Gyventojai šokdina medikus ir dėl nulūžusio nago: tokius siūlo drausminti baudomis

  • Teksto dydis:

Greitosios pagalbos medikai skuba į iškvietimą, tačiau sako, kad mažiausiai trečdaliu atvejų jie į pagalbą žmogui lekia be reikalo. Pagrindinė priežastis – žmonėms sunku patekti pas šeimos gydytojus arba jie tiesiog jaučiasi vieniši, pasakojama LNK reportaže.

„Jeigu būtų paprasčiau patekti pas gydytoją, kai kažkas atsitinka, pavyzdžiui, suskaudo galvą ar kilo kita problema, dėl ko jis įprastai kreipiasi į polikliniką, faktas, kad nereikėtų tuomet kviesti medikų“, – sakė Ukmergės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

„Neretai tiesiog skambina, nes nori greitai patekti į ligoninę. Įprastai kažkokia lėtinė liga gydoma namų sąlygomis, reikia reguliariai gerti šeimos gydytojo skirtus vaistus, bet žmonės nori greito rezultato, būti sveiki čia ir dabar. Mano, pagulėję kelias dienas ligoninėje taps sveiki“, – pritarė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriaus vadovas Mindaugas Kliukas. 

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Medikus gyventojai šokdina dėl problemų, kurias galėtų ir patys išspręsti. Pirmiausia, tiesiog išgėrę vaistų.

„Na, jie nori, kad jiems kvalifikuotai paduotų tabletę padėtą ant lėkštutės“, – tokį neatsakingą gyventojų elgesį komentavo M. Kliukas.

„Žmogus pabuvo priėmimo skyriuje ir gavo gydymą, bet grįžus namo jam skirti vaistai nepadėjo, tuomet jis vėl ima telefoną į rankas ir kviečią greitąją pagalbą“, –  J. Keburienė.

Brangų medikų laiką dažnai be reikalo gaišina girti asmenys. Būna, kad kviečiant pagalbą problema nupasakojama vienaip, o nuvykus į vietą realybė visai kita.

„Grįžtant iš naktinio klubo nepasiekė namų, nugriuvo laiptinėje. Vyras kvietė pagalbą savo žmonai. Sakė, kad gal kažkuo apnuodyta – kažkaip panašiai nusakė problemą. O medikams atvykus, pasirodo, reikėjo tik užvesti iki namų, nieko rimto“, – kalbėjo Vilniaus GMP stoties direktoriaus pavaduotojas Tadeuš Rodz.

Vieni medikus šokdina nesąmoningai, tačiau yra ir piktybinių atvejų.

Būna, kartais tas pats asmuo per parą skambina 20–30 kartų

„Būna, kartais tas pats asmuo per parą skambina 20–30 kartų. Dalį tokių iškvietimų atsakome, dalį važiuoja GMP brigada su policija. Tokie pacientai terorizuoja, kad jie žudysis ir pan., bet, greičiausiai, jie iš tikrųjų vartoja alkoholį“, – sakė Panevėžio GMP stoties direktorė Rūta Ramoškaitė.

Netikrų iškvietimų, kai pavojus gyvybei negresia, itin padaugėja šventiniu laikotarpiu.

„Labai daug vienišų žmonių yra, kurie neturi su kuo švęsti švenčių. Aišku, tada emocijos sukyla, prasideda jaudulys, neretai pasireiškia hipertenzija, tuomet atsiranda ir  širdies ritmo sutrikimų, – teigė M. Kliukas.

Vieniši žmonės medikams skambina, nes pastariesiems tiesiog trūksta dėmesio, nėra su kuo pasikalbėti.

„Pabendravus su žmogumi, dažniausiai tą problema išsisprendžia“, – savo darbo praktikos užkulisius atskleidė M. Kliukas.

„Turime tokią vieną močiutę, pas kurią vykome gal apie 80 kartų per metus“, – sakė  R. Ramoškaitė.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų ir taip trūksta. Tad toks medikų šokdinimas eikvoja išteklius, o kartais gali kainuoti ir kažkieno gyvybę.

„Kartais vykstame paduoti nulaužto priklijuoto nago susimušus ranką... Kiekvienas turėtų pasverti ir pagalvoti, ar tikrai mano problema tokia rimta, kad negaliu į skubios pagalbos priėmimo skyrių atvykti pats“, – J. Keburienė.

Kartais vykstame paduoti nulaužto priklijuoto nago susimušus ranką.

 

Anot medikų, ši problema GMP tarnybas kamuoja jau seniai, o spręsti ją iš esmės nesiimama. Medikai svarsto, kad galbūt norą kviesti medikus vien suskaudus galvą sumažintų baudos arba nebūtinų iškvietimų apmokestinimas, kaip yra Latvijoje.

„Bausti reikia tiek, kiek kainuoja tas iškvietimas“, – savo nuomonę išsakė T. Rodz.

„Nuomonės – įvairios. Vieni siūlo įvesti baudas, kiti padaryti mokamus iškvietimus, bet niekada negali žinoti, ar piktybiškai skambinėjančiam vieną kartą iš tikrųjų neįvyks koks miokardo infarktas ar insultas“, – svarstė M. Kliukas.

Medikų skaičiavimu, vienas greitosios pagalbos iškvietimas kainuoja apie 200 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lol

Lol portretas
Daug medikų atvažiavę pasityčioja ir išvažiuoja arba jeigu jau yra buvę susidūre su tuo žmogumi nesuteikia pagalbos, pasityčioja ir viso gero. Pati ne kartą susidūrus, tai už ką jiems mokėti, gal už tai kad išsikalinėja iš žmonių?

Norvegijoj

Norvegijoj portretas
Jei nustato, kad i ligonine turejai sveikatos pats atvaziuot, uz nereikalinga iskvietima reikia susimoket 10k kronu, 1000euru. Bent jau 2014 metais taip buvo.

Serratos

Serratos  portretas
Meds available Whatsapp: .+1 (757) 356-2714
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių