EVA verdiktas: „AstraZeneca“ vakcina – saugi ir veiksminga

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį paskelbė, kad išnagrinėjusi turimą informaciją daro išvadą, jog Britanijos ir Švedijos bendrovė „AstraZeneca“ vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 yra „saugi ir veiksminga“, nepaisant pranešimų, kad kai kuriems paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

„Komitetas priėjo aiškią mokslinę išvadą: ši vakcina yra saugi ir veiksminga“, – per spaudos konferenciją sakė EVA vadovė Emer Cooke (Emer Kuk), remdamasis šios agentūros vakcinų saugumo komiteto atliktu tyrimu.

„Komitetas taip pat padarė išvadą, kad ši vakcina nėra susijusi su tromboembolijos atvejų arba kraujo krešulių [susidarymo] bendrosios rizikos padidėjimu“, – pridūrė ji.

„Aš pati pasiskiepyčiau [jau] rytoj“, – teigė EVA vadovė.

Ši išvada gali paskatinti kai kurias Europos šalis, prevenciškai sustabdžiusias skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, atnaujinti šio preparato naudojimą.

E. Cooke sakė, kad EVA „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp „reto tipo kraujo krešulių ir vakcinos, tad ekspertai rekomenduoja skatinti gydytojus ir skiepijamuosius atkreipti dėmesį į tikėtiną riziką“.

„Per tyrimą ir mūsų pradėtą apžvalgą pradėjom matyti nedidelį skaičių atvejų, [kai išsivystydavo] retų ir neįprastų, bet labai sunkių [kraujagyslių] kimšimosi sutrikimų, ir tuomet inicijavome detalesnį tyrimą“, – nurodė ji.

Susidarantys krešuliai gali atitrūkti nuo kraujagyslių sienelių ir būti nunešti į širdį, smegenis ir plaučius, užkimšti svarbias kraujagysles, sukeldami insultus, infarktus arba kitokias pavojingas būsenas.

„Remdamiesi prieinamais įrodymais ir kelias dienas nuodugniai analizavę laboratorinius tyrimus, klinikines ataskaitas, skrodimų išvadas ir tolesnę klinikinių tyrimų informaciją, negalime neabejotinai paneigti ryšio tarp šių atvejų ir vakcinos“, – aiškino E. Cooke.

EVA rekomendavo pridėti šių atvejų aprašymą į preparato informacinius lapelius, kad sveikatos apsaugos darbuotojai ir pacientai žinotų apie retų kraujo krešulių susidarymo atvejų tikimybę. Tai padėtų „sustabdyti arba sušvelninti bet kokį pašalinį poveikį“, nurodė agentūra.

Be to, EVA pradeda tolesnį tyrimą dėl minėtų retų atvejų, sakė E. Cooke.

„AstraZeneca“ vakcina „per klinikinius tyrimus pademonstravo mažiausiai 60 proc. veiksmingumą apsaugant nuo koronavirusinės ligos. Ir iš tikrųjų realiomis sąlygomis surinkti duomenys leidžia manyti, kad veiksmingumas gali būti dar didesnis“, nuodė EVA vadovė.

Pasitikėjimo klausimas

Virtinė Europos šalių praeitą savaitę sustabdė skiepijimą šiuo preparatu, susirūpinusios dėl retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, nustatytų kelioms dešimtims iš milijonų paskiepytų žmonių.

Šie nuogąstavimai gali smarkiai sumažinti pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina, kuris yra labai svarbus stengiantis paskiepyti kuo didesnį skaičių pasaulio gyventojų, ypač neturtingesnėse šalyse.

Europos Sąjungoje, kurioje yra patvirtintos kelios vakcinos, saugumo klausimai dar labiau trikdė lėtai įsivažiuojančią skiepijimo kampaniją kritiškai svarbiu metu, kai sergamumas COVID-19 daugelyje šalių sparčiai didėja. Iš dalies blogėjančią epidemiologinę padėtį lemia naujos, užkrečiamesnės pandeminio koronaviruso atmainos.

Kaip pranešama, kraujo krešulių buvo nustatyta mažiausiai 37 „AstraZeneca“ vakcinos gavusiems žmonėms, o keturi iš jų mirė. Tačiau šie atvejai sudaro tik nedidelę dalį tarp 17 mln. žmonių, paskiepytų Europoje mažiausiai viena šio preparato doze.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sakė neturinti jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad minėtus atvejus nulėmė būtent „AstraZeneca“ vakcina, taip pat pabrėžė, kad skiepijimo šiuo preparatu nauda smarkiai nusveria potencialiai nedidelę riziką. Vakcinos gamintoja irgi nenustatė padidėjusios kraujo krešulių susidarymo rizikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
kodėl ta vakcina skiepijami senyvi žmonės kurių ir taip kraujas yra tirštesnis ir kraujagyslės gerokai užkimštos tik ir trūksta dar kaip sakant spyrio į užpakalį skiepo kuris tik 60 procentų apsaugo nuo infekcijos. jauniems gal ji nėra pavojinga bet aš ir taip geriu kraują skystinančius vaistus o man pasakė kas šiandien Astra Zeneca vakcina tai ką rizika didžiulė o tai niekam nerūpi kap bus po skiepo ar man jis nepakenks lieka tik mastyti patiems

Panašu išėjo į gerą

Panašu išėjo į gerą portretas
galės lengviau permesti skiepus iš tų rajonų, kur laukia rusiško sputniko (tegu laukai kol sužaliuos), tiems, kas nori skiepytis. Mums nereikia paskiepyti visų, užteks 70 procentų. Gal per valdžios bejėgystę ir norą būti kaip visi, išeis visai neblogai.

VALSTIETIS

VALSTIETIS portretas
AŠ NE PRIEŠ KOLCHOZUZ BET NE MANO KAIME....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių