Elektroninės cigaretės – pagalba rūkaliams?

Anot mokslininkų, žmonės, turintys didelę priklausomybę cigaretėms ir norintys mesti šį žalingą įprotį, dažnai renkasi alternatyvą – elektronines cigaretes. Vieni giria, kad jos nėra tokios kenksmingos, nesukelia tiek ligų, kiti kelia klausimą – ar tai yra gera alternatyva?

Pasak Nacionalinio vėžio instituto epidemiologės Rūtos Petrauskaitės-Everatt, dalis mokslininkų mano, kad galbūt elektroninės cigaretės gali išgelbėti rūkančiųjų gyvybes.  Pažymima, kad šio tipo cigaretėse nėra degimo proceso, dėl to nesusidaro dervos, jose yra mažiau arba išvis nėra kancerogeninių medžiagų, kurios sukelia vėžį.

Tiesa, specialistė teigia, kad nėra neginčytinų įrodymų, jog šis sparčiai populiarėjantis cigarečių tipas yra visiškai nekenksmingas.

„Yra daug veiksnių, kurie yra nežinomi, nežinomas jų [elektroninių cigarečių – LRT.lt] ilgalaikis poveikis. Nežinoma, ar jos padeda mesti rūkyti, ar jos efektyvesnės, nei dabar naudojama pakaitinė nikotino terapija – nikotino pleistrai, inhaliatoriai“, – sako epidemiologė.

Specialistė pastebi, jog yra nuomonių, kad elektroninė cigaretė kaip tik palaiko priklausomybę nuo nikotino, nes joje yra tam tikras, nors ir nedidelis, nikotino kiekis.

„Tai galbūt netgi sustiprintų priklausomybę, jeigu būtų vartojama kartu su įprasta cigarete“, – sako R. Petrauskaitė-Everatt.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evaldas

Evaldas portretas
p. Mokslininkai, labai pagelbes 14 metu vaikams, kurie prades rukyti nuo elektroniniu cigareciu ... jokio degimo proces, net klasej gali patraukt ir tevai nepastebes. Nuostabu

Baikit

Baikit  portretas
jus juokinti su ta priklausomybė nuo nikotino. Nuo nikotino nėra visiškai jokios priklausomybės. Rūkant cigaretes atsiranda priklausomybė visiems chemikalams, kurių yra prikrauta į cigaretes, o ne nikotinui. Perėjęs prie elektroninės cigaretės aš jau po mėnesio nebegarinau skysčių su nikotinui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių