Ekspertų taryba siūlo „AstraZeneca“ vakcina skiepyti ir vyresnius žmones

  • Teksto dydis:

Vyriausybės ekspertų taryba siūlo britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ vakcinai netaikyti amžiaus ribojimo – ja skiepyti ir vyresnius nei 55-erių metų žmones.

Anot Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovės Ligitos Jančorienės, klinikinių tyrimų rezultatai rodo, kad „AstraZeneca“ vakcinos sukeltas imuninis atsakas vyresniems kaip 70 metų asmenims nesiskiria nuo imuninio atsako jaunesniems asmenims, vyresniems asmenims šalutinių reiškinių stebima mažiau, vakcina 100 proc. apsaugo nuo sunkios ligos formos, hospitalizacijos ir mirties dėl COVID-19.

Taip pat pabrėžiama, kad ją Europos vaistų agentūra (EVA) įregistravo kaip tinkamą 18 metų ir vyresniems asmenims.

„Atsižvelgdama į šiuos rezultatus ir į tai, kad mirtingumui nuo COVID-19 sumažinti ypač svarbu vakcinuoti vyresnius didžiausios rizikos asmenis, Ekspertų taryba išreiškė nuomonę, kad „AstraZeneca“ vakcina turėtų būti vakcinuojami asmenys, vadovaujantis registruota vakcinos indikacija, įskaitant ir vyresnius kaip 65 metų asmenis“, – rašoma pirmadienį išplatintame pranešime.

Sveikatos apsaugos ministerija pirmąja „AstraZeneca“ vakcinos siunta nusprendė skiepyti pedagogus iki 55 metų. Galutinio sprendimo dėl amžiaus ribos naudojant kitas siuntas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys dar nepriėmė.

Europos vaistų agentūra sausio pabaigoje leido naudoti „AstraZeneca“ vakciną skiepijant visus suaugusius Europos Sąjungos šalių piliečius, tačiau kartu atkreipė dėmesį, kad šiuo metu nėra pakankamai tyrimų rezultatų, ar vakcina suteikia efektyvią apsaugą vyresniems nei 55 metų žmonėms.

Ekspertų taryba sveikatos apsaugos ministrui taip pat siūlo nustatyti, kad antrąja šios vakcinos doze žmonės būtų skiepijami praėjus 12 savaičių po pirmosios dozės.

Pranešime nurodoma, kad 77 proc. asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų ir 72 proc. globos įstaigų gyventojų bei darbuotojų turi COVID-19 imunitetą ar yra vakcinuoti bent iš dalies.

Ekspertų taryba informuoja svarsčiusi galimybę anksčiau pasiskiepyti ugdymo įstaigose dirbančius asmenis, kurie neturi ar turi minimalų kontaktą su moksleiviais. Šiam vakcinavimo prioritetų plėtimui nepritarta. Ekspertai ragina vadovautis jau nustatytais prioritetais ir kuo greičiau pradėti 70 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų vakcinaciją.

Taryba taip pat aptarė kaupinių tyrimo laboratorinės validacijos rezultatus ir pritarė, kad šis metodas būtų taikomas prevenciniam testavimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juoda kate

juoda kate portretas
na ir brudai.

teta zose

teta zose portretas
gal pirma ekspertai, pagyvene seimunai, o mes palauksim, rodykit pavyzdi, pirmyn.

BAISU...

BAISU... portretas
Afrika jau jos atsisake.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių