Farmacijos įstatymo pataisos veda į ligonių, sergančių šlapimo nelaikymu, teisių pažeidimus?

Remiantis naujuoju Farmacijos įstatymu, kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių (MPP) sąraše gali nebelikti ligoniams, sergantiems šlapimo ir išmatų nelaikymu, reikalingų kai kurių prekių ir net jų grupių. Šių pacientų atstovai įžvelgia teisių pažeidimų.

Dažna problema

Skaičiuojama, kad šlapimo nelaikymu serga iki 300 tūkst. Lietuvos gyventojų. Su šia problema susiduria dažna vyresnio amžiaus moteris, vyrams ji iškyla rečiau. Tačiau sergant kai kuriomis onkologinėmis ligomis ir po jų gydymui skirtų operacijų šlapimo ir išmatų nelaikymas (inkontinencija) vargina panašų procentą vyrų ir moterų. Šiai pacientų grupei atstovaujančios organizacijos „Inkocentras“ vadovė gydytoja Jurga Misevičienė apgailestavo, kad Farmacijos įstatymo pataisos gruodį patvirtintos neatsižvelgus į ligonių, sergančių inkontinencija, taip pat slaugytojų, medikų pastabas.

„Patvirtinus Farmacijos įstatymo pataisas iškyla grėsmė, kad dalis šlapimą sugeriančių priemonių (sauskelnių, įklotų) iškris iš kompensuojamųjų MPP sąrašo. Įstatyme numatytos tam tikros kainų lubos. Konkrečiai – 20,33 euro už MPP pakuotę. Tai sudaro 50 proc. vidutinės kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių recepto kainos. Tokia nuostata įrašyta ruošiamame Vyriausybės sprendimo projekte. Jeigu produktai kainuos brangiau, jie tiesiog nepateks į kompensuojamųjų MPP sąrašą. Pacientas iki šiol už kompensuojamąsias sauskelnes arba įklotus, brangesnius nei 20,33 euro už pakuotę, neturėdavo primokėti visai arba turėdavo tik šiek tiek primokėti, o dabar jis jau turės mokėti visą kainą. Arba rinktis kažkokią pigesnę prekę iš siaurinamo kompensuojamųjų MPP sąrašo“, – skirtumą akcentavo J. Misevičienė.

Gali sukelti ligų

„Inkocentro“ vadovė pabrėžė: prekė nebūna ir pigi, ir gera.

„Rinkoje yra nemažai prastos kokybės priemonių, kurios dėl savo mažos kainos patiko Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) ir buvo įtrauktos į kompensuojamųjų MPP sąrašus. Jei pacientai turės tik tokių priemonių pasirinkimą, išaugs kiti slaugos kaštai, tai didins tas pačias Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidas, – atkreipė dėmesį pacientų atstovė. – Jei gulinčiam pacientui dedamos pigios sauskelnės – jos prasčiau sugeria išsiskiriantį šlapimą, oda nuolatos mirksta – atsiranda jos pažeidimų, iššutimų, greičiau vystosi šlapimo takų infekcijos. Susidaro visa puokštė ligų, be to, formuojasi pragulos. Jeigu ligonis silpnas, ligos gali komplikuotis ir tapti mirties priežastimi.“

Naudojant žemos kokybės sauskelnes dažniau pasitaiko ir šlapimo pratekėjimų. Tokiu atveju dažniau tenka keisti, skalbti patalynę. „Kalbant apie inkontinencija sergantį žmogų gydymo ar slaugos įstaigoje, net jei valstybė ir sutaupytų jam naudojamoms MPP, išlaidos tokio žmogaus priežiūrai padidėtų kitur“, – pastebėjo J. Misevičienė.

Jurga Misevičienė. Asmeninio arch.nuotr.

„Inkocentras“ ir kitos organizacijos ne kartą kreipėsi į Seimą, kai Farmacijos įstatymo pataisos dar tik buvo svarstomos. Tačiau įstatymo leidėjų nepavyko įtikinti, kad jos pažeis pacientų interesus. Be to, Seimas skubėjo patvirtinti pataisas – tam jį buvo įpareigojęs Konstitucinis Teismas. Pasak J. Misevičienės, dabar padėtį gali išgelbėti nebent teisingas MPP grupavimas. Tačiau kol kas pašnekovė teigė jo pasigendanti.

Jei vyriški įklotai, kurie yra brangesni nei moteriški, nebebus įtraukti į kompensuojamų MPP sąrašą – vyrams galbūt teks dėtis moteriškus.

Įžvelgia diskriminaciją

„Inkocentro“ vadovės žodžiais, įstatymo pataisos atveria kelią diskriminacijai pagal lytį ir kūno apimtį sudarant kompensuojamųjų MPP sąrašus.

„Jeigu pacientui pagal jam diagnozuotą ligą priklauso kompensuojamosios sauskelnės, bet jis neturi teisės iš šio sąrašo pasirinkti jam tinkamų, kompensavimo sistema praranda prasmę. Taip būtų pažeistos pacientų teisės. Remiantis sprendimo projektu, vyriški ir moteriški įklotai patenka į vieną grupę. Galima net įžvelgti diskriminaciją pagal lytį, nes, jeigu niekas nepasikeis, vyriški įklotai nebebus kompensuojami. Tai labai aktualu šlapimo nelaikantiems vyrams. Juk ankstyvose ligos stadijose nereikia sauskelnių – užtenka įkloto. Jei vyriški įklotai, kurie yra brangesni nei moteriški, nebebus įtraukti į kompensuojamųjų MPP sąrašą – vyrams galbūt teks dėtis moteriškus. Tačiau juk vyrų anatomija visai kita“, – pacientų atstovės teigimu, būtent dėl to vyrams ir moterims gaminami skirtingai įklotai.

Kita problema – skirtingo dydžio sauskelnės, patenkančios į tą pačią kompensuojamųjų MPP grupę. Gydytojos žodžiais, toks skirstymas būtų diskriminacijos pagal kūno apimtį apraiška.

„Pagal dabartinį MPP grupavimą, L dydžio ir XL dydžio sauskelnės patenka į vieną grupę. Tačiau XL dydžio sauskelnės yra brangesnės nei tokios pačios L dydžio, todėl daug XL dydžio sauskelnių iškris iš kompensuojamųjų MPP sąrašo. Vadinasi, jei žmogus stambesnis, jam ir sauskelnių nebereikia, ar jam naudotis per mažomis?“ – retoriškai klausė J. Misevičienė.

Ji tvirtino sieksianti teisingo priemonių grupavimo kompensuojamųjų MPP sąraše.

„Minėtas priemones reikia teisingai suskirstyti į grupes, kad kompensuojamųjų MPP sąraše išliktų jų įvairovė. Žmogui turi būti sudaryta teisė pasirinkti, ar jis ims prastesnės kokybės 100 proc. kompensuojamas sauskelnes, ar brangesnes ir šiek tiek primokės. Turi būti išsaugota galimybė gauti kompensuojamąsias priemones. Priešingu atveju, jei didelė dalis MPP iš šio sąrašo bus išbraukta, kam atveria kelią dabartinės įstatymo pataisos, pacientai praras teisę rinktis“, – apie ribojamas pasirinkimo galimybes užsiminė gydytoja.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) sudaromą kompensuojamųjų MPP sąrašą tvirtina sveikatos apsaugos ministras. Savo pasiūlymus dėl šio sąrašo sudarymo principų J. Misevičienė planavo teikti tiek VLK, tiek SAM.

Naujas kainynas – liepos 1 d.

Naujas Kompensuojamųjų MPP kainynas turi būti patvirtintas iki šių metų birželio 1 d. ir įsigalioti liepos 1 d.

Siekiant gauti SAM ir VLK komentarą dėl kompensuojamųjų MPP sąrašo sudarymo principų, šioms institucijoms nusiuntėme klausimus. Atsakymų sulaukėme iš ministerijai pavaldžios VLK. Šios institucijos darbuotojų parengtus atsakymus atsiuntė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Diana Petravičienė.

Pasiteiravus, kaip VLK vertina tai, kad XL dydžio sauskelnės atsidūrė toje pačioje MPP grupėje su pigesnėmis L dydžio sauskelnėmis, vyriški įklotai – su pigesniais moteriškais įklotais, ar vyrai turės naudotis moteriškais įklotais, o XL dydžio pacientai – spraustis į L dydžio sauskelnes, VLK atsakė: „MPP dėl bazinių kainų nustatymo grupuojamos vienoje grupėje. Vadinasi, visoms priemonėms, turinčioms panašų funkcinį pritaikymą, kaip ir šiuo metu, yra nustatoma vienoda vieneto bazinė kaina. Tačiau, taikant tokius pačius kainyno sudarymo principus, kaip ir kompensuojamiesiems vaistams, jei priemonės neatitiks Farmacijos įstatymu nustatytų paciento priemokos reikalavimų, tai kompensuojamųjų MPP kainyne bus paliekama visų dydžių ir tipų po vieną vieno tiekėjo gaminį su didesne priemoka, kad pacientams būtų užtikrintas visų dydžių ir tipų būtinų MPP kompensavimas.“

Atsakomybę perkėlė tiekėjams

VLK teigimu, Farmacijos įstatymu nustatyta, kad į kompensuojamųjų MPP kainyną būtų įrašomos tos MPP, kurių priemokos neviršytų maksimalios paciento priemokos už MPP, kaip tai yra ir nustatant bazines kainas kompensuojamiesiems vaistams.

Priminus, kad taip iš pacientų atimama teisė pasinaudoti kompensacija į kokybišką prekę, VLK atsakė: „Negalima teigti, kad visų brangesnių priemonių neliks, nes MPP tiekėjas galės kainyno rengimo metu sumažinti MPP kainas, kad patektų į kainyną.“

Taigi, remiantis įsigaliojusiu Farmacijos įstatymu, atsakomybė už tai, ar tam tikros priemonės pateks į kompensuojamųjų MPP sąrašą, perkelta tiekėjams.

Paprašius pakomentuoti pagal naująją MPP kompensavimo tvarką iškilsiančią riziką, kad naudojant pigias prastai šlapimą sugeriančias sauskelnes daugės uždegimų ir kitų ligų, galinčių tapti silpnų, taip pat paliatyvių ligonių mirties priežastimi, VLK atstovai atsakė: „Nereikėtų spekuliuoti teiginiu, kad tik brangios priemonės yra geros kokybės. Šiuo metu brangesnė prekė, esanti kompensuojamųjų MPP kainyne, rinkoje parduodama už mažesnę kainą, tokių pavyzdžių yra žiūrint į vaistinių ir kitų tiekėjų internetinėje prekyboje siūlomas MPP kainas.“

Esą šiuo metu VLK direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė parengė MPP esminių savybių aprašymų projektą, kuriame būtų nurodyta, kokias esmines savybes turėtų atitikti į kompensuojamųjų MPP kainyną įrašoma priemonė, kad visos kompensuojamosios priemonės būtų tinkamos kokybės.

Nereikėtų spekuliuoti teiginiu, kad tik brangios priemonės yra geros kokybės.

Taikys vienodus principus

Į klausimą, kodėl naujuoju Farmacijos įstatymu įvedamos tam tikros priemokų už MPP lubos, VLK atsakė: „Tokios priemokų lubos nuo 2018 m. liepos 1 d. yra įvestos kompensuojamiesiems vaistams. Siekiama, kad kompensuojamųjų MPP kainodarai būtų taikomi vienodi bazinių kainų ir priemokų nustatymo principai, kaip ir kompensuojamiesiems vaistams.“

Esą, lyginant kelių pastarųjų metų kompensuojamųjų MPP pardavimo kainas, buvo stebima, kad pacientai neturi motyvacijos įsigyti mažiau kainuojančių, nors ir kokybiškų, kompensuojamųjų MPP, nes, įsigaliojus paciento priemokų padengimui (kai pacientai, vyresni nei 75 metų amžiaus, patys neprimoka už kompensuojamąsias priemones paciento priemokos), už visas neribotai išaugusias paciento priemokas sumokama valstybės biudžeto lėšomis.

„Todėl MPP tiekėjai nesuinteresuoti konkuruoti dėl mažesnių kainų, teikdami paraiškas į kompensuojamųjų MPP kainyną. Priemokų lubų įvedimas sudaro prielaidas, kad už tuos pačius esminius kokybės reikalavimus atitinkančias priemones nebūtų permokama, pacientai nepatirtų nepagrįstai didelių išlaidų jas įsigydami, o PSDF lėšos šioms priemonėms kompensuoti būtų naudojamos efektyviai“, – rašoma D. Petravičienės atsiųstuose VLK atsakymuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Livija

Livija portretas
Norisi padėkoti gydytojai Jurgai Misevičieneu už pastangas kovoti už tokių ligonių teises. Sėkmės Jums daktare.

senelis......

senelis...... portretas
....šikit į kelnes, ir viskas tuo pasakyta.

Tomas

Tomas portretas
Tai samokslas pries vaivorikstinius. Tai ka dabar seimunai seime sedes su pilnom kelnem laimes?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių