Įgimtam sifiliui galima užkirsti kelią

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) konstatuoja, kad sifilio perdavimą iš sifiliu infekuotos motinos vaikui arba įgimtą sifilį galima nesunkiai eliminuoti, nes sifilio diagnostika ir gydymas nėra brangūs. Pasak PSO, investavimas į nėščiųjų patikrą ir gydymą dėl sifilio pripažįstami kaip viena iš ekonomiškai efektyviausių nėštumo priežiūros priemonių. Diagnozavus nėščiajai sifilį, moteris turi būti gydoma, tik tokiu būdu sifilio perdavimo iš motinos vaikui galima išvengti.

Siekiant išvengti įgimto sifilio, Lietuvoje nuo 2007 m. visoms nėščiosioms sudarytos sąlygos nemokamai pasitikrinti dėl sifilio. Nėščiąsias rekomenduojama tirti dėl sifilio du kartus (kartu atliekant  ŽIV tyrimą ): iki 12 nėštumo savaitės ir 29–40 nėštumo savaitę. Tyrimo išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Nustačius sifilį, skiriamas gydymas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pastaruosius septynerius (2008–2014) metus nėščiųjų patikros dėl sifilio metu Lietuvoje nustatyti 143 sifilio atvejai (sifiliu infekuotos nėščiosios). Kasmet sifilis diagnozuojamas vidutiniškai apie 20 nėščiųjų. Dažniausiai 18–24 m. amžiaus moterims. Pernai nustatyta 16 sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų, šiemet per penkis mėnesius – 8. Per pastaruosius septynerius metus Lietuvoje iš viso užregistruota 12 įgimto sifilio atvejų, t.y. kai sifiliu serganti nėščioji infekciją perdavė savo vaikui nėštumo metu.                

Nėščiosios, sergančios sifiliu ir negydomos, 70–100 proc. pagimdo užkrėstą naujagimį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių