Dešimtas šių metų organų donoras suteikė galimybę pasveikti keturiems recipientams

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad sekmadienį Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo užregistruotas jau dešimtas organų donoras šiais metais. Donoro artimieji priėmė kilnų sprendimą ir sutiko paaukoti savo artimojo organus donorystei.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad transplantacijai yra tinkami donoro inkstai, kepenys ir ragenos. Inkstai bus transplantuoti dviem recipientams VUL Santaros klinikose, kepenys ir ragenos – LSMU ligoninėje Kauno klinikose.

Toks kilnus poelgis kaip organų donorystė dažniausiai suteikia galimybę pasveikti ne vienam sunkiai sergančiam žmogui. Potencialiai vienas donoras gali padėti net septyniems žmonėms.

Donoro laukia šimtai žmonių

Lietuvoje organų ir audinių transplantacijos iš viso laukia 301 žmogus: 65 laukia inksto, 1 kasos ir inksto komplekso, 35 širdies, 5 plaučių, 5 širdies ir plaučių komplekso, 39 kepenų, 151 ragenų transplantacijos. Į šį sąrašą patenka ir 4 vaikai.

Organų donorais Lietuvoje gali tapti visi pilnamečiai asmenys, kurie užpildo specialų sutikimą ir gauna donoro kortelę. Ši kortelė – tai žmogaus altruistiško pasirinkimo simbolis, kuris parodo, kad asmuo pasiryžo po savo mirties padėti kitiems.

Tačiau net ir įsigijus donoro kortelę, apie savo pasirinkimą labai svarbu pasikalbėti su savo artimaisiais, nes būtent jie netekties akimirką priims galutinį sprendimą dėl donorystės. Toks pokalbis gali paskatinti ir kitos šeimos narius pritarti donorystei, bet svarbiausia – žinant mirusio artimojo valią jiems bus paprasčiau ir lengviau priimti sprendimą netekties akimirką.

Donoro kortelę įsigyti galima užpildžius prašymą internetu  ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“ bei „Camelia“ vaistinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių