EVA: „Merck“ geriamasis vaistas nuo COVID-19 gali būti naudojamas ES šalyse

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros agentūra penktadienį pareiškė, kad Bendrijos šalys tam tikrais atvejais gali naudoti JAV bendrovės „Merck“ sukurtą geriamąjį vaistą nuo COVID-19, nors šis preparatas dar nėra oficialiai patvirtintas.

„Šiuo metu ES neregistruotas vaistas gali būti vartojamas gydyti COVID-19 užsikrėtusiems suaugusiems žmonėms, kuriems nereikia papildomo deguonies ir kuriems yra didesnė rizika susirgti sunkia COVID-19 forma“, – sakoma Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime.

„EVA paskelbė šią rekomendaciją, kad padėtų nacionalinėms valdžios institucijoms priimti sprendimą dėl galimo ankstyvo vaisto vartojimo, pavyzdžiui, ekstremaliais atvejais, atsižvelgiant į didėjančius užsikrėtimų ir mirčių nuo COVID-19 skaičius visoje ES, prieš išduodama leidimą prekybai“, – nurodoma jame.

„Merck“ geriamojo vaisto neturėtų vartoti nėščios ir pastoti planuojančios moterys, nurodė EVA.

„Šios rekomendacijos pateikiamos laboratoriniams bandymams su gyvūnais parodžius, kad [„Merck“ tablečių] vartojimas didelėmis dozėmis gali turėti įtakos vaisiaus augimui ir vystymuisi“, – priduriama pranešime.

Amsterdame įsikūrusi farmacijos priežiūros agentūra taip pat nurodė, kad iki metų pabaigos tikisi oficialiai patvirtinti šį preparatą, dar žinomą kaip molnupiraviras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių