A. Dulkys: niekas nesiruošia sumažinti galimybių rinktis vaistus iš sudaryto kainyno

  • Teksto dydis:

Planuojami pokyčiai dėl kompensuojamųjų vaistų įsigijimo ir kainodaros nustatymo nesumažins galimybės žmonėms rinktis vaistų iš kainyno, teigia sveikatos apsaugos ministras.

„(...) tikrai niekas nesiruošia žmonėms sumažinti galimybę rinktis iš to kainyno, kuris yra sudarytas, ir tikrai niekas nereikalaus rinktis tik pirmo pirmumo (pigiausio vaisto – BNS)“, – trečiadienį žurnalistams sakė Arūnas Dulkys.

Anot jo, stengiamasi skatinti gamintojų konkurenciją, kad jie pigintų vaistus Lietuvoje, ir sudaryti galimybę į kompensuojamųjų vaistų sąrašą patekti daugiau inovatyvių vaistų.

„Tai yra viena iš blogybių, kad sudarėme galimybę rinktis iš viso kainyno vaistą, pats mūsų kainynas, mūsų nuomone, turi būti tobulintinas, nes jame mažai inovatyvių vaistų“, – teigė ministras.

Pasak jo, siūloma tvarka bus detaliai aptarta su visomis suinteresuotomis grupėmis.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo įvesti metinį 45 eurų „priemokų krepšelį“, kuriame per metus būtų apskaitomos pacientų sumokamos priemokos už mažiausią priemoką turinčius kompensuojamuosius vaistus. Jį viršijus, valstybė padengtų tolesnes papildomas visų pacientų išlaidas perkant vaistus su mažiausia priemoka.

Vyriausybei teikiamomis pataisomis siūloma atsisakyti ir ligšiolinės praktikos, kai padengiamos visos vyresnių nei 75-erių pacientų ir iki 267 eurų per mėnesį pajamas gaunančių žmonių priemokų už kompensuojamuosius vaistus išlaidos.

Pagal projektą, valstybė šioms visuomenės grupėms padengtų išlaidas tik už kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka.

Ministerija teikiamame teisės aktų pakete nori nustatyti ir priemokų lubas medicinos pagalbos priemonėms įsigyti – maksimalios pacientų priemokos negalėtų viršyti 50 proc. bazinės kainos. Šiuo metu priemokų lubos galioja tik vaistams ir sudaro 20 proc. bazinės kainos.

Pataisos artimiausiu metu bus teikiamos Vyriausybei, dėl jų turės apsispręsti ir Seimas. Planuojama, kad pakeitimai įsigaliotų nuo 2023-iųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Sumažinkit vaistų reklamą ir vaistų kaina sumažės.Juk reklamos išlaidos įeina į vaistų kainą ,o jos tikrai didžiulės.Tad ponai valdantieji,giriatės ,kad rūpinatės skurdžiausia gyvenančiais,o faktiškai net buvusias ir esamas lengvatas naikinat.

na

na portretas
apgailėtinas ne ministras, o tautos juokdarys...kaip kalba griuk ir voliokis...bet atleistina ką padarysi buhalteris yra buhalteris...užsakė vakcinų už 28 mil su beveik pasibaigiančiais galiojimo laikais...dabar kažkam žada atiduoti...o mums paskutines kelnes mauna nuo užpakalio...ot vadinamas ministras kaip švaisto mokesčių mokėtojų pinigus. Kai užnugaris geras ...ir draugai geri gali daryti ką tik nori...

Gaila

Gaila portretas
Labai skaudu klausyti tokių ministro planų..Jam tikriausia dar nereikia vaistų,o ką daryti žmogui kuris jau daug metų vartoja vaistus ir jie keičiami vis stipresniais,nes organizmas jau priprato prie silpnesnių ir ne taip jau greitai atrandamas tas vaistas,kuris tinka.Tikriausia ponas ministras nutarė kuo greičiau atsikratyti ligotais žmonėmis.Ministras trimituoja ,kad žmonęs į vaistines gražino 3 tonas vaistų,tai ką jie visi buvo kompensuojami,kas juos surūšiavo?Juk daug vaistų perkama be recepto,Jeigu nereikia visos pakuotės sunaudoti arba netinka tas vaistas,tai ką išmesti į šiukšlių konteinerį?Kiek visokių tepalų parduodama dideliam įpokavime,tai kur likutį dėti,irgi į konteinerį?Žmonės,kasdien naudojantys kompensuojamus vaistus,tikrai jų nemėto,nebent tie ,kurie nusipirkę invalidumą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių