Gydytojai aprašė atvejį, kai COVID-19 užsikrėtė dar negimęs kūdikis

Prancūzijos gydytojai pranešė patvirtinę pirmą atvejį, kai COVID-19 nuo motinos užsikrėtė dar negimęs kūdikis.

Šiam kovą gimusiam berniukui buvo patinusios smegenys ir pasireiškė su COVID-19 susiję neurologiniai suaugusiųjų simptomai, bet jis jau pasveiko, antradienį rašyta žurnale „Nature Communications“.

Ankstesnių tyrimų metu buvo atkreiptas dėmesys į tikėtiną viruso perdavimą iš motinos vaisiui, bet šis tyrimas pateikia pirmų tvirtų įrodymų, sakė vienas pagrindinių jo autorių, gydytojas Daniele De Luca (Danielė De Luka), dirbantis Antoine'o Beclere'o (Antuano Beklero) ligoninėje netoli Paryžiaus.

„Mes parodėme, kad perdavimas iš motinos vaisiui per placentą paskutinėmis nėštumo savaitėmis yra įmanomas“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę tyrėjai Italijoje paskelbė, jog duomenys apie 31 nėščiąją, paguldytas į ligoninę dėl COVID-19, „tvirtai rodo“, kad virusas gali būti perduotas dar negimusiems kūdikiams.

Vienas Amerikos medikų asociacijos žurnale JAMA kovo mėnesį paskelbtas tyrimas, kurio metu buvo stebėta panašaus dydžio besilaukiančių COVID-19 pacienčių grupė, taip pat pateikė panašią išvadą.

Tačiau įrodymai iki šio būdavo netiesioginiai.

„Reikia tirti motinos kraują, amniono skystį, naujagimio kraują, placentą ir taip toliau“, –telefonu sakė D. De Luca.

„Gauti visus šiuos pavyzdžius per pandemiją, kai visur – nepaprastoji padėtis, nebuvo lengva. Štai kodėl toks dalykas buvo įtariamas, bet niekada neįrodytas“, – sakė jis.

D. De Luca ir jo komanda surinko visus šiuos duomenis apie vieną nėščią dvidešimt kelerių moterį, kuri į jo ligoninę buvo paguldyta kovo pradžioje.

Kadangi kūdikis gimė cezario pjūvio metu, visi galimi viruso šaltiniai išliko nepaveikti.

Didžiausia COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 koncentracija buvo placentoje, nustatė tyrėjai.

„Iš ten jis virkštele buvo perduotas kūdikiui, – sakė D. De Luca. – Tai perdavimo kelias.“

„Bloga naujiena“

Kūdikiui 24 valandos po gimimo pradėjo reikštis sunkūs simptomai, įskaitant didelį kūno nelankstumą, smegenų baltosios medžiagos pažeidimus ir itin didelį dirglumą.

Tačiau gydytojams dar nespėjus nutarti dėl gydymo kurso, simptomai ėmė švelnėti. Per tris savaites kūdikis savaime kone visiškai pasveiko.

Praėjus trims mėnesiams, jo motinai jokie simptomai nebepasireiškia.

„Bloga naujiena– jog tai iš tiesų įvyko ir gali įvykti, – sakė D. De Luca. – Gera naujiena – kad tai retas dalykas, labai retas palyginti su pasaulio populiacija.“

Iš tūkstančių kūdikių, gimusių COVID-19 pacientėms, ne daugiau kaip 1 ar 2 procentams testais buvo nustatytas naujasis virusas, o dar mažesnei daliai pasireiškė rimti simptomai, sakė Oksfordo universiteto motinos ir vaiko sveikatos profesorė Marian Knight (Merian Nait), kuri šiame tyrime nedalyvavo.

„Svarbiausia žinia nėščioms moterims yra ta pati: vengti užsikrėtimo nepamirštant plauti rankų ir laikytis socialinio atstumo priemonių“, – sakė ji.

Kiti mokslininkai sakė, kad naujasis tyrimas suteikė informacijos apie viruso perdavimą iš motinos vaikui.

„Šis pranešimas papildo žinias apie galimą perdavimo kūdikiui mechanizmą per placentą“, – pakomentavo Londono Karaliaus koledžo (King's College) akušerijos profesorius Andrew Shennanas (Endrius Šenanas).

„Tačiau moterys ir toliau gali būti ramios, kad nėštumas joms ar jų kūdikiams nėra reikšmingas rizikos faktorius dėl COVID-19“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių