Duomenų mokslininkas apie COVID-19 situaciją: šis efektas geriausiai matosi Vilniaus apskrityje

  • Teksto dydis:

Matematikas, prezidento Gitano Nausėdos suburtos Ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius pasidalijo įžvalgomis apie britiškąją koronaviruso atmainą. 

„Dar gruodį britai rado, kad B.1.1.7 atmaina, tikėtina, labiau plinta 0-19 amžiaus grupėje. Tada dar buvo neaišku, ar tai susiję su kitais faktoriais, tarkim, padidintu testavimu, ar tai naujas B.1.1.7 efektas. Paanalizavus duomenis giliau, paaiškėjo, kad tai vis dėlto nauja B.1.1.7 atmainos savybė. Ji labiau užkrečiama 0-9 amžiaus grupėje (27 proc. labiau negu lyginant su bendra populiacija) ir 10-19 amžiaus grupėje (16 proc. labiau nei lyginant su bendra populiacija)“, – feisbuke rašė V. Zemlys-Balevičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad publikaciją rašė statistikos specialistė. „Pasaulyje normalu, kad prie aktualių problemų dirba visi mokslininkai, Lietuvoje, kiek teko pastebėti, COVID-19 gali komentuoti tik medikai ir epidemiologai, – rašė matematikas. – Faktas, kad UK ir Švedijoje stebimas naujų atvejų skaičiaus padidėjimas 0-19 amžiaus grupėse. Lietuvoje šis efektas geriausiai matosi Vilniaus apskrityje.“

„Facebook“ nuotr.

Antradienį paskelbta, kad Lietuvoje nustatyta dar 215 naujų Jungtinės Karalystės koronaviruso mutacijos atvejų, Pietų Afrikos atmainos nuo penktadienio nerasta.

Vilniaus Santaros klinikų laboratorijoje ištyrus 186 mėginius nustatyti 107 britiškojo viruso atmainos atvejai – pasak Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, ši atmaina jau sudaro daugiau nei pusę Vilniaus, taip pat tris ketvirtadalius Alytaus ir Utenos šią savaitę tirtų ėminių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koronė

Koronė portretas
Vidurio Azijos mutacija irgi ne už kalnų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių