Gydant nevaisingumą svarbi ne tik gydytojo kompetencija

  • Teksto dydis:

„Nevaisingumas nėra nei vyro, nei moters problema. Tai poros liga“, – ne kartą pokalbio metu pabrėžė „Northway“ Vaisingumo centro Klaipėdoje akušeriai ginekologai Rasa Dargienė ir Tomas Lūža. Apie kaltųjų paieškas gydytojai prakalbo neatsitiktinai. „Gydytojau, kuris iš mūsų kaltas?“ – šis klausimas nuskamba bene dažniausiai, kai porai nepavyksta prisišaukti gandrų.

Daugėja nevaisingų porų

Su nevaisingumo problema Lietuvoje ir pasaulyje susiduria viena iš septynių porų. Per pastaruosius penkerius metus mūsų šalyje nevaisingumo atvejų tarp moterų padaugėjo beveik 1,5 karto, o tarp vyrų – 2,5 karto.

„Su sunkumais susilaukti vaikų susiduria bet kokio amžiaus poros. Kuo vyresnis amžius, tuo galimybė pastoti mažėja. Gal didėjančią nevaisingumo statistiką lemia tai, kad daugiau porų kreipiasi dėl nevaisingumo ištyrimo, pagalbinio apvaisinimo procedūra kompensuojama iš PSDF biudžeto, gerėja diagnostinės ir gydymo galimybės, paslaugos prieinamumas?“ – spėjo gydytoja R. Dargienė.

T. Lūža antrino, kad pagalbos dėl nevaisingumo kreipiasi labai įvairaus amžiaus poros. Dažniausiai kreipiasi moterys nuo 30 iki 35 metų.

Nevaisingumas gali būti pirminis, kai sunku susilaukti pirmojo vaiko, ir antrinis, kai pora jau turi vaikų, tačiau vėliau kyla sunkumų dėl pastojimo. 1/3 priežasčių gali būti bendros – dėl abiejų partnerių tam tikrų sutrikimų , 1/3 įtaką turi moters ir dar tiek pat – vyro nevaisingumas.

„Kartais moters ar vyro sveikatos pakitimai būna tokie nedideli, kad juos pakoregavus galima susilaukti vaikelio. Svarbiausia neatidėlioti ir laiku kreiptis pagalbos“, – tikina abu pašnekovai.

 

Pastebi informacijos trūkumą

Nemažai klausimų dėl nevaisingumo gydytojas T. Lūža sulaukia ir savo asmeninėje Facebook paskyroje. Dažniausiai užduodami klausimai: kada pradėti tirtis, kokių reikia tyrimų, kokius maisto papildus rekomenduojama vartoti.

Kartais moterys jau būna pasidariusios gana daug tyrimų, tad prašo pakonsultuoti arba nukreipti tinkama linkme. Nemažai klausimų sulaukiama apie pagalbinį apvaisinimą, šių procedūrų kompensavimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

T. Lūža pastebi, kad daugumai moterų trūksta informacijos apie nevaisingumo gydymą, nors dalies žinių bagažas – gana didelis. Pastarosios būna susirinkusios informaciją net apie tuos metodus, tyrimus ar technologijas, kurie pasaulyje pradėti taikyti neseniai ir dar ne itin plačiai naudojami.

Nevaisingumas nėra nuolatinė būsena, ir tai tikrai nereiškia, kad niekada nesusilauksite vaiko.

Ginekologas apgailestauja, kad dalis moterų atsiduria mitų bei pseudoteorijų burbule. Kai kurios moterys įsitikinusios, kad šeimos planavimas turi būti tik natūralus. Specialistui teko susidurti su atvejais, kai pacientės tam tikrose klinikose buvo gydomos žoliniais preparatais ir tik po kelerių bevaisių gydymo metų nusprendė kreiptis į nevaisingumo srities ekspertus.

„Echoskopijos tyrimo metu pamatome, kad nevaisingumo priežastis akivaizdi – pakenkti kiaušintakiai ir neįmanoma pastoti natūraliai. Deja, prarasta nemažai laiko ir pinigų. Kartais nesėkmingai bandoma sureguliuoti mėnesinių ciklą žoliniais preparatais, nors pakaktų pastimuliuoti kiaušides bei ovuliaciją tam tikrais medikamentais, kad moteris pastotų“, – pasakojo T. Lūža.

Prireikia kantrybės

Iš planuojančių nėštumą moterų ginekologas sulaukia prašymų rekomenduoti vitaminus ar maisto papildus. Deja, gydytojas turi nuvilti – stebuklingų piliulių nėra, nors tam tikrais atvejais skiriami specialūs preparatai, papildomai gydant nevaisingumą bei siekiant geresnių rezultatų.

Nevaisingumo gydymas pareikalauja iš poros kantrybės ir nuoseklumo. Ne visos jos išlaiko išbandymus, kartais nuleidžia rankas anksčiau laiko arba nusprendžia keisti specialistą, manydami, kad taip greičiau pasieks rezultatą.

„Nevaisingumo gydymas – gana ilgas procesas. Šioje situacijoje nėra kaltų, bet pasitikėjimas gydytoju yra labai svarbus. Rezultato reikia siekti bendradarbiaujant porai ir gydytojui. Kai pacientams pritrūksta kantrybės ir nuėjus pas kitą specialistą, vėl viskas pradedama iš naujo – prarandamas brangus laikas“, – apgailestauja T. Lūža.

Dažni – ovuliacijos sutrikimai

Pasak R. Dargienės, dažniausia nevaisingumo priežastis tarp moterų – ovuliacijos sutrikimai. Tokie atvejai sudaro apie 25 proc. nevaisingumo gydymo atvejų.

Kita iš dažnai pasitaikančių priežasčių – endometriozė, nulemianti apie 15 proc. nevaisingumo atvejų. Trečioje vietoje – endokrininės sistemos pakitimai. Pastoti taip pat gali trukdyti sąaugos pilvo ertmėje, kiaušintakių pakitimai ar kiaušintakių nepratekamumas. 10 proc. atvejų sudaro neaiškios kilmės nevaisingumas.

„Lengviausia pagelbėti, kai nustatomi ovuliacijos sutrikimai. Pakoregavus ciklą galima gana greitai pastoti. Kiek sunkiau, kai aptinkama pažengusi endometriozė, kai būna atlikta ne viena, galbūt net kelios operacijos pilvo ertmėje. Tokiais atvejais neretai susilaukti vaikelio padeda pagalbinis apvaisinimas“, – aiškino ginekologė.

Sunkiau pastoti moterims, kurioms dėl onkologinės ligos buvo taikyta chemoterapija ar spindulinis gydymas, nes būna išeikvotas kiaušidžių rezervas – tokiais atvejais padėti gali donorinė kiaušialąstė. Tad prieš pradedant gydymą (spindulinį ar chemoterapiją) dėl kokios nors sudėtingos ligos, labai svarbu pagalvoti apie kiaušialąsčių išsaugojimą, patarė gydytoja.

Dėmesys gyvenimo būdui

R. Dargienė atkreipia dėmesį, kad planuojant šeimos pagausėjimą labai svarbus yra gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, pernelyg didelis ar per mažas fizinis aktyvumas gali sutrikdyti endokrininę sistemą bei apsunkinti galimybę pastoti, tad planuojant vaikus labai svarbu išlaikyti normalų kūno masės indeksą.

Kartais net rekomenduojama priaugti svorio, kad susireguliuotų ovuliacijos ciklas. Toms, kurių kūno masės indeksas yra didesnis nei 30, rekomenduojama koreguoti svorį, kad susireguliuotų ovuliacijos ciklas arba kad organizmas reaguotų į medikamentinę stimuliaciją.

Neretai poroms, planuojančioms vaikus tenka priminti apie rūkymo atsisakymą, taip pat sumažinti alkoholio ir kofeino vartojimą: moterims ne daugiau dviejų vienetų alkoholio per savaitę ir ne daugiau 5 puodelių kavos (500 mg kofeino mažina galimybę pastoti) per dieną.

T. Lūža pridūrė, kad pastoti gali trukdyti ir pernelyg intensyvios treniruotės, dietų laikymasis – tokiais atvejais organizmas gali užslopinti ovuliaciją.

Priežastys – individualios

„Kuri iš nevaisingumo priežasčių lengviausiai pasiduoda gydymui? Prognozės palankiausios, kai nustatoma kiaušintakių patologija – taikant pagalbinį apvaisinimą gana greitai pastojama, jei nėra kitų sveikatos problemų. Medikamentiniam gydymui lengviausiai pasiduoda nereguliarios mėnesinės, policistinis kiaušidžių sindromas. Tada natūralaus pastojimo šansai, jeigu nėra kitų kliūčių, būna gerokai didesni“, – paaiškino T. Lūža.

Nustačius polipą, auglį ar miomą gimdoje ir pašalinus šias priežastis, taip pat galima gana greitai pastoti. Nevaisingumo ekspertas atkreipė dėmesį, kad dažniausiai būna kelios priežastys, kodėl pora negali susilaukti vaikų.

Pagalba: pasak R. Dargienės, kiekvienos poros ištyrimas ir gydymo paskyrimas yra individualus. / „Northway“ nuotr.

Pasak ginekologų, nevaisingumo priežastys būna labai individualios ir skirtumai tarp porų gali būti labai maži, bet labai reikšmingi. Būtent dėl šios priežasties nerekomenduojama pasikliauti draugių ar kaimynių patirtimi.

„Laiku pradėjus tirtis bei gydytis pasiekiama greitesnių ir geresnių rezultatų. Kaip greitai sulaukiama gandrų, priklauso nuo nevaisingumo priežasčių. Pagal „Northway“ Vaisingumo centro statistiką po pagalbinio apvaisinimo pastoja daugiau nei pusė porų iš pirmo karto“, – sakė T. Lūža.

Tikslo siekimui – visos sąlygos

Kolegė R. Dargienė antrino, kad dažnai net neprireikia pagalbinio apvaisinimo, jei poros vizitas prasideda nuo pirminio ištyrimo.

„Mažais žingsneliais žingsniuojame tirdami kiaušidžių funkciją, vertindami kiaušintakius, gimdą. Nuo tyrimų rezultatų priklauso, ką porai siūlome toliau. Kartais pakanka pakeisti tik gyvenimo būdą. Jei matome, kad porai tikrai reikės pagalbinio apvaisinimo, siūlome, taupydami laiką. Kiekvienos poros ištyrimas ir gydymo paskyrimas yra individualus. Joms siūlome tai, kas geriausia ir moksliškai pagrįsta.

Šiandien Vaisingumo centre Klaipėdoje turime visas galimybes padėti poroms susilaukti vaikų: naujausią A lygio embriologijos laboratoriją, visa reikalingiausia aparatūra aprūpintas naujas bei erdves operacines, kur atliekame visas diagnostines ir chirurgines operacijas“, – pasidžiaugė R. Dargienė.

Kreiptis pagalbos dėl nevaisingumo rekomenduojama, kai pora, turėdama reguliarius lytinius santykius ir nesisaugodama, nepastoja per 12 mėnesių. Greičiau ieškoti pagalbos rekomenduojama vyresnėms nei 35 metų poroms arba jei moteris turėjo tam tikrų pilvo ertmės operacijų, negimdinį nėštumą, jei diagnozuota endometriozė mėnesinės būna nereguliarios.

„Nevaisingumas nėra nuolatinė būsena, ir tai tikrai nereiškia, kad niekada nesusilauksite vaiko. Reikia kreiptis į vaisingumo specialistus, nes turime dideles galimybes padėti“, – tikino R. Dargienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių