A. Dulkys: dėl šeštosios dozės vakcinavimo tempai gali sulėtėti

  • Teksto dydis:

Opozicinių frakcijų posėdyje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad dėl priimto sprendimo naudoti vadinamąją šeštąją skiepų dozę, vakcinacijos procesas Lietuvoje pabrangs ir sulėtės.

„Kodėl nesiryžote, nors tokią teisę turėjote kaip ministras, priimti sprendimą dėl šeštosios vakcinacijos dozės įteisinimo“, – opozicinių frakcijų posėdyje klausė A. Veryga.

„Dėl šeštosios dozės... Tai yra išimtinė praktika. Mes tarėmės ir koordinavome savo veiksmus per Europos Komisijos mechanizmą. Kadangi tai naujas preparatas, visas vakcinacijos procesas turi turėti neabejotiną užtikrinimą dėl saugumo ir kokybės. Mes matome kiek apskritai yra daug bandymų diskredituoti šį (vakcinacijos – ELTA) procesą. Taigi buvo sutarta, kad mes turime sulaukti Europos vaistų agentūros sprendimo“, – opozicinių frakcijų posėdyje teigė A. Dulkys.

„Aš noriu atkreipti dėmesį, kad šeštos dozės nebuvo. Kalba eina apie likutį“, – pridūrė ministras, galiausiai pažymėdamas, kad ir pats A. Verygos klausimas yra nevienareikšmiškas.

„Tai labai nevienareikšmiškas klausimas. Svarbiausia, matyt, žinutė yra tai, kad Lietuva negaus nei mažiau, nei daugiau vakcinų. Jų gaus tiek pat“, – sakė A. Dulkys, pridurdamas, kad vakcinų gamintojai, nesuderinus sprendimų dėl šeštosios skiepo dozės, atsakomybės dėl skiepijimo kokybės žadėjo neprisiimti. 

„Dabar būsime užtikrinti, kad yra saugu ir kokybiška. Nes gamintojas atsisakė prisiimti atsakomybę ne tik už šeštą dozę, bet ir už kitas penkias dozes“, – teigė A. Dulkys.

Galiausiai A. Dulkys pažymėjo, kad Lietuvoje priėmus sprendimą dėl šeštosios dozės, po to, kai Europos vaistų agentūra pritarė šiam siūlymui, vakcinavimo tempai šalyje gali sulėtėti.

„Dabar šis procesas, panašu į tai, kad šiek tiek mums darys ne tokį sklandų vakcinavimo procesą, nes reikia papildomų specialių švirkštų. Ačiū Dievui, mes jų turėjome. Kažkuria prasme lėtės vakcinavimo procesas ir jis be visa ko pabrangs“, – teigė A. Dulkys.

Europos vaistų agentūra (EVA) pastarąją savaitę pritarė siūlymui dėl šeštos „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos „Comirnaty“ dozės panaudojimo. Po to Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), atsakingos už gyventojų skiepijimą nuo COVID-19 ligos, galės naudoti šeštąją vakcinos dozę.

Remiantis EVA rekomendacijomis, norint iš vieno flakono ištraukti šešias dozes, reikia naudoti mažo neveikos tūrio švirkštus ir (arba) adatas. Mažo neveikos tūrio švirkšto ir adatos derinio neveikos tūris turėtų būti ne didesnis kaip 35 mikrolitrai. Jei naudojami standartiniai švirkštai ir adatos, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė.

Jei vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį. Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių