Gruodis – saldumynų mėnuo: kaip vaikams padėti neprarasti saiko?

  • Teksto dydis:

Jeigu visus metus namuose esantį saldumynų kiekį tėvai gali kontroliuoti, tai gruodį jis dažnai būna nevaldomas – dovanėlės nuo artimųjų, advento kalendorius, šventinis stalas, o kur dar Kalėdų Senelio staigmenos. „Eurovaistinės“ vaistininkė pataria gruodį nesiimti kraštutinumų ir saldumynų nedrausti, tačiau pataria ir kaip pasirūpinti, kad vaikai nepamirštų saiko.

Ne tik gruodį, bet ištisus metus, galima matyti dvi skirtingas tėvų kategorijas. Vieni leidžia vaikams valgyti tiek saldainių, kiek tik šie nori, kiti – draudžia saldumynus ir vaikai jų gauna tik lepinant aplinkiniams. „Prieš šventes tikrai rekomenduočiau nesivadovauti kraštutinumais ir duoti vaikams saldumynų, antraip šventinis laikotarpis jiems gali būti tikras išbandymas. Daugelis vaikų saldainius labai mėgsta ir gavę jų gali prarasti saiką, taip gali prisivalgyti jų ir kasai kils didelė apkrova, todėl vaikas gali viską išvemti“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė.

Pasak vaistininkės, net ir formuojant dovanėles ar advento kalendorius, rekomenduojama juos pripildyti ne tik saldumynais, bet ir šviežiais ar džiovintais vaisiais (svarbu prisiminti, kad pastarieji yra daug saldesni, todėl jais irgi nereikėtų piktnaudžiauti). Renkantis saldainius, taip pat vertėtų ieškoti mažiau sveikatai kenkiančių alternatyvų – tų, kurie turi mažiau saldiklių, dažiklių, privengti guminukų ar lėtai burnoje tirpstančių saldainių, nes jie papildomai labiau kenkia dantims.

Vaikams nuo trejų metų geriausia duoti šokoladinius saldainius, kuriuos jis galėtų greitai suvalgyti, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad šokoladas – tonizuojanti medžiaga, kuri gali suerzinti vaikus.

Specialistų 3–6 metų vaikams rekomenduojama cukraus paros norma yra apie du valgomieji šaukštai – 50 gramų, o jaunesniems –1–3 metų vaikams – 40 gramų. Vis dėlto svarbu atkreipti, kad cukraus yra įvairiuose mūsų valgomuose maisto produktuose, ne tik saldumynuose.

Netgi geriau duoti saldainį, kai vaikas jo nori, o ne sakyti, kad jį gaus tik suvalgęs pietus, gal jo organizmui saldumynų jau net nesinori po pietų.

Įpročiai kasdienybei

Sveiką santykį su saldumynais vaistininkė rekomenduoja ugdyti kasdien. Patys tėvai turi apsispręsti, koks būdas jiems yra artimiausias, tačiau svarbu atsižvelgti į tai, kad visiškai uždrausdami vaikams saldumynus galite gauti priešingą efektą, vaikas jų norės dar labiau, ieškos ar net ims meluoti. Farmacininkė pataria kasdien matomoje vietoje vaikams padėti 1–2 saldainius, kad jie žinotų, jog jeigu nori, gali jų gauti.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad nebūtinai sulauksite pozityvaus efekto, jeigu saldainius vaikams duosite tik įvykdžius tam tikrą sąlygą, pavyzdžiui, suvalgius pietus. „Jeigu vaikas suvalgys saldainį pabėgiojęs lauke, tikrai nenutiks nieko tokio. Netgi geriau duoti saldainį, kai vaikas jo nori, o ne sakyti, kad jį gaus tik suvalgęs pietus, gal jo organizmui saldumynų jau net nesinori po pietų. Cukrus mums reikalingas energijai, širdies, smegenų veiklai ir jo gali labiau norėtis po aktyvios veiklos“, – pastebi vaistininkė.

Skandinavijos šalyse dažnai praktikuojama, kad sekmadienis yra šeimos šventė ir tądien vaikui duodami penki saldainiai, o visą savaitę neduodama. Pasak K. Staivės, dėl to vaikui gali atsirasti asociacija, kad sekmadienis yra šventė ir tada jis gali gauti saldainį, todėl paskui gyvenime taip pat gali atrodyti, kad jeigu kažkas blogai, suvalgius saldainį ir bus šventė.

Vis dėlto vaistininkė pataria visada turėti ir sveikų alternatyvų saldumynams – skiltelėmis supjaustytų šviežių obuolių, bananų ar nuplautų razinų, kurių užsinorėjęs kažko saldaus vaikas galėtų prigriebti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių