Dėl reformų įsiuto sanatorijų atstovai: valdžia uždraus pasirinkti reabilitacijos vietą?

  • Teksto dydis:

Sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija pasipiktinusi. Sako, kad dabartinė valdžia ketina uždrausti pasirinkti, į kurią sanatoriją po ligos vykti atgauti jėgų. Valdžia atkerta, kad visa tai tėra gandai. Visgi pokyčių bus, praneša LNK.

Aistros dėl reformų

Sanatorijos ir reabilitacijos centrai Palangoje populiarūs ištisus metus. Čia žmonės suvažiuoja iš visur.

Panevėžietis į Palangą atvyko su dvejų metų sūnumi. Išgirdęs apie galimus pakeitimus, jog įstaigą gali tekti rinktis pagal gyvenamąją vietą, vyras sakė: būtų didžiulis praradimas.

„Prarastume galimybę pasigerinti sveikatos būklę“, – apgailestavo jis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše.

 

 

„Pagal Konstituciją pacientas gali rinktis bet kurią Lietuvos gydymo įstaigą, tarp jų – ir reabilitacijos“, – sakė „Pušyno“ direktoriaus pavaduotojas reabilitacijai Antanas Šatas.

„Per metus „Pušynas“ gali reabilituoti apie 2,5 tūkst. žmonių. Iki 3 tūkst.“, – teigė poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ direktorius Tomas Žulkus.

„Pušynas“ pavaldus Vidaus reikalų ministerijai. Čia atvyksta ne tik eiliniai piliečiai, bet ir vidaus tarnybos sistemos esami ir buvę pareigūnai. Pavyzdžiui, jiems laisvų vietų šiais metais nebėra.

„Apskritai tokia politinė ir geopolitinė situacija... Gal reikės gydyti ir kareivius, ir sužeistuosius. Kas čia gali pasakyti, kam mes būsime reikalingi“, – svarstė T. Žulkus.

Laukia pokyčiai

Pokyčiai numatomi vykdant reformą.

„Šios vykdomos reformos metu neplanuojama mažinti nei medicininės reabilitacijos paslaugų teikimo apimties, nei joms numatytų PSD biudžeto lėšų“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistė Elita Radkevič.

Esminis pokytis – įstaigų prijungimas prie didžiųjų ligoninių. Jos nebegalės priklausyti savivaldybėms ar ministerijoms.

„Tokių atskirų profilinių ligoninių, tarp jų ir reabilitacijos ligoninių, nebeliks. Jas žadama prijungti prie kitų stambių ligoninių“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Visgi tokio žingsnio nauda abejoja Sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija. Jos vadovas Artūras Salda klausė, kam apskritai to reikia.

Buvo tokių atvejų, kad kai kurie žmonės nori reabilitacijos, pavyzdžiui, būtinai vasarą, būtinai Palangoje ar Druskininkuose.

„Manome, kad dėl šito gali nukentėti patys pacientai, nes šitos įstaigos, prijungtos prie didžiųjų ligoninių, greičiausiai taps podukros vaidmenyje. Yra nerimo, kad pradės kristi paslaugų kokybė. Taip pat manome, kad pacientams sumažės galimybė pasirinkti įstaigą, į kurią jie gali ir nori vykti“, – tvirtino A. Salda.

A. Matulas sakė priešingai: pacientas tik išloš.

„Tam, kad sunkiai sergantis žmogus reabilitaciją gautų iš karto“, – aiškino jis.

Nauja tvarka turėtų išgyvendinti ir tokius atvejus:

„Buvo tokių atvejų, kad kai kurie žmonės nori reabilitacijos, pavyzdžiui, būtinai vasarą, būtinai Palangoje ar Druskininkuose. Kyla įtarimas, ar tikrai ta reabilitacija yra tiek būtina, jei žmogus stato sąlygas“, – šnekėjo A. Matulas.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Sunaikins kurortuose veikiančias įstaigas?

Reabilitacijos skyriai veikia ir ligoninėse.

„Taikome medicininę reabilitaciją po operacijų, po traumų, po neurologinių susirgimų. Tai ne sveikatinė, o medicininė paslauga“, – sakė RVUL Ambulatorinės reabilitacijos skyriaus vedėja Silvija Strupienė.

Man atrodo, kad esama tvarka yra gera, darbus galėtume tęsti taip, kaip jie vyksta dabar.

Galima stacionarinė ir ambulatorinė reabilitacija, kai žmogus atvyksta vienai ar kelioms procedūroms.

„Laikas ir lėšos nešvaistomi veltui. Tačiau susiduriame su ta problema, kad tikrai turi būti prieinama“, – teigė S. Strupienė.

Anot asociacijos, sistema sukurta taip, kad ambulatorinės reabilitacijos apimtys didėtų, o stacionarinės mažėtų.

„Kad ambulatorinė reabilitacija turėtų turėti didesnes privilegijas – be abejo. Tai yra pigiausias variantas. Bet tik tiems žmonėms, kurie yra mobilūs. O ką daryti žmonėms, kurie gyvena kaime arba kuriam suvesti trys kateteriai?“ – šnekėjo A. Šatas.

A. Matulas sakė, kad sunkiems pacientams reabilitacija bus užtikrinama vienu ar kitu atveju, kvotų nebeliko.

„Tai reiškia, kad sunkiems ligoniams, kuriems reikės reabilitacijos, ją gaus – nereikės laukti, kol atsiras kelialapis, kad po sunkios atgautų sveikatą“, – komentavo jis.

Visgi asociacijos įsitikinimu, valdžia kuria sistemą, kuri per kelerius metus gali sunaikinti kurortuose veikiančias įstaigas. Anot asociacijos vadovo, susitikimuose viceministrė pareiškė, kad  „jūs ten, kurortuose, gydote oru“.

„Turime gerą įdirbį, patirtį, turime puikius gamtinius išteklius, gydomąjį purvą, mineralinį vandenį. Dabar panašu, kad šioje reformoje didžiąją dalį to žadama tiesiog sugriauti“, – manė A. Salda.

„Man atrodo, kad esama tvarka yra gera, darbus galėtume tęsti taip, kaip jie vyksta dabar. Bet ne nuo mūsų priklauso“, – kalbėjo Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ direktorė Vesta Janeikienė.

Visgi ministerija tikino, kad paslaugų apimties ir joms numatytų lėšų mažinti neplanuojama.

„Pacientai ir toliau turės teisę rinktis medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančią įstaigą, o valstybė ir toliau apmokės privačiose sanatorijose ir reabilitacijos centruose teikiančias paslaugas, dėl kurių buvo sudaryta sutartis su teritorine ligonių kasa“, – tikino E. Radkevič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia reformuoti visa sveikatos apsauga

Reikia reformuoti visa sveikatos apsauga portretas
Hahaha, pagal konstitucija galima rinktis :))))))) fantazuoja neblogai. Kur gydytojas siuncia, ten ir vaziuoji. Ir siaip didzioji dalis tu sanatoriju turetu tapti komercinemis paslaugomomis, nes dauguma ju nera reikalingos. Visos sanatorijos turi priklausyti ligoninems. Ir jei zmogui reikalingos atostogos, pats pirkis, o ne reikalauk, kad valstybe tau jas pirktu tariamu sanatoriju pavidalu.

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Tikrain išsigando. Prieš dešimtis maždaug metų gulėjau Kano vienoje ligoninėje ir mačiau kaip vienas gydytojas šokinėjon apie viena senute ir kaip po nesunkoios operacijos ją pasiuntėbį Druskininkusnir sakė paskambinau gydytojui ,būsi gerai prižiūrėta, Gulėjau šalia jos lovos. Atvykusi bdujra sako, turėjo daug pinigų,viską išdalijo gydytojams ,o dabar kišenė tuščia, oreikės mano šeimai mama rūpintis. Tėvai dirbo paminklus kažkuriame rajone,O klausantis gydytojo suokimo senutei net gėda buvo. O dabar mat sukilo. Nebebus taip, nebeplauks pinigėliai kišenę. Labai gerai.

Statybnioks

Statybnioks portretas
Karaliukai išsigando, kad jie taps pavaldūs ligoninėms ir baigsis lengvos babkės?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių