Dantų atkūrimas per savaitę: mitas ar realybė?

  • Teksto dydis:

Dantų implantavimas – operacija, kurios bijo daugelis pacientų. Tačiau  kasmet ji vis labiau populiarėja, o gydytojai kaupia profesinę patirtį. Ką vertą žinoti apie šią procedūrą?

„Ekspres“ dantų implantavimo metodas padeda atkurti ir vieną dantį, ir visą dantų eilę per kelias dienas. Ar tai iš tikrųjų realu, ar dar yra faktų, apie kuriuos gydytojai neužsimena?

Norite, kad jūsų neapgautų? Tuomet svarbu suprasti, kokie procesai vyksta žandikaulio audiniuose, kai žmogus netenka dantų arba jie yra pašalinami.

Dantų šaknys yra patikima dantų atrama kramtant maistą. Jie atlieka  ir  laidininkų funkciją, kuomet perduoda kramtymo apkrovą kauliniam audiniui, kuriame jos yra įtvirtintos. Šios apkrovos dėka užtikrinama kraujotaka ir kaulo ląstelės aprūpinamos maisto medžiagomis. Vos tik mums praradus dantį kartu su šaknimi, kaulo audinys nebegauna įprastinės apkrovos, o kartu ir maisto medžiagų, dėl to ląstelės žūsta. Taip pat  mažėja ir kaulo apimtis – šis procesas vadinamas kaulinio audinio atrofija.  

Klasikinis dantų implantavimo būdas

Klasikinis dantų implantavimas  - dantų eilės atkūrimas įmontuojant implantatus -  metalinius tikrų dantų šaknų analogus. Šiam tikslui gydytojas prapjauna ir išsluoksniuoja dantenų lopą, specialiu instrumentu formuoja duobutę, į kurią įdedama būsimoji dirbtinė šaknis.

Tuomet prasideda gijimo laikotarpis, kuris tęsiasi maždaug pusę metų – per tą laiką kaulo ląstelės „apvelka“ implantantą, prasiskverbia į jį ir užtikrina stabilumą. Praėjus prigijimo laikotarpiui ant implantato uždedamas abatmentas - detalė, ant kurios tvirtinamas danties protezas.

Svarbu paminėti, kad klasikiniam dantų implantavimui reikia atitinkamos kaulo apimties ir kokybės. Jeigu pastebimi kaulų atrofijos požymiai, klasikinė implantavimo operacija turi būti atidedama. Vietoj jos atliekama papildoma chirurginė intervencija – kaulinio audinio priauginimo procedūra.  Dažniausiai po tokios operacijos turi praeiti 6 - 8 mėnesiai, kol kaulas visiškai atstatomas ir jį galima naudoti implantatams diegti. Gydymas gali trukti apie 6 mėnesius, kartais ir ilgiau – virš metų.

"ROOTT"  implantavimas naudojant bazinius implantatus su momentine apkrova

Dantų implantavimas su momentine apkrova vyksta panašiais metodais, tačiau šios procedūros metu pasitaiko kelios išimtys:

• Duobutė implantatui formuojama arba praduriant audinį, arba naudojant duobutę, likusią po ką tik ištraukto danties. Gaminiui įauginti vyksta paties žmogaus kaulo kompresija, užtikrinanti patikimą pirminį dirbtinės šaknies stabilizaciją.
 

• Nereikia priauginti kaulo – implantatams fiksuoti pakanka minimalios kaulinio audinio apimties, dažniausiai 4-5 mm.

• Implantuotas ir abatmentas – tai ištisinė konstrukcija, kuri leidžia įmontuoti protezą iškart, taip išvengiama „atsisukimo“ ir abatmento iškritimo kartu su naujaisiais dantimis rizikos.
 

•Implantavimas retai kada užtrunka ilgiau kaip savaitę, nes įdiegtiems implantatams reikia iškart duoti aprovą – svarbu, ne vėliau nei trečiąją ar ketvirtąją parą.


Bendroji gydymo trukmė - ne ilgiau kaip savaitė.

Gali pasirodyti, kad abu atvejai - tai tas pats dantų implantavimas, tačiau pastarajame sutrumpėja gydymo terminai ir pavyksta atsisakyti kaulo priauginimo procedūros. Ar tai neturi įtakos gydymo kokybei?

Atsakyti į dažniausiai pacientų užduodamą klausimą, pasirodo, taip paprasta.

1. 90 procentų visų atvejų kaulo pakanka. Natūralios dantų šaknys ir klasikiniai implantatai yra centrinėje (akytojoje) kaulo dalyje, kuri atrofuojasi pirmaisiais mėnesiais po danties praradimo.  Momentinės apkrovos konstrukcijos taip pat paliečia šią kaulo dalį, bet įsiskverbia dar giliau – į bazinį kaulą, kuris yra visos kaulo struktūros pamatas. Jis yra patvaresnis ir atsparus atrofijai. Be to, tyrimai rodo, kad implantatai gali būti įterpti į bikortikinę plokštelę - patvariausią kaulo dalį, kuri yra visos kaulo struktūros apvalkalas, šarvas.

2. Sparčiai vyksta gijimo procesas  ir mažėja rizika, kad po implantavimo operacijos pateks mikrobų.  Implantatai įdedami mažai traumuojančiu, tausojančiu būdu, tiesiog praduriant audinius ir nededant siūlų. Implantuodamas dantį  klasikiniu būdu gydytojas prapjauna dantenas, atverčia jos lopelį, smulkina kaulą, vėliau vėl užsiuva implantato prigijimo laikotarpiui.

3. Momentinis protezavimas įmanomas ne tik dėl ištisinių konstrukcijų.  Ant momentinės apkrovos implantatų per pirmuosius metus uždedamas lengvas protezas, pagamintas iš plastmasės ir metalo.  Jis  per daug nespaudžia dirbtinių šaknų, taip pat prireikus jį galima pakoreguoti. Tai pasakytina apie sąkandžio pakitimą ar atkūrus dantų eilę. Be to,  kramtymo apkrovos dėka implantatai skatina natūralius kaulo regeneracijos procesus  - jų ląstelės ganėtinai greitai auga dirbtinių šaknų viduje ir aplink jas.

„ROOTT“ implantavimas: pirmenybė teikiama momentinei apkrovai

2013 metų tendencija – sukurtas "ROOTT"  dantų implantavimo metodas.  Iš esmės tai ne naujas dantų atkūrimo metodas, o vien struktūrizuota gydymo būdų pasirinkimo sistema, kuria gali vadovautis tiek gydytojas, tiek pats pacientas.  Šią koncepciją  parengė Atvirosios stomatologų bendrijos gydytojai. Pagal šią koncepciją gydytojas, susipažinęs su paciento būkle, gali pasiūlyti jam keletą alternatyvių problemos sprendimo būdų.  Koncepcijoje iš viso numatyta daugiau kaip 80  sprendimų.

Bendrijos partnerė – Šveicarijos firma  „TRATE AG“, kuri sukūrė  „ROOTT“ implantatus -  skiriasi jų forma ir dydis.

• klasikiniai implantatai: kartais be jų apsieiti neįmanoma, ypač kai reikia tobulos dantų estetikos ir pakanka kaulinio audinio,

• kompresiniai implantatai skirti esant momentinei apkrovai, rekomenduojama esant vidutinės kokybės kaulo atrofijai, siaurai alveolinei keterai, trūkstant trijų dantų iš eilės arba momentiniais dantų  atkūrimo juos pašalinus atvejais,

• baziniai implantatai skirti momentinei apkrovai, rekomenduojami esant didelio laipsnio kaulo atrofijai, visiškai adentijai arba trūkstant daug dantų iš eilės.

„ROOTT“  implantavimo metodo svarbiausias akcentas –  neatidėliotina apkrova, kadangi pacientui suteikiama ne tik skubi pagalba, bet ir komfortas. Ši procedūra pacientui gerokai pigiau kainuoja - bazinis viso žandikaulio implantavimas kainuoja du kartus pigiau už klasikinį variantą, be to, nenukenčia kokybė.

Implantatai tarnauja neribotą laiką.

Jei norite gauti išsamesnės informacijos apie "ROOTT" implantavimą, galite teirautis odontologijos klinikose. Jus dominančius klausimus galite užduoti implantatų gamintojai – Šveicarijos bendrovei "TRATE AG" tinklalapyje www.trate.ch.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl Ligonių kasos neapmoka

Kodėl Ligonių kasos neapmoka portretas
Tokio dantų gydymo metodo? Juk dantys ir yra pati didžiausia šio amžiaus problema ir nuo jų stovio priklauso daugybės kitų ligų profilaktika?Kam reikalingas toks sveikatos draudimas jei neapmoka svarbiausio ir kiekvienam būtino dalyko?

Onutė

Onutė portretas
Keičiu butą į dantų implantus.

netikiu

netikiu portretas
''mplantatai tarnauja neribotą laiką.''
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių