Epidemiologė: su galimybių pasu žmonės jautėsi ramesni

  • Teksto dydis:

Gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė atsargiai žiūri į planuojamus COVID-19 atlaisvinimus. Pasak gydytojos, norint remtis Danijos ir kitų šalių įvedamais atlaisvinimais, reikėtų žiūrėti ir į skaičius, kiek tose valstybėse yra pasiskiepijusių žmonių, ypač vyresnio amžiaus, praneša Info diena.

„Manau, kad dabartiniais laikais, kai omikron atmaina diktuoja mums savas sąlygas, mes privalome peržiūrėti ir teisės aktus, ir visus sprendimus, ir apskritai visas priemones, kurias iki šiol naudojome. Kaip matome, jei žmogus užsikrečia omikron, jis gali susirgti ir skiepytas, ir persirgęs, ir neskiepytas. Žodžiu, tas galimybių pasas, manau, tikrai atitarnavo savo ir dabartiniu metu jis turėtų būti peržiūrimas – arba sustabdomas, arba iš viso nuimamas. Aišku, dar reikia palaukti Vyriausybės sprendimo, kaip jie nuspręs savaitės viduryje“, – sakė D. Razmuvienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Žmonės buvo pripratę, kad jei turi galimybių pasą, jaučiasi žymiai ramesni. Tai – apgaulingas psichologinis dalykas. Dabartiniu metu, kai jis gal bus sustabdytas, gal jo iš viso nebeliks, žmonės turės turėti didesnę atsakomybę ir patys dažniau prisiminti, kad yra tokios asmeninės apsaugos priemonės, kurias turės naudoti. Reikia suprasti, kad vakcinos tiesiog apsaugo žmogų, kad jis nesirgtų sunkiomis ligomis ir nuo pačių blogiausių išeičių“, – aiškino D. Razmuvienė.

D. Razmuvienė sakė, kad vietoje galimybių paso siūlomas proto ribojimas – kažin ar gera išeitis.

„Pirmo karantino metu Lietuvoje buvo ploto skaičiavimas, kiek kiekvienam asmeniui skiriama prekybos centre ar kitoje uždaroje patalpoje, bet dabartiniu metu sunku pasakyti, ar tai veiktų, kai omikron atmaina Lietuvoje tikrai yra įsisiautėjusi. Dabartiniu metu mes vis dar kopiame į įkalnę – bus dar daugiau susirgusių. Bet vėlgi reikia suprasti, kad jeigu mes kiekvienas save saugosime, tai galime apsaugoti ir tuos žmones, kurie neturėtų papulti į ligonines, taip išvengdami didelio spaudimo sveikatos sistemai“, – kalbėjo epidemiologė.

Žmonės buvo pripratę, kad jei turi galimybių pasą, jaučiasi žymiai ramesni. Tai – apgaulingas psichologinis dalykas.

Nors kitose šalyse jau taikomi COVID-19 atlaisvinimai, D. Razmuvienė į jų taikymą Lietuvoje žiūrėjo atsargiai.

„Mes dar nesame pasiekę piko. Jeigu pasižiūrėtume į sausio mėnesio kiekvienos savaitės rodiklius, tai matysime, kad kiekvieną savaitę naujų susirgimo atvejų vis daugėjo 50 proc., o paskutinę savaitę – beveik 60 proc. Visi epidemiologiniai rodikliai rodo, kad visi rodikliai dar vis blogėja, daugėja susirgimų, ir jie bus dar didesni. Jeigu kalbame apie kitas šalis, labai dažnai minima Danija, kad ten yra didžiuliai atpalaidavimai ir nenaudojamos jokios kaukės. Bet tada reikia pasižiūrėti į skiepijimo apimtis –  ten vyresnių asmenų skiepijimo apimtys yra 99,8 proc., o pas mus Lietuvoje siekia vos virš 70 proc. Kai Europos ligų prevencijos kontrolės centras vertina visų šalių riziką, vienas iš rizikos vertinimo faktorių yra skiepijimo apimtys šalyje. Jeigu jos yra žemesnės nei 75 proc., ypač vyresnių asmenų grupėje, tai rizika, kad omikron ten gali įsisiautėti ir padaryti labai blogų išeičių, yra labai didelė“, – šnekėjo gydytoja.

„Aš manyčiau, kad mes dar turėtume pakentėti. Tie treti metai prasidėjo su omikron. Mums kažkaip psichologiškai atrodo, kad visi prasirgsime lengvai, čia tik lengva sloga, bet reikia labai neapsigauti su tais visais atpalaidavimais. Jeigu ir vyksta renginiai, kiekvienas turime įvertinti, ar ten tikrai būtina lankytis, o jeigu jau lankausi, tai reikia laikytis visų apsaugos priemonių. Jeigu mes tokių dalykų laikysimės, tikrai suvoksime, kad tai gali omikron kažkiek sustabdyti. Nemanau, kad turime galvoti, kad visi turime prasirgti. Tai būtų loterija, ir ji gali būti labai pralošta, ne tik išlošta“, – komentavo D. Razmuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei epidemiologė

Jei epidemiologė  portretas
Žmonėmis laiko tik paranojiškus vakserius, tai ji gal ir teisi. Bet dauguma žmonių nei PIŠistiniai idijotai, ne landsberginiai psichopatai, todėl jaučamės tik geriau kai nėra žmonių diskriminacijos „paso“!

LLL

LLL portretas
Ta Razmuvienė - ropliažmogių atstovė - jai patinka, kai ją valdp, kontroliuoja - ji nėra laisvas, tikras žmogus. Tikras žmogus privalo būti tik visiškai laisvas

Pilietiškas

Pilietiškas  portretas
O kas tyrimus atliko? ? Skiedžia toji epidemiologė erezijas
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių