Donorų augimas – rekordinis

Pakeista ir įsigaliojusi tvarka, kai pasirašyti donoro kortelę galima ir elektroniniu būdu, džiugina teigiamais rezultatais. Patogesnė ir greitesnė procedūra padidino žmonių, norinčių tapti organų donorais, skaičių.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad per vieną mėnesį sutikimą donoro kortelei gauti elektroniniu būdu pasirašė net 452 žmonės. Ši galimybė Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo įteisinta kovo 27 dieną. Iki tos dienos sutikimų per mėnesį būdavo registruojama iki 100.
„Per trumpą laiką pasiektas rezultatas – rekordinis“, – faktą konstatavo specialistai.

Sutikimą donoro kortelei gauti galima užpildyti apsilankius interneto svetainėje www.transplantacija.lt, radus nuorodą „Pasirašyk internetu“ ir patvirtinus savo tapatybę per elektroninę bankininkystę ar elektroniniu parašu. Tai užtrunka vos keletą minučių.

Šiuo metu donoro korteles turi 17 tūkst. 870 žmonių. Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai informuoja, kad iš šių asmenų tik 690 sutiko dovanoti ne visus audinius ir organus.

Statistika rodo, kad donorystės idėją labiau palaiko moterys. Iš visų žmonių, kurie sutiko, kad jų audiniai ar organai po jų mirties būtų panaudoti transplantacijai, 65 proc. sudaro dailiosios lyties atstovės.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, donorystė populiaresnė tarp jauno amžiaus žmonių: net 10 tūkst. 363 asmenys, davę sutikimą, yra 18–30 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių