A. Dulkys: sustiprinančia doze planuojama leisti skiepytis ir po trijų mėnesių

Kitą savaitę planuojama sudaryti galimybę sustiprinančia doze pasiskiepyti ir po trijų mėnesių, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Pirmosios žinutės apie omikron rodo, jog asmenys, pasiskiepiję dviem dozėmis, turi maždaug 50 procentų apsaugą, pasiskiepijusieji stiprinamąja doze, tai yra trimis dozėmis, turi iki 75 procentų apsaugą. Planuojame sudaryti galimybę, kad kitą savaitę žmonės galėtų skiepytis ne tik po šešių, ne tik po keturių mėnesių, bet ir po trijų mėnesių“, – LRT ketvirtadienį sakė ministras.

„Paankstiname skiepijimąsi, kad daugiau žmonių galėtų pasinaudoti tokia galimybe ir pasiskiepyti stiprinamąja doze“, – pridūrė jis.

Nuo lapkričio pasiskiepijusieji viena „Janssen“ vakcinos arba dviem bet kurios kitos Lietuvoje leidžiamos vakcinos dozėmis, gali pasiskiepyti sustiprinančia doze praėjus nebe pusmečiui, o keturiems mėnesiams.

Tą padaryti galima „Pfizer“ skiepu arba „Janssen“ vakcina, jei pirmą kartą suleistas taip pat šis preparatas. Sustiprinantis skiepas „Moderna“ vakcina leidžiamas po šešių mėnesių.

A. Dulkio teigimu, sparčiai plintanti omikron atmaina per artimiausias savaites Lietuvoje gali tapti dominuojanti.

Šalyje šia savaitę nustatyti pirmieji du koronaviruso omikron atmainos atvejai.

Didelį skaičių mutacijų turintis viruso variantas, pirmąkart aptiktas Pietų Afrikos Respublikoje praėjusį mėnesį, paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

Ekspertai įspėja, jog omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti delta atmaina. Viena to priežasčių – mažesnis vakcinų veiksmingumas.

Vis dėlto, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
O kodel negali leisti susisauti iskart visu 8, galgi taip vakcina butu veiksminga...

dulkio suoliai

dulkio  suoliai portretas
dulkys vis trumpina terminus. nuo puses metu persoko iki 3 menesiu. tai gal iskart suleist 8 ir baigta? ar nespes isrusiuot---kurios ponams , o kurios vergams?

na

na portretas
Buhalteris koks jis ministras apie mediciną nei bū nei me. Tas pats kad kosmonautą paskirtum mediku, bet PIŠ parankus...jei reikia tokių nesuvokiančių kokiose rogėse jis sėdi. Girdėjau kad ruošia 8, o po to vėl viskas nuo pradžių. Galėtų buhaltweris tai visas 8 per dvi dienas suleistų. Iš kur mirtys buhalterį? Ar visiems galima skiepytis? Kas miršta pagrinde širdininkai, kuriems užsikemša kraujagyslės...o už kiekvieną užkasta medikai dar priedus gauna...nieko stebėtino..."korona" dar 10 metų gyvuos kam milijonai, kam priedai...visi draugiškai pasidalina...baisiai kad koks
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių