Greitieji COVID-19 antigenų testai: kaip juos atlikti ir ką daryti gavus rezultatą?

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu Lietuvoje auga sergamumas ir peršalimo ligomis, ir COVID-19. Gyventojai, norėdami greitai įsitikinti, ar neserga COVID-19, vaistinėje įsigyja greitųjų antigenų testų. „Camelia“ vaistininkė dalijasi patarimais, kaip testą atlikti ir kokių priemonių imtis gavus rezultatą.

Kaip atlikti?

Pajutus tokius simptomus kaip karščiavimas, kosulys, gerklės skausmas, nuovargis ir pan., reikėtų nuotoliniu būdu kreiptis į savo šeimos gydytoją ir mobiliajame patikros punkte atlikti PGR testą. Sužinojus testo atsakymą, bus galima imtis kitų gydymo veiksmų. „Pacientai sako, kad be neigiamo COVID-19 testo rezultato jaučiant simptomus į gydymo įstaigą įleisti jų nenori, o eilės PGR testui tenka palaukti. Siekiant nusiraminti, kol laukiama, pacientai namuose bent jau atlieka greitąjį antigenų testą“, – pasakoja vaistininkė M. Žalytė.

Vaistinėse galima rasti greitųjų COVID-19 antigenų testų, kurie atliekami imant mėginį iš seilių, nosies ar kraujo. Greitieji COVID-19 antigenų testai skirti aptikti SARS-CoV-2 antigenus žmogaus seilių bei nosies tepinėlių mėginiuose. Testas parodo, ar pacientas šiuo metu serga. Šie testai gali būti naudojami prevenciškai – dar nesant COVID-19 simptomams, taip pat ir pasireiškus simptomams.

Vaistinėse parduodami testai po vieną supakuoti su kitomis priemonėmis, kurios reikalingos atlikti procedūrą. Kiekvienoje pakuotėje pridedama išsami instrukcija, kaip jais naudotis ir kaip įvertinti gautą rezultatą.  Testų rezultatas paaiškėja po 10-15 min. Vaistininkė akcentuoja, kad labai svarbu laikytis visų sąlygų, įvardytų informaciniame lapelyje.

Ką daryti, gavus atsakymą?

„Jei testo atsakymas neigiamas, nereiškia, kad galite nebesilaikyti saviizoliacijos. Jei jaučiate simptomus, jūs sergate virusine infekcija, todėl reikėtų gydytis namuose, laikytis gydytojo ar vaistininko nurodymų ir nesilankyti viešose vietose siekiant užkrato neperduoti kitiems“, – sako vaistininkė.

Jei greitojo COVID-19 antigenų testo atsakymas teigiamas, patariama atlikti PGR testą mobiliajame patikros punkte. Gamintojai greitųjų COVID-19 antigenų testų instrukcijose nurodo, kad tokių testų tikslumas yra virš 90 proc., tačiau oficialiam patvirtinimui reikia mobiliajame patikros punkte atlikti PGR testą. Gavus atsakymą nuotoliniu būdu susisiekti su savo šeimos gydytoju.

Greitieji COVID-19 antigenų testai skirti profesionaliam diagnostiniam in vitro naudojimui. Vaistinėje įsigyti greitieji testai Lietuvoje šiuo metu galimi tik savitikrai, t. y., namuose atlikto testo rezultatas nebus oficialus ir neįsirašys į asmens ligos istoriją. Šiuo metu oficialiai pripažįstamus COVID-19 testus atlieka tik sveikatos priežiūros specialistai asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar mobiliuosiuose patikros punktuose.

„Šiuo metu sergamumas virusinėmis infekcijomis, o taip pat ir COVID-19, yra didelis, kasdien sulaukiame daugybės pacientų, kurie skundžiasi peršalimo simptomais arba prekes perka savo šeimos nariams. Visiems padėsime ir pakonsultuosime, bet labai prašome jaučiant peršalimo simptomus į viešąsias vietas neiti siekiant neplatinti užkrato – nesvarbu, ar jūs sergate COVID-19, ar kita virusine infekcija“, – sako „Camelia“ vaistininkė M. Žalytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jei rezultastas neigiamas, sergi. Jei teigiamas, sergi. Geri testai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių