Gydytoja: XXI amžiuje vaikai neturėtų sirgti tuberkulioze

Paskutinėmis praėjusių metų dienomis vienoje iš Neringos ugdymo įstaigų buvo nustatytas atviros tuberkuliozės atvejis – pirmasis po penkerių metų pertraukos. Specialistai pripažįsta, kad atvira ligos forma yra daug pavojingesnė.

Priminė Skuodo atvejį

Neringoje susirgusiam suaugusiam žmogui tuberkuliozė nustatyta, kai pacientas kreipėsi į šeimos gydytoją dėl kitų negalavimų. Tuomet ir įtarta tuberkuliozė, kuri vėliau patvirtinta tyrimais.

Sergantis žmogus buvo izoliuotas ir imtasi visų reikiamų atsargumo priemonių, kad oro lašeliniu būdu plintančiai ligai būtų užkirstas kelias.

Informacija apie ugdymo įstaigoje nustatytą atviros tuberkuliozės atvejį pasirodė visose žiniasklaidos priemonėse.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė Romualda Gylienė spėjo, kad ažiotažas dėl atvejo Neringoje kilo dėl to, kad per pastaruosius penkerius metus tuberkuliozė nebuvo nustatyta nė vienam šios vietovės gyventojui.

"Tačiau sergantysis nebūtinai yra Neringos gyventojas ir nebūtinai turi gydytis Klaipėdoje", – pabrėžė filialo vadovė.

Lietuvoje tuberkuliozė gydoma penkiose ligoninėse. Sergantis pacientas gali kreiptis į bet kurią jų, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

Atvejis Neringoje priminė situaciją Skuode prieš porą metų, kai dviem moksleivėms iš Skuodo gimnazijos buvo nustatyta tuberkuliozė. Viena jų tuomet gydėsi Kaune, kita – Vilniuje. Iškilus šiems dviem atvejams į viešumą, paaiškėjo, kad atvira tuberkuliozės forma serga mokytoja.

Vėliau iš 568 mokinių, kuriems buvo atlikti mantu reakcijos testai, 77 atsakymai buvo teigiami.

Į tuomet kilusį skandalą dėl galimo tuberkuliozės protrūkio Skuode buvo įsitraukę net politikai.

Sergamumas nemažėja

Po šio atvejo sergamumas tuberkulioze Skuode išlieka gana didelis. R.Gylienė neatmetė tikimybės, kad išaiškinami nauji tuberkuliozės atvejai – minėtojo skandalo pasekmė.

2017 m. Skuode tuberkulioze susirgo 12 gyventojų, o kilus minėtajam skandalui buvo nustatyti 7 tuberkuliozės atvejai.

Beveik pusei pacientų buvo diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. Ji daug pavojingesnė, nes didėja tikimybė užsikrėsti aplinkiniams žmonėms.

Praėjusių metų duomenys apie sergamumą tuberkulioze paaiškės vasarį, kai bus atnaujinti Lietuvos registro duomenys. Čia taip pat pateikiami duomenys, ar nustatytas ligos atvejis – naujas ar atsinaujinęs, ar žmogus grįžo po anksčiau nutraukto gydymo.

Vaikai – kaip lakmusas

"Jeigu serga vaikai, vadinasi, aplinkui esama neišaiškintų tuberkuliozės atvejų. Jie lengviau užsikrečia nuo suaugusiųjų dėl dar nesusiformavusio imuniteto. XXI amžiuje vaikai neturėtų sirgti tuberkulioze. Visi jie turėtų būti patikrinti, rizikos grupėms priklausantiems vaikams – atlikti mantu reakcijos testai", – atvejį Skuode komentavo R.Gylienė.

Šiuo atžvilgiu Klaipėdoje situacija – viena iš geresnių. Nuo 2014 m. uostamiestyje, taip pat Palangoje ir Neringoje nė vienam vaikui nenustatyta tuberkuliozė.

2017 m. du tokie atvejai nustatyti Skuode gyvenantiems vaikams, Šilutėje ir Klaipėdos rajone – po vieną atvejį.

Tarp lyderių – Kretinga

Didesnis sergamumas tuberkulioze pastaraisiais metais pastebimas kai kuriuose rajonuose Klaipėdos apskrityje. Pasak Tuberkuliozės filialo vadovės, nuolat didelis sergamumas fiksuojamas Kretingos rajone. Pastebima, kad ten sergančiųjų skaičius didėja.

Daugiau atvejų nei kituose pamario regionuose užfiksuojama Šilutėje. 2016 ir 2017 m. ten užregistruota po 31 tuberkuliozės atvejį. Palyginti su gyventojų skaičiumi rajone – sergamumas nėra toks mažas, kaip gali iš pradžių pasirodyti.

Klaipėdos mieste sergančiųjų skaičius pastaraisiais metais išlieka gana stabilus. Tiesa, beveik pusei pacientų nustatoma atvira tuberkuliozės forma.

"Jei žmogus kosėja daugiau nei du mėnesius ir kosulys nesilpnėja, savijauta blogėja, reikėtų pasitikrinti dėl tuberkuliozės ir kreiptis į šeimos gydytoją. Tuomet padaroma plaučių rentgeno nuotrauka, jei aptinkami plaučių pakitimai, pacientas nukreipiamas pas specialistą", – sakė R.Gylienė.

Atsirado naujovė

Nuo šių metų pradžios gydant sergančiuosius pradėta taikyta naujovė – pildoma atitinkama ligos forma, vos įtarus tuberkuliozę.

Anksčiau speciali ligos forma Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui buvo pateikiama tik aptikus tuberkuliozės ligos sukėlėją ir nustačius atvirą ligos formą.

Gavę informaciją apie galimą tuberkuliozės atvejį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai tikrina, ar nuo paciento negalėjo užsikrėsti daugiau su juo bendravusių žmonių.

R.Gylienė spėja, kad naujovė atsirado greičiausiai dėl statistinių duomenų, kuriuos pateikia ligoninės ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, nesutapimo.

"Ir anksčiau, net jei pacientui buvo nustatoma uždara ligos forma, vis tiek aiškindavomės žmogaus kontaktus, kaip jis galėjo užsikrėsti. Pasitaiko, kad tokiu būdu aptinkame ir užleistų ligos atvejų. Kartais žmogus, bendravęs su užsikrėtusiuoju tuberkulioze, net neįtaria sergantis, neturi jokių sveikatos skundų, bet padarius rentgeno nuotrauką matome pakitimus. Tada nelaukiame, kol liga išvešės, ir pradedame gydymą", – nusistovėjusią tvarką paaiškino filialo vadovė.

Užklumpa silpnesnius

Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu: tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių tuberkulioze sergantis žmogus kalba, kosti, čiaudo, spjaudo skreplius. Žmogus užsikrečia įkvėpęs užkrėsto tuberkuliozės mikobakterijomis oro.

Anot specialistų, užsikrėsti tuberkuliozės bakterijomis gali daugelis, tačiau suserga dažniausiai turintieji silpnesnį imunitetą.

Tikimybė užsikrėsti didėja, jei bendraujama ilgai ir intensyviai su sergančiuoju atvira plaučių tuberkulioze, ypač blogai vėdinamose patalpose. Liga neplinta per stalo įrankius, tualetą, sveikinantis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruoti 1 387 tuberkuliozės atvejai arba 48,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Statistika

2017 m. Klaipėdos mieste nustatyti 73 tuberkuliozės atvejai (iš jų 36 – atviros formos), 2016 m. – 67 (atviros formos – 42);

Klaipėdos rajone atitinkamai – 25 ir 21 (atviros formos – po 13);

Palangoje – 8 ir 9 (atviros formos – 6 ir 4);

Skuode – 12 ir 7 (atviros formos – 9 ir 5);

Šilutėje – 31 ir 31 (atviros formos – 18 ir 22).

Nuo 2014 m. uostamiestyje, taip pat Palangoje ir Neringoje nė vienam vaikui nenustatyta tuberkuliozė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys  portretas
To ir reikejo tiketis ,isdraske ,issidalino Lietuva ,ateme is zmoniu darba ,pragyvenimo saltini ,galutinai nuskurdino. TBC yra skurdo liga ,sulig kiekvienais metais daugeja vargstanciu ir prasanciu pagalbos .taigi ir daugeja serganciu tokiomis ligomis,apie kuriu buvima mes jau buvome pamirse.

zekemunčikas

zekemunčikas portretas
Prasčioko nuomonė.Turint šiuolaikines technologijas beveik visos ligos yra įveikiamos,jeigu gydytojai ne kovotų prieš tuberkuliozę ar vėžį,o gydytų sergantį žmogų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių