- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Mitybos nepakankamumas nustatomas dažnam į ligoninę atsigulusiam ar į slaugos namus patekusiam pacientui, tačiau ši problema taip pat kamuoja ir namie besigydančius ligonius. Gydytojai dietologai sako, kad kartais mitybos nepakankamumą sunku atpažinti – tam būtina medikų apžiūra ir specialūs tyrimai. Įveikti šį sutrikimą galima tik bendradarbiaujant pacientui, jo artimiesiems ir gydytojui.
„Atpažinti mitybos nepakankamumą gali būti sudėtinga. Jį gali turėti ne tik nepakankamos kūno masės žmogus, tačiau ir sergantysis nutukimu, dėl tam tikros ligos kelias savaites gaunantis nepakankamą maistinių medžiagų kiekį“, – atkreipia dėmesį V. Polevoda.
Mitybos nepakankamumą arba jo atsiradimo riziką išduoda normos ribos nesiekiantis kūno masės indeksas (KMI), per paskutinę savaitę sumažėjęs suvalgomo maisto kiekis ir 5 proc. svorio netekimas per paskutinius 1-3 mėnesius.
Subalansuota mityba – kelias į pasveikimą
Visų pirma, gydytojos teigimu, nereikėtų pamiršti, kad tinkama ir subalansuota mityba yra viena iš pagrindinių priemonių norint greičiau pasveikti arba pasiekti ligos remisiją, padidinti medikamentinio bei chirurginio gydymo efektyvumą.
„Svarbu turėti valgymo režimą – tai yra pusryčiai, pietūs, vakarienė, esant poreikiui, galimi ir užkandžiai tarp jų. Iš pradžių nepratusiam žmogui jo laikytis gali būti sunku, tačiau čia kaip ir sporte reikalinga disciplina, nuoseklus darbas ir kantrybė. Manoma, kad susiformuotų įprotis, reikia tą patį veiksmą kartoti apie 20 dienų, o po to tai palaipsniui tampa gyvenimo būdu“, – sako dietologė.
Pasak gydytojos V. Polevodos, nėra nė vieno maisto produkto, kuris turėtų visas organizmui reikalingas medžiagas, todėl labai svarbu, kad maistas būtų įvairus. Kalbant apie makroelementus (baltymai, riebalai, angliavandeniai) žmogus privalo gauti kokybišką maistą, kad galėtų užtikrinti organizmo poreikius. Baltymai – mūsų organizmo statybinė medžiaga, jų šaltiniai yra mėsa, žuvis, pieno produktai, taip pat grūdai, ankštinės daržovės.
Naudingiausi riebalai gaunami iš žuvies bei augalinės kilmės maisto produktų – tai įvairūs aliejai, riešutai, sėklos, alyvuogės, avokadai. Vertingiausi angliavandeniai gaunami iš viso grūdo produktų, daržovių bei vaisių. Patariama per parą suvartoti bent 400 g įvairių daržovių ir apie 250 g vaisių.
Bendradarbiavimas tarp paciento, artimųjų ir gydytojo
Gydytoja V. Polevoda tvirtina, kad pacientas turi suprasti, jog subalansuota mityba yra labai svarbi gydymo dalis. Artimieji taip pat jam gali padėti koreguodami savo mitybos įpročius, kad drauge būtų smagiau ir gaminti, ir valgyti, ir džiaugtis maistu.
„Jei kalbame apie stacionare gulintį žmogų, jam visada galima perduoti lauknešėlį su naminiu, šiltu ir sveikatai naudingu maistu. Ir dabar tai galima padaryti – tam skirtu metu personalas perima lauknešėlius iš lankytojų ir juos perduoda pacientams. Gydytojo darbas šioje bendradarbiavimo grandinėje yra įvertinti paciento mitybos būklę, ar nėra mitybos nepakankamumo, ar nėra jo atsiradimo rizikos ir patarti, kaip žmogus galėtų tai koreguoti“, – sako gydytoja.
Dietologei savo praktikoje dažnai papildomai tenka skirti ir specialios medicininės paskirties maistą, skirtą padėti pacientams, turintiems mitybos nepakankamumą arba jo atsiradimo riziką.
Dabar yra daug mitų apie maistą. Pavyzdžiui, žmonės ima visiškai vengti maisto produktų, kuriuose yra pridėtinio cukraus. Geriau suvalgyti naminio pyrago gabaliuką nei išvis nieko nevalgyti, nes energijos poreikis sergančiam organizmui išlieka. Jeigu žmogus išvis negauna jokio maisto, tai organizmas pradeda ieškoti energijos iš savo paties ląstelių.
Anot gydytojos dietologės, mitybos nepakankamumas dažniausiai kamuoja onkologinius ligonius, pacientus po įvairiausių žarnyno operacijų, kai žarnynas nefunkcionuoja arba funkcionuoja dalinai. Dar viena dažna priežastis – valgymo sutrikimas.
Pagrindinė kliūtis – maisto demonizavimas
Norint užkirsti kelią mitybos nepakankamumui, pasak gydytojos V. Polevodos, svarbu laikytis mitybos režimo. Tačiau tai ne visada įmanoma, kai, pavyzdžiui, pacientą kamuoja nuolatinis pykinimas, vėmimas. Tokiais atvejais griežtų taisyklių nėra – svarbu apskritai valgyti, jei tik yra poreikis, galima užkasti net ir naktį.
„Dabar yra daug mitų apie maistą. Pavyzdžiui, žmonės ima visiškai vengti maisto produktų, kuriuose yra pridėtinio cukraus. Geriau suvalgyti naminio pyrago gabaliuką nei išvis nieko nevalgyti, nes energijos poreikis sergančiam organizmui išlieka. Jeigu žmogus išvis negauna jokio maisto, tai organizmas pradeda ieškoti energijos iš savo paties ląstelių“, – aiškina gydytoja.
Dietologė priduria, kad žmonės pradeda bijoti valgyti, ima demonizuoti tam tikrus maisto produktus, laikytis madingų, bet nebūtinai jiems tinkančių dietų, taip pat skaityti bei tikėti informacija iš nepatikimų šaltinių. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl gali išsivystyti mitybos nepakankamumas.
„Maisto bijoti nereikėtų – jis yra puikus pagalbininkas kovoje su liga. Jeigu kyla abejonių, klausimų, atsiranda nepageidaujamų reakcijų, tokių kaip pykinimas, pilvo pūtimas, viduriavimas, visada galima pasikonsultuoti su gydytoju dietologu, kuris įvertins mitybos būklę, paskaičiuos organizmo poreikius, sureguliuos mitybą individualiai atsižvelgdamas į visus gretutinius susirgimus. Sergant tikrai ne laikas savarankiškai eksperimentuoti bandant įvairias dietas“, – tikina gydytoja V. Polevoda.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet2
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 koronaviruso atvejai
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 24 žmonėms, aštuoni iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?2
Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai priminė, kad kasmet vaistų prie...
-
Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus1
Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika...
-
Čekijoje spartėja kokliušo plitimas, trys žmonės mirė
Čekijoje smarkiai padaugėjo kokliušo atvejų, o nuo sparčiai plintančio protrūkio mirė trys žmonės, pirmadienį pranešė šalies sveikatos priežiūros institucijos. ...
-
Sergančiųjų gripu toliau mažėja, bet padaugėjo peršalimo ir COVID atvejų
Lietuvoje praėjusią savaitę sumažėjo sergančiųjų gripu skaičius, tačiau užfiksuota daugiau peršalimo atvejų, taip pat šiek tiek išaugo susirgimų koronavirusu. ...
-
Karinis sraigtasparnis į Kauno transplantacijos centrą skraidino donoro organą5
Karinis sraigtasparnis pirmadienio rytą į Kauno transplantacijos centrą pristatė donoro organą. ...