Dukrą ligoninėje slaugiusi moteris pasijuto prastai: jai buvo atlikta inovatyvi procedūra

  • Teksto dydis:

Jauna mama Gabija, slaugiusi dukrą ligoninėje, pati pasijuto prastai. Grįžusi namo, ji nutarė profilaktiškai apsilankyti pas šeimos gydytoją ir išsiaiškinti atsiradusio silpnumo priežastis. Šis apsilankymas moteriai tapo lemtingas. „Prieš kelis metus tulžies pūslėje turėjau akmenų, todėl gydytoja nusprendė atlikti echoskopiją, po kurios pasiūlė konsultacijai nuvykti pas chirurgą“, – prisimena Kauno klinikų pacientė.

Atlikus sveikatos būklės tyrimus, Gabijai diagnozuota tulžies latakų akmenligė. Kaip rašoma Kauno klinikų pranešime, dėl akmenų dydžio jų pašalinti nebuvo galima įprastais gydymo metodais, todėl jai atlikta unikali procedūra – cholangioskopija su akmenų skaldymu lazeriu (akmenų litotripsija).

Pasak Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovo doc. Daliaus Petrausko, cholangioskopija – tai nauja gydymo metodika, skirta tulžies ir kasos latakų diagnostikai ir gydymui. „Lanksčiu endoskopu apžiūrimi latakai, įvertinami patologiniai pakitimai ir nusprendžiama, ar galima atlikti diagnostines ir gydomąsias procedūras, – aiškina docentas. – Šia metodika diagnozuojami ir gydomi tulžies ir kasos latakų susirgimai: augliai, latakų susiaurėjimai, akmenligė ir įvairios komplikacijos po operacijų, kepenų transplantacijų.“

Jis priduria, kad kitais endoskopiniais metodais tiesioginės tulžies ir kasos latakų apžiūros ir gydomųjų procedūrų neįmanoma atlikti. „Taikant cholangioskopijos metodiką per endoskopą įvedamas specialus kateteris su vaizdo kamera gale, kuriuo vizualizuojami latakai, įvertinami pakitimai. Šios procedūros metu galima paimti audinio mėginius histologiniam ištyrimui, suskaldyti ir šalinti akmenis ar įvesti endoprotezus“, – aiškina medikas. 

Pacientei Gabijai, taikant šią procedūrą, į tulžies lataką įvestas cholangioskopas ir akmenys susmulkinti lazeriu. „Suskaldžius akmenis, juos galėjome pašalinti iš tulžies latako. Pritaikius modernius gydymo metodus (cholangioskopiją ir lazerinę litotripsiją), pacientei akmenys tulžies latakuose pašalinti be chirurginių intervencijų. Tokiu būdu išvengta didesnės komplikacijų rizikos ir sunkesnio pooperacinio laikotarpio“, – pažymi doc. D. Petrauskas.

Šiuo metu moteris jaučiasi gerai, tolesnis gydymas jai nereikalingas. „Žinau, kad dabar esu sveikesnė. Už tai dėkoju Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojams, slaugytojams ir jų komandai“, – džiaugiasi ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių