A. Dulkys: regionų ligoninės turėtų siekti pritraukti iš aplinkinių vietų kilusius medikus

  • Teksto dydis:

Regionų ligoninės turėtų išlaikyti ryšį su mediciną studijuojančiais kraštiečiais ir siekti pritraukti juos atgal, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, pirmadienį lankydamasis Tauragėje, jis, be kitų dalykų, aptarė medikų trūkumo klausimą. Pasak pranešimo, jis Tauragėje ypač aktualus, nes miestas nutolęs nuo universitetų, ruošiančių medikus.

Ministras paragino gydymo įstaigų vadovus palaikyti aktyvesnius kontaktus su mediciną studijuojančiais kraštiečiais. Tai padėtų baigus studijas susigrąžinti jaunimą atgal.

„Prielaidos pritraukti jaunuosius medikus į rajonus yra sudarytos: valstybė nuosekliai didina finansavimą studijuojantiems mediciną, sudarytos galimybės lengviau steigti rezidentūros bazes. Deja, kiek tenka domėtis, dažnai net nežinoma, kiek jaunuolių iš rajono studijuoja mediciną, o specialistus pagal kilmės vietą gi yra lengviausia prisitraukti, tik reikia nuolat palaikyti kontaktą ir rodyti dėmesį“, – teigė A. Dulkys.

Vizito Tauragėje metu A. Dulkys apžiūrėjo greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų, šeimos gydytojų ir specialistų darbo vietas, bendravo su pacientais. Su gydymo įstaigų vadovais be medikų pritraukimo klausimo aptarti eilių, biurokratinių suvaržymų mažinimo aktualijos.

Pasak ministerijos, kalbėdamas su greitosios pagalbos darbuotojais, ministras akcentavo, kad pertvarkius GMP veiklą ir pradėjus veikti vieningai tarnybai, darbuotojai visoje Lietuvoje gali tikėtis vienodų darbo sąlygų ir priemonių.

Šeimos gydytojai, bendraudami su ministru, kaip vieną esminių trukdžių didinant dėmesį pacientams įvardino perteklinį dokumentų ir siuntimo pildymą.

A. Dulkys ragino didinti pirminės ir antrinės grandies bendradarbiavimą, „kad pacientai nebūtų varinėjami iš kabineto į kabinetą“.

„Ši problema yra pasikartojanti daugelyje šalies gydymo įstaigų. Atrodo, sėdima po tuo pačiu stogu, tačiau gyvenama skirtingose planetose. Gydymo įstaigų vadovai turi susėsti prie vieno stalo dėl bendro tikslo, nes vien jų bendradarbiavimas gali sumažinti siuntimų skaičių bent dešimtadaliu. Mažiau siuntimų – daugiau tiesioginio dėmesio pacientams“, – sakė ministras.

Ministras vizito metu apžiūrėjo ir Tauragės ligoninę, kurioje sutvarkytas ligoninės fasadas ir interjeras, naujai įrengti akušerijos ir geriatrijos skyriai, laboratorija, įdiegti mokėjimo terminalai, ligoniai ir pacientai maitinasi šiuolaikiškoje kavinėje.

Jo teigimu, ši ligoninė yra viena moderniausių vakarų Lietuvoje.

„Ligoninės vadovų komanda įrodė, kad veikiant tikslingai ir rūpinantis pacientais bei personalu, ir per trumpą laiką galima pasiekti įspūdingų rezultatų. Tokios pastangos duoda vaisių – tik dešimtadalis Tauragės gyventojų gydymo paslaugas renkasi kituose miestuose, kai kituose rajonuose šis skaičius siekia ir 50 proc.“, – pabrėžė A. Dulkys.

Ministras planuoja ir toliau lankytis šalies gydymo įstaigose, sprendžiant medicinos paslaugų prieinamumo klausimus bei mažinant biurokratinius reikalavimus medicinos personalui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai regionai nustumti į paraštes

Kai regionai nustumti į paraštes portretas
Kaip jos pritrauks, jeigu nežino ar tos ligonines nebus uždarytos?

Ministre

Ministre portretas
baikit kliedėt apie jaunų gydytojų pritraukimą ne tik į regionus, bet ir į didesnius miestus su dabartine darbo užmokesčio situacija medicinoje, kai gydytojas su 30 metų ir didesniu stažu gauna į rankas realiai vidutiniškai, dirbdamas 1 etatu apie 1200-1400 eurų, kas daugumoje ES šalių sudaro nekvalifikuoto darbuotojo minimalią algą........jūs manot, kad ši perspektyvą gali pritraukti jaunus specialistus?..........kai tik baigęs studijas ir išvykęs į užsienį jis iš karto gaus 3-4 kartus didesnį darbo užmokestį, o perspektyvoje tas užmokestis didės dar 2-3 kartus ........mokėkit dabar gydytojams į rankas 1 etatu bent 3000-3500 eurų, tada gal ir nebus problemų su specialistais..........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių