Egzamino užduotis – nepaklysti gatvėje

Svei­kie­siems įpras­ti dar­bai neį­ga­lia­jam ga­li pri­lyg­ti žyg­dar­biui. Ap­si­pirk­ti par­duo­tu­vė­je, nuei­ti į vais­ti­nę ar pa­štą, už­si­sa­ky­ti pa­tie­ka­lą ka­vi­nė­je pro­to ne­ga­lią tu­rin­čiam vai­kui nė­ra taip pa­pras­ta.

14-ai įvai­raus am­žiaus vai­kų iš visos Lie­tu­vos Klai­pė­dos se­na­mies­ty­je bu­vo su­reng­tas so­cia­li­nis eg­za­mi­nas. Neį­ga­lūs vai­kai mo­kė­si pirk­ti mais­to pro­duk­tus, už­si­sa­ky­ti pa­tie­ka­lus ka­vi­nė­je, va­žiuo­ti vie­šuo­ju trans­por­tu ir orien­tuo­tis mies­to ap­lin­ko­je.

Tė­vai at­ža­las fo­tog­ra­fa­vo

Dvy­li­ka­me­čio Egi­di­jaus iš Du­se­tų pa­stan­gas ras­ti rei­kia­mą gat­vę pagal že­mė­la­pį ly­din­ti mo­ky­to­ja įver­ti­no pui­kiai. Tai, kas at­ro­do įpras­ta kiek­vie­nam, pro­to ne­ga­lią tu­rin­čiam ber­niu­kui ne­bu­vo leng­va.

Kai ku­rie vai­kai di­de­lia­me mies­te lan­kė­si pir­mą kar­tą. Tad su­ras­ti rei­kia­mą gat­vę pa­dė­jo že­mė­la­pis. Už­duo­tys vai­kui bu­vo skir­tos pa­gal jo su­ge­bė­ji­mus.

Kiek­vie­ną vai­ką ly­dė­jo mo­ky­to­jas, o ato­kiau sa­vo at­ža­lą ste­bin­tys tė­vai fo­toa­pa­ra­tu fik­sa­vo neį­ga­laus vai­ko el­ge­sį, veiks­mus. Pro akis ne­pras­ly­do ir ap­lin­ki­nių reak­ci­ja.

To­kią mo­ka­mą­ją-pa­žin­ti­nę iš­vy­ką su­ma­nė Lie­tu­vos su­tri­ku­sio in­te­lek­to žmo­nių glo­bos bend­ri­ja „Vil­tis". Pa­sak bend­ri­jos pir­mi­nin­kės Da­nos Mi­ga­lio­vos, ši iš­vy­ka - vie­na bend­ri­jos kas­met or­ga­ni­zuo­ja­mos va­sa­ros sto­vyk­los pro­gra­mos A.P.P.L.E. (Ame­ri­can Pro­fes­sio­nal Part­ners­hip for Lit­hua­nian Edu­ca­tion) da­lių, nu­kreip­ta la­vin­ti neį­ga­lių vai­kų so­cia­li­nius ir pra­kti­nius įgū­džius.

Pir­mie­ji gy­ve­ni­mo pir­ki­niai

„Paš­te nu­si­pir­ko at­vi­ru­ką, ku­rį par­veš ma­mai kaip įro­dy­mą, kad bu­vo Klai­pė­do­je. Sus­kai­čia­vo grą­žą, per­skai­tė gat­vių pa­va­di­ni­mus. Mo­kė­si orien­tuo­tis pa­gal že­mė­la­pį", - apie sa­vo auk­lė­ti­nių - 12 me­tų Egi­di­jaus ir 14 me­tų Ro­ma­no - lai­mė­ji­mus pa­sa­ko­jo Du­se­tų spe­cia­lio­sios mo­kyk­los auk­lė­to­ja Lai­ma Gor­pi­nič.

Jai ant­ri­no Egi­di­jų po mies­tą ly­dė­ju­si „Vil­ties" bend­ri­jos Klai­pė­dos sky­riaus at­sto­vė Zi­ta Jan­ku­tė. Ber­niu­kams iš­ties ge­rai se­kė­si - jie pir­mą kar­tą sa­va­ran­kiš­kai vaikš­čio­jo di­de­lia­me mies­te, nors sau įpras­to­je ap­lin­ko­je ne­bū­na po vie­ną. Pa­sak pa­šne­ko­vių, tu­rin­čiam pro­to ne­ga­lią vai­kui tai iš­ties di­de­li pa­sie­ki­mai, o so­cia­li­niai įgū­džiai pra­ver­čia sa­va­ran­kiš­ka­i gy­ve­nant.

De­šimt­me­tis vil­nie­tis Ka­ro­lis par­duo­tu­vė­je ke­ti­no nu­si­pirk­ti šo­ko­la­dą, bet su­skai­čia­vęs pi­ni­gus iš li­ku­sių ma­mai dar nu­spren­dė nu­pirk­ti at­vi­ru­ką, o sau - žur­na­lą. Ber­niu­kas pir­mą kar­tą gy­ve­ni­me pa­ts ap­si­pir­ko par­duo­tu­vė­je.

Ka­ro­lį ly­dė­ju­si mo­ky­to­ja Va­lė Ja­nu­šie­nė pa­si­džiau­gė, kad par­da­vė­ja ma­žą­jį pir­kė­ją ap­tar­na­vo kant­riai ir su šyp­se­na. O štai iš to­liau sū­naus el­ge­sį fo­tog­ra­fa­vu­siai ma­mai rei­kė­jo gau­ti par­duo­tu­vės di­rek­to­riaus lei­di­mą.

So­cia­li­nio eg­za­mi­no liu­di­nin­kai tvir­ti­no, kad žmo­nės ra­miai rea­ga­vo į klai­džio­jan­čius su že­mė­la­piais ar ką nors per­kan­čius neį­ga­lius vai­kus.

Vie­šu­mos ne­rei­kia bi­jo­ti

Epi­lep­si­ja, au­tiz­mu ir ce­reb­ri­niu pa­ra­ly­žiu­mi ser­gan­čios aš­tuon­me­tės Ro­ber­tos tė­vai džiau­gė­si per me­tus duk­ters pa­da­ry­ta pa­žan­ga, jai pra­dė­jus lan­ky­ti spe­cia­lų­jį dar­že­lį-mo­kyk­lą ir daž­niau bū­nant tarp žmo­nių.

„Anks­čiau taip ra­miai ji nė ke­lių mi­nu­čių ne­bū­tų nu­sė­dė­ju­si", - ti­ki­no tė­vai, žvelg­da­mi į ka­vi­nė­je de­ser­tą val­gan­čią mer­gai­tę.

Vi­da ir Vir­gi­ni­jus Rap­kaus­kai su jau­nė­le sten­gia­si kuo dau­giau bū­ti vie­šu­mo­je. „Ro­ber­ta taip mo­ko­si gy­ven­ti, ma­to, ko­kie žmo­nės yra ap­lin­kui. Mums ji nie­kuo ne­si­ski­ria nuo ki­tų vai­kų, tad žmo­nių reak­ci­jos ne­bi­jo­me. Jei koks praei­vis pa­sa­ko kan­des­nį žo­dį, nei­ma­me į šir­dį. Mes taip pat no­ri­me gy­ven­ti vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą", - tvir­ti­no klai­pė­die­čiai.

Toks neį­ga­lios mer­gai­tės tė­vų po­žiū­ris nu­ste­bi­no A.P.P.L.E. pro­gra­mos mo­ky­to­ją, au­tiz­mu ser­gan­čių žmo­nių kon­sul­tan­tę My­rą Good­win iš JAV. Net Jungtinėse Valstijose, gar­sė­jan­čio­je li­be­ra­liu po­žiū­riu į dau­ge­lį da­ly­kų, au­gi­nan­tys neį­ga­lius vai­kus tė­vai ven­gia vie­šu­mos. Ta­čiau ji pri­ta­rė, kad neį­ga­lių vai­kų už­da­ry­ti na­mie ne­va­lia.

Vai­kui nau­din­ga bū­ti tarp žmo­nių. Jis ma­to, kaip el­gia­si ap­lin­ki­niai, ir pa­ts iš jų mo­ko­si. Ma­ty­ti neį­ga­lius vai­kus pra­var­tu ir ki­tiems žmo­nėms, kad ži­no­tų, jog ša­lia gy­ve­na ir tru­pu­tį ki­to­kie nei jie.

Skaus­mas ma­žė­ja bend­rau­jant

V.Rap­kaus­kie­nė įsi­ti­ki­no, kad neuž­si­da­ry­da­mas ir bend­rau­da­mas su ki­tais žmo­nė­mis iš­si­va­duo­ji iš skaus­mo, ku­ris neiš­ven­gia­mas gi­mus neį­ga­liam vai­kui. Be to, ta­da ga­li su­lauk­ti pa­gal­bos ir pa­ra­mos iš spe­cia­lis­tų ar su pa­na­šio­mis bė­do­mis su­si­dū­ru­sių žmo­nių.

Sa­va­ran­kiš­ko gy­ve­ni­mo įgū­džių la­vi­ni­mo ir ak­ty­vaus poil­sio sto­vyk­lo­je, ku­ri kas­met or­ga­ni­zuo­ja­ma Gi­ru­liuo­se, V.Rap­kaus­kie­nė yra pa­ste­bėjusi, kad dau­ge­liui neį­ga­lius vai­kus au­gi­nan­čių tė­vų rei­kia vi­so­ke­rio­pos spe­cia­lis­tų pa­gal­bos ir pa­na­šaus li­ki­mo žmo­nių pa­ra­mos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
As jau esu puse amziaus nugyvenus. Man ir labai sunku orentuotis gatvese nepaklyst. Kaskaip sukuriami zemelapiai zmonems kitaip mastantiems ir matantiems. Paprastesniu ar suprantamesniu niekaip nerasi. Nieko paklaidzioji ir atrandi, Arba vis klausineji. Kai kurie zmones nenori sito suprast. Mato tu sveikas esi ,zemelapis rankoj ,o nerandi gatves. Labai dziugu kad tokie mokymai butu daugiau. Sveikinu. Sekmes

Saulius1

Saulius1 portretas
Taip, visokių žmonių yra. Bet juk ir tokie yra kažkam gabūs?

Ermis

Ermis portretas
Ak vargas riems žmonėms, verčiau pasidomėtų egzaminuuzduotys.lt/ kas rašoma ir baigtas vargas.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių