Gimdos kaklelio vėžys – išvengti lengviau nei gydytis

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 80 proc. moterų galėtų įveikti gimdos kaklelio vėžį, jei liga būtų pastebėta laiku ir pradėta kuo anksčiau gydyti. Tačiau pirmoje ir antroje stadijoje jokių simptomų nejaučiančios moterys į gydytoją kreipiasi tik tuomet, kai vėžys jau būna pažengęs. Tuomet laukia ilgas ir sudėtingas  gydymas.

Sergamumas gimdos kaklelio vėžiu Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje, o pasaulyje antras pagal dažnumą tarp moterų onkologinių ligų. Mūsų šalį lenkia tik Rumunija. Nacionalinio vėžio instituto registro duomenimis, nuo 2000 m. gimdos kaklelio vėžio atvejų išaugo 12 kartų. Šie duomenys verčia sunerimti gydytojus, tačiau ne moteris. Nepaisant to, kad prevencijos programai įgyvendinti skiriama vis daugiau lėšų ir pasitikrina vis daugiau moterų, nemažai jų dar vengia išsitirti.

Ligos pradžia – be simptomų

„Moterys turi žinoti, kad laiku diagnozuotą vėžį gydyti kur kas lengviau. Tad verta ryžtis ir pasitikrinti. Gimdos kaklelio vėžio patikros programa gali sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šios ligos iki 75–80 procentų“, – sako Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V.Grybo g. Vilniuje, gydytoja akušerė-ginekologė doc. med. dr. Daiva Bartkevičienė.

Gydytojos teigimu, gimdos kaklelio vėžys formuojasi ilgai, moteris nejaučia jokių simptomų, todėl dažnai liga pastebima per vėlai. Jos pradžioje dažniausiai nepasireiškia jokie klinikiniai požymiai. Ankstyvi simptomai gali būti pakitusios, gausesnės išskyros iš lyties organų, kraujavimas po lytinių santykių, ne menstruacijų metu, po menopauzės, maudimas apatinėje pilvo dalyje. 3–4 gimdos kaklelio vėžio stadijos simptomai yra ryškesni: vargina silpnumas, dubens ir kojų skausmai, ant kojų gali atsirasti edemų. Šlapinantis ar tuštinantis gali pasirodyti kraujo, jaučiamas maudimas juosmens srityje.

Ankstyva diagnostika lemia gydymo efektyvumą

Pasak docentės D.Bartkevičienės, anksti nustatyti ikivėžinius pakitimus leidžia ne tik PAP tyrimas (tiek įprastas citologinis, tiek skystoje terpėje), bet ir didelės onkologinės rizikos ŽPV (žmogaus papilomos viruso), taip pat „CINtec PLUS“ tyrimai. Galimybė atlikti visus profilaktinius, diagnostinius tyrimus ir diagnozuoti gimdos kaklelio vėžį yra ir Medicinos diagnostikos ir gydymo centre. Čia moterys gali pasiskiepyti ir nuo ŽPV.

Atlikus tyrimus ir nustačius gimdos kaklelio vėžį, skiriamas chirurginis gydymas, spindulinė terapija bei chemoterapija. Spindulinis gydymas naudojamas naikinti patį naviką, o norint sustiprinti gydymo procesą, skiriama chemoterapija, kuri ląsteles padaro itin jautrias. Docentės D.Bartkevičienės teigimu, gydymas yra gana sudėtingas ir ilgas. Net jei liga išplitusi vietiškai, tačiau nėra metastazių kituose organuose, penkerius metus išgyvena apie 50–60 proc. moterų. Jei liga nustatoma esant pirmai stadijai, penkerius metus išgyvena daugiau nei 90 proc. moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių