- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Mitybos nepakankamumas nustatomas dažnam į ligoninę atsigulusiam ar į slaugos namus patekusiam pacientui, tačiau ši problema taip pat kamuoja ir namie besigydančius ligonius. Gydytojai dietologai sako, kad kartais mitybos nepakankamumą sunku atpažinti – tam būtina medikų apžiūra ir specialūs tyrimai. Įveikti šį sutrikimą galima tik bendradarbiaujant pacientui, jo artimiesiems ir gydytojui.
„Atpažinti mitybos nepakankamumą gali būti sudėtinga. Jį gali turėti ne tik nepakankamos kūno masės žmogus, tačiau ir sergantysis nutukimu, dėl tam tikros ligos kelias savaites gaunantis nepakankamą maistinių medžiagų kiekį“, – atkreipia dėmesį V. Polevoda.
Mitybos nepakankamumą arba jo atsiradimo riziką išduoda normos ribos nesiekiantis kūno masės indeksas (KMI), per paskutinę savaitę sumažėjęs suvalgomo maisto kiekis ir 5 proc. svorio netekimas per paskutinius 1-3 mėnesius.
Subalansuota mityba – kelias į pasveikimą
Visų pirma, gydytojos teigimu, nereikėtų pamiršti, kad tinkama ir subalansuota mityba yra viena iš pagrindinių priemonių norint greičiau pasveikti arba pasiekti ligos remisiją, padidinti medikamentinio bei chirurginio gydymo efektyvumą.
„Svarbu turėti valgymo režimą – tai yra pusryčiai, pietūs, vakarienė, esant poreikiui, galimi ir užkandžiai tarp jų. Iš pradžių nepratusiam žmogui jo laikytis gali būti sunku, tačiau čia kaip ir sporte reikalinga disciplina, nuoseklus darbas ir kantrybė. Manoma, kad susiformuotų įprotis, reikia tą patį veiksmą kartoti apie 20 dienų, o po to tai palaipsniui tampa gyvenimo būdu“, – sako dietologė.
Pasak gydytojos V. Polevodos, nėra nė vieno maisto produkto, kuris turėtų visas organizmui reikalingas medžiagas, todėl labai svarbu, kad maistas būtų įvairus. Kalbant apie makroelementus (baltymai, riebalai, angliavandeniai) žmogus privalo gauti kokybišką maistą, kad galėtų užtikrinti organizmo poreikius. Baltymai – mūsų organizmo statybinė medžiaga, jų šaltiniai yra mėsa, žuvis, pieno produktai, taip pat grūdai, ankštinės daržovės.
Naudingiausi riebalai gaunami iš žuvies bei augalinės kilmės maisto produktų – tai įvairūs aliejai, riešutai, sėklos, alyvuogės, avokadai. Vertingiausi angliavandeniai gaunami iš viso grūdo produktų, daržovių bei vaisių. Patariama per parą suvartoti bent 400 g įvairių daržovių ir apie 250 g vaisių.
Bendradarbiavimas tarp paciento, artimųjų ir gydytojo
Gydytoja V. Polevoda tvirtina, kad pacientas turi suprasti, jog subalansuota mityba yra labai svarbi gydymo dalis. Artimieji taip pat jam gali padėti koreguodami savo mitybos įpročius, kad drauge būtų smagiau ir gaminti, ir valgyti, ir džiaugtis maistu.
„Jei kalbame apie stacionare gulintį žmogų, jam visada galima perduoti lauknešėlį su naminiu, šiltu ir sveikatai naudingu maistu. Ir dabar tai galima padaryti – tam skirtu metu personalas perima lauknešėlius iš lankytojų ir juos perduoda pacientams. Gydytojo darbas šioje bendradarbiavimo grandinėje yra įvertinti paciento mitybos būklę, ar nėra mitybos nepakankamumo, ar nėra jo atsiradimo rizikos ir patarti, kaip žmogus galėtų tai koreguoti“, – sako gydytoja.
Dietologei savo praktikoje dažnai papildomai tenka skirti ir specialios medicininės paskirties maistą, skirtą padėti pacientams, turintiems mitybos nepakankamumą arba jo atsiradimo riziką.
Dabar yra daug mitų apie maistą. Pavyzdžiui, žmonės ima visiškai vengti maisto produktų, kuriuose yra pridėtinio cukraus. Geriau suvalgyti naminio pyrago gabaliuką nei išvis nieko nevalgyti, nes energijos poreikis sergančiam organizmui išlieka. Jeigu žmogus išvis negauna jokio maisto, tai organizmas pradeda ieškoti energijos iš savo paties ląstelių.
Anot gydytojos dietologės, mitybos nepakankamumas dažniausiai kamuoja onkologinius ligonius, pacientus po įvairiausių žarnyno operacijų, kai žarnynas nefunkcionuoja arba funkcionuoja dalinai. Dar viena dažna priežastis – valgymo sutrikimas.
Pagrindinė kliūtis – maisto demonizavimas
Norint užkirsti kelią mitybos nepakankamumui, pasak gydytojos V. Polevodos, svarbu laikytis mitybos režimo. Tačiau tai ne visada įmanoma, kai, pavyzdžiui, pacientą kamuoja nuolatinis pykinimas, vėmimas. Tokiais atvejais griežtų taisyklių nėra – svarbu apskritai valgyti, jei tik yra poreikis, galima užkasti net ir naktį.
„Dabar yra daug mitų apie maistą. Pavyzdžiui, žmonės ima visiškai vengti maisto produktų, kuriuose yra pridėtinio cukraus. Geriau suvalgyti naminio pyrago gabaliuką nei išvis nieko nevalgyti, nes energijos poreikis sergančiam organizmui išlieka. Jeigu žmogus išvis negauna jokio maisto, tai organizmas pradeda ieškoti energijos iš savo paties ląstelių“, – aiškina gydytoja.
Dietologė priduria, kad žmonės pradeda bijoti valgyti, ima demonizuoti tam tikrus maisto produktus, laikytis madingų, bet nebūtinai jiems tinkančių dietų, taip pat skaityti bei tikėti informacija iš nepatikimų šaltinių. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl gali išsivystyti mitybos nepakankamumas.
„Maisto bijoti nereikėtų – jis yra puikus pagalbininkas kovoje su liga. Jeigu kyla abejonių, klausimų, atsiranda nepageidaujamų reakcijų, tokių kaip pykinimas, pilvo pūtimas, viduriavimas, visada galima pasikonsultuoti su gydytoju dietologu, kuris įvertins mitybos būklę, paskaičiuos organizmo poreikius, sureguliuos mitybą individualiai atsižvelgdamas į visus gretutinius susirgimus. Sergant tikrai ne laikas savarankiškai eksperimentuoti bandant įvairias dietas“, – tikina gydytoja V. Polevoda.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai3
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių1
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...