Emigracijos grimasa – tuberkuliozė: susirgti galime kiekvienas

  • Teksto dydis:

Praėjusiame šimtmetyje ir viduramžiais lietuvių gyvybes šienavusi tuberkuliozė vis dažniau įsisuka į šiais laikais emigracijos duoną pasirinkusių tautiečių gretas. Šiemet Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filiale pirmą kartą sulaukta tiek daug emigrantų.

Pagal sergamumą  sąrašo gale

Viduramžiais Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje prasta mityba, higienos ir sanitarijos sąlygos, minimalios medicinos žinios buvo puiki terpė tuberkuliozei plisti.

Manoma, kad įvairiomis tuberkuliozės formomis turėjo sirgti ne mažiau kaip 20–30 procentų žmonių. Dėl kūno masės ir raumenų mažėjimo liaudyje tuberkuliozė buvo vadinama džiova.

Praėjusio šimtmečio pradžioje ši liga pasiglemžė ne vieno Lietuvos šviesuolio gyvybę. Tubrekuliozė nesitraukia ir XXI amžiuje.

Tiek tuberkulioze susirgusių emigrantų, ypač iš Anglijos, Airijos, Skandinavijos šalių, kiek šiemet, dar niekada ligoninė neturėjo.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo I skyriaus vedėjos gydytojos pulmonologės Editos Ramonienės, tarp Europos Sąjungos šalių esame kone pačiame sąrašo gale pagal bendrą sergamumą tuberkulioze, nors sanitarinės ir gyvenimo sąlygos yra gerokai pasikeitusios.

Užplūdo emigrantai

Klaipėdos apskrityje susirgimų tuberkulioze, gydytojos teigimu, nedaugėja. Kasmet išaiškinamas panašus skaičius susirgusiųjų, tačiau pastebima, kad tuberkuliozė pradėjo "draugauti" su emigrantais.

Pasak gydytojos, tiek tuberkulioze susirgusių emigrantų, ypač iš Anglijos, Airijos, Skandinavijos šalių, kiek šiemet, dar niekada ligoninė neturėjo.

Oro lašeliniu būdu plintanti tuberkuliozės bakterija pirmiausia puola žmones su nusilpusia imunine sistema.

"Lietuvaičiai nelabai save myli, norėdami užsidirbti, alina sveikatą – nepilnavertė mityba, darbas naktinėse pamainose, ne visada tinkamos gyvenimo sąlygos ir dar, to nežinant, kontaktas su sergančiais atvira tuberkulioze žmonėmis", – sakė pulmonologė E.Ramonienė.

Statistika rodo, kad tuberkulioze serga darbingo amžiaus, 35-45 metų žmonės, dažniau vyrai.

Daugiaveidė liga

"Tuberkuliozė turi daug veidų", – pastebi gydytoja.

Kraujo atkosėjimas – nėra pagrindinis ligos požymis, kaip dažnai yra galvojama. Kosėti krauju gali ir sergantys onkologine ar kitomis ligomis.

Įtarti susirgimą tuberkulioze galima, jeigu žmogų ilgiau kaip tris savaites kamuoja kosulys, silpnumas, prakaitavimas, svorio kritimas. Tačiau dalį susirgimų gydytojai nustato profilaktinio patikrinimo metu.

Įtarus tuberkuliozę pirmiausia rekomenduojama atlikti plaučių rentgeno nuotrauką.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje atliekami skreplių tyrimai, o nuo 2018 metų Xpert MTB/RIF metodu galima aptikti tuberkuliozės bakterijos DNR pėdsakus.

Patvirtinus tuberkuliozės diagnozę, atliekamas jautrumo testas – nustatoma kokiems vaistams jautri tuberkuliozės bakterija.

"Mes turime visą spektrą vaistų, kuriais gydoma tuberkuliozė. Pirmą kartą susirgus, pacientas visiškai pasveiksta, bet jeigu nekeičia gyvenimo būdo ir imunitetas vėl nusilpsta, liga gali kartotis", – sakė pulmonologė.

Liūdniausia, pasak E. Ramonienės, kad yra šia liga sergančių vaikų. Tai rodo, kad dar yra daug neišaiškintų suaugusiųjų, sergančių atvira tuberkulioze. Dėl to sunerimęs visas pasaulis.

Serga ne tik asocialūs

"Liaudyje klaidingai manoma, kad tuberkulioze serga tik asocialūs žmonės, bet tai – netiesa. Ja susirgti gali kiekvienas iš mūsų, nes nežinodami kontaktuojame su sergančiais atvira tuberkulioze pavyzdžiui, parduotuvėse, maitinimo įstaigose, viešajame transporte, ugdymo įstaigose ar ligoninėje", – pasakojo gydytoja.

Prieš aštuonerius metus pradėjusi dirbti Tuberkuliozės filiale, gydytoja E.Ramoniene sako mačiusi ne tik plaučių tuberkuliozę, bet ir kitų organų – akių, odos, inkstų, prostatos, ginekologijos.

E.Ramonienė pabrėžė, kad diagnozuojant tuberkuliozę turi bendradarbiauti įvairių sričių gydytojai, o kiekvienas iš mūsų turime išmokti mylėti save.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Judita

Judita portretas
O kodel butinai reikia sviestis plaucius? Toks jausmas kad be spinduliuotes negalime pasirinkti kraujo tyrimo? Juk spinduluote taip pat sekina organizma vis delto radijacija..

Anonimas2

Anonimas2 portretas
Anonimas- visiškai teisus. Paguldo žmogų sergantį plaučių uždegimu su tokiu, kuriam jau mato tuberkuliozės židinius. Po kiek laiko nelaimėliui pareina atsakymas, kad atvira forma, o dar ir atspari pirmos eilės vaistams. Šį perkelia į 3 skyrių, o anas, pasveikęs nuo plaučių uždegimo- jau mbt nešiotojas, tik laiko klausimas kada susirgs. Ir taip, kiekvienas ligonis ten- pinigai. Ypač vaikų skyriuje vienvaldė gydytoja nori patalpinti absoliučiai visus, net kuriems Mantų neparaudę. Kažkas turėtų susirūpinti šia situacija!

Anonimas

Anonimas portretas
O kiek sveiku paguldo į tą pačia palata su sergančiaisiais. Kurie tik peršalimu serga. Pripumpųoja stipriu vaistų ir laukia kol užsikrės. O koki guldyti jiems nesvarbu, nes ten už žmogu dideli pinigai eina.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių