„Eurovaistinė“ kviečia jungtis prie iniciatyvos „Drauge prieš gripą“

  • Teksto dydis:

Vadovaudamiesi daugelio metų patirtimi vaistininkai perspėja, kad gripas Lietuvą gali pasiekti artimiausiu metu – šią arba per ateinančias dvi savaites. Vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ pradeda iniciatyvą „Drauge prieš gripą“, kuria kviečia užsikrėsti ne gripu, o gerais įpročiais. Patariama rūpintis savijauta, gerbti aplinkinius, o pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, elgtis bendruomeniškai ir drauge užtikrinti, kad virusas neplistų.

Vaistininkai pataria, kad per gripo epidemiją reikia skirti papildomo dėmesio savo sveikatai: ne tik dažniau plauti rankas, vengti masinių susibūrimo vietų, bet ir skiepytis. „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė sako, kad imantis šios iniciatyvos nuo gripo pakviesti pasiskiepyti visi bendrovėje dirbantys vaistininkai, biuro darbuotojai, tai galėjo padaryti ir šalies pradinių klasių mokytojai.

„Manome, kad pasirūpindami savimi mes rūpinamės ir aplinkiniais, todėl pirmiausia visus norinčius kolegas vaistininkus paskiepijome nuo gripo. Džiaugiuosi, kad didelė dauguma kolegų atsakingai žiūri į šią ligą. Be to, žinodami, kad tinkamo skiepo Lietuvoje trūksta, pakvietėme skiepytis ir šalies pradinių klasių mokytojus. Daugiau nei šimtas jų panoro tai padaryti ir prisijungė prie mūsų iniciatyvos „Drauge prieš gripą“, – pasakoja I. Damulienė.

Apie pradinių klasių mokytojus pagalvota, nes jie sirgti tiesiog neturi laiko – jų rankose tėvai kasdien palieka visą klasę vaikų, kurių ugdymo procesas susirgus mokytojai sutrinka.

Mes rekomenduojame pajutus pirmuosius simptomus stengtis išlikti tarsi „burbule“.

Kaip būti stipresniu už gripą?

„Eurovaistinės“ idėją palaiko bendrovė „USP Baltics“, socialinės iniciatyvos „Sergu atsakingai“ iniciatorė. „USP Baltics“ atlikti Lietuvos gyventojų tyrimai patvirtino, kad apie 70 proc. žmonių su savo ir aplinkinių sveikata elgiasi nepakankamai atsakingai: sirgdami eina į darbą, taip kenkdami sau ir platindami virusus kolektyve.

Vaistininkė Rasa Keraitė sako taip pat pastebinti šią tendenciją – daugelis pajutę pirmuosius peršalimo simptomus, elgiasi šiek tiek egoistiškai nelikdami namuose ir negalvodami, kad dėl tam tikrų savo sprendimų skatina virusą plisti.

„Mes rekomenduojame pajutus pirmuosius simptomus stengtis išlikti tarsi „burbule“, kaip galima labiau vengti viešų vietų, nešioti kaukę, paprašyti, kad jumis pasirūpintų artimieji, o jeigu tenka atsidurti viešoje vietoje, nespausti rankos, čiaudėti į sulenktos rankos linkį, dvigubai dažniau nei įprasta plauti rankas“, – sako vaistininkė.

8 taisyklės prasidėjus gripo epidemijai:

1.  Venkite masinių susibūrimo vietų.

2.  Dažnai plaukite rankas. Grįžę namo ne tik nusiplaukite rankas, bet ir veidą, persirenkite.

3.  Dažnai vėdinkite kambarius.

4.  Pajutę pirmuosius simptomus likite namuose.

5.  Čiaudėkite į sulenktos rankos linkį.

6.  Venkite spausti ranką ar bučiuoti skruostą.

7.  Valgykite daugiau žalių daržovių.

8.  Būdami viešoje vietoje dėvėkite medicininę kaukę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių