai operatyvią, kvalifikuotą ir lengvai prieinamą informaciją šeimoms visoje šalyje, inovatyviems neišnešiotus naujagimius prižiūrinčio personalo mokymams rengti, naujos kartos neišnešioto naujagimio simuliatoriui įsigyti ir naujagimio netekusioms šeimoms skirtos knygos projektui įgyvendinti.

„Ankstukai – „nematomi“ kūdikiai, jiems padėti užaugti gali tik ypatinga medicinos pažanga, profesionali medikų pagalba ir rūpestinga šeimos priežiūra. Kiekvienas priaugtas gramas ar ūgtelėtas milimetras yra iššūkiai, kuriems įveikti reikia specializuotos medicinos įrangos. Palaikyti už gyvenimą kovojančius ankstukus ir padėti jiems užaugti galime kiekvienas – pirkdami „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes mūsų parduotuvėse arba aukodami į specialias akcijos dėžutes, kurias rasite prie kasų“, – sako tinklo „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Taip pat ankstukus paremti galima pavedimu, skiriant dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ar aukojant www.ankstukai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A'neee?..

A'neee?.. portretas
Kodėl tada Lietuva negina savo vaikų-piliečių kai užsienyje jie atiminėjami visam laikui? Banewerde ponio nesidomi o gal net jiems pritaria?

...

... portretas
Čia kalbi apie ypatingus nusikaltėlius?.. :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių