Erkiniam encefalitui žmogaus lytis – nesvarbi

Ankstyvas pavasaris bei šiltesni nei įprastai orai padidino užsikrėtusiųjų erkių platinamomis ligomis pacientų gretas. Ligoninėje sulaukiama pirmųjų pacientų, užsikrėtusių erkiniu encefalitu.

Darbymetis dar laukia

Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų suaugusiųjų skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė sutiko, kad šiltesni orai nei įprasta turi įtakos sergamumui erkių platinamomis ligoms.

Skyriuje nuolat gydoma po kelis pacientus, užsikrėtusius erkiniu encefalitu. Užsikrėtusieji Laimo liga paprastai gydomi ambulatoriškai.

Vedėja pasidžiaugė, kad kol kas nepasitaiko sunkių erkinio encefalito ligos formų. Pastebima, kad šiuo metu žmonės erkių platinamomis ligomis dažniau užsikrečia savo sodybose, laukuose.

Didesnio pacientų, nukentėjusių nuo erkių, antplūdžio paprastai sulaukiama prasidėjus uogų ir grybų sezonui.

Vyrai ar moterys?

Kartais manoma, kad erkiniu encefalitu dažniau serga vyrai nei moterys. Šią tendenciją yra pastebėję ir visuomenės sveikatos specialistai, fiksuojantys virusinių ligų atvejus.

"Tai, kad dažniau erkiniu encefalitu suserga vyrai, gal susiję su tuo, kad jie dažniau išsiruošia į žvejybą ar medžioklę, pjauna žolę, tačiau užsikrėsti šia liga rizikuoja tiek vyrai, tiek moterys", – įspėjo gydytoja.

Pasak R.Girdžiūnienės, užsikrėsti erkių platinamomis ligomis galima bet kur, net einant į pajūrį įmanoma parsinešti tą mažą gyvūną ant savo drabužių.

Į ligoninę patenkantys pacientai ne visada įtaria, kad nukentėjo nuo erkių. Mat panašūs simptomai būna ir užsikrėtus kitomis virusinėmis ligomis. Kada galima įtarti erkinį encefalitą?

"Kai susergama vadinamuoju vasariniu gripu, kuriam būdinga aukšta temperatūra bei tribangis karščiavimas. Po vienos karščiavimo bangos žmogus kelias dienas lyg ir jaučiasi geriau, paskui užeina antra karščiavimo banga, kurią gali lydėti galvos skausmas ar pykinimas. Tada jau galima įtarti, kad kalta įsisiurbusi užkrėsta erkė. Tačiau toks karščiavimas turi trukti ne vieną dieną, nes vasarą panašius simptomus gali sukelti ir enterovirusas", – aiškino skyriaus vedėja.

Padaugėja nerimaujančiųjų

Šiemet gegužės pabaigoje Kauno klinikose nuo erkinio encefalito mirė 67 metų vyras.

Gydytoja pastebėjo, kad po panašių atvejų padaugėja į ligoninę dėl įsisiurbusių erkių besikreipiančių žmonių. Nieko nelaukdami jie skuba ieškoti medikų pagalbos, nepaisydami specialistų rekomendacijos tiesiog kurį laiką akyliau stebėti savo sveikatos būklę.

Ne visos įsisiurbusios erkės būna užsikrėtusios Laimo liga ar erkiniu encefalitu.

"Žmonės puikiai žino, kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų, tačiau kažkodėl neskuba tuo pasirūpinti. Gamtoje būtina vilkėti šviesius drabužius, pasiskiepyti, ypač jei daugiau laiko praleidžiama lauke", – sakė gydytoja.

R.Girdžiūnienė neneigė, kad labai retais atvejais erkiniu encefalitu suserga ir pasiskiepijęs žmogus.

Ji priminė, kad pasiskiepijus po kurio laiko būtina atlikti revakcinaciją: iš pradžių po trejų metų, vėliau – kas penkerius metus. Kokia apsauga susiformuoja po skiepo, priklauso ir nuo žmogaus imuniteto.


Šiame straipsnyje: erkėerkinis encefalitaserkės

NAUJAUSI KOMENTARAI

skiepykiamės

skiepykiamės portretas
ir kiekviena erkė būs nesvarbu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių