Donorai galės mobiliojoje programėlėje stebėti duoto kraujo kelią

  • Teksto dydis:

Nuo šiol donorai galės mobiliojoje programėlėje stebėti duoto kraujo kelią.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) su partneriais antradienį pristatė programėlę, kurioje galima užsiregistruoti kraujo davimui. Programėlė leis sužinoti, kada kraujas buvo ištirtas, taip pat kokiame mieste jis buvo perpiltas ligoniui.

NKC direktorė Joana Bikulčienė sako, kad programėle norima kraujo davimą padaryti patogesnį donorams.

„Žmonės, kurie neatlygintinai aukoja kraujo, yra labai užsiėmę: jie ir dirba, ir turi kitų socialinių įsipareigojimų, ir studijuoja. Tiesiog jiems turime padaryti sąlygas, kad jie galėtų nesirinkti tarp to, ar šiandien eiti apsipirkti ar į kiną, ar nueiti į Kraujo centrą, o tiesiog spėti padaryti viską“, – spaudos konferencijoje antradienį dėstė J.Bikulčienė.

Ji pasakojo, kad programėlė padės greitai užsiregistruoti konkrečioje kraujo davimo vietoje konkrečiam laikui.

„Visi, kurie turi išmanųjį telefoną, nemokamai gali parsisiųsti programėlę „Mano kraujas“, labai paprastai paspausti „diegti“ ir Kraujo centras jau jūsų telefone. Aš manau, kad tikrai dabar pasiteisinimų, kad neturiu laiko, nespėjau, negaliu, bus dar mažiau (...). Antras dalykas yra skaidrumas – tikrai žmogus matys, kad ne į Vokietiją, ne į Australiją kažkur jo kraujas buvo išvežtas, o skirtas konkretaus miesto ligoninei“, – aiškino J.Bikulčienė.

Tikimasi, kad ši programėlė paskatins neatlygintinos kraujo donorystės rodiklio augimą Lietuvoje.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra įpareigojusi visas šalis iki 2020 metų pereiti prie neatlygintinos kraujo donorystės. Šiuo metu neatygintinai kraujo duoda apie 80 proc. visų donorų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių