Ilgalaikis žindymas nežaloja vaiko seksualinės raidos

Seksologo išsakyta nuomonė apie ilgalaikį žindymą tarp mamų sukėlė diskusijų audrą. Gydytoja dietologė apgailestauja dėl tokios subjektyvios nuomonės, neprisidedančios prie žindymo populiarinimo.

Kenkia berniukams?

Interneto portale delfi.lt buvo pasirodęs straipsnis su gydytoju seksologu, kur, be kitų temų, paliestas ir žindymas.

Žinomas seksologas Viktoras Šapurovas išsakė savo nuomonę, kad bendros maudynės su mama ar matomi nuogi tėvai kenkia vaiko vystymuisi. Kaip ir ilgalaikis žindymas, ypač berniukų.

"Aš neabejoju, kad motinos pienas yra labai gerai, bet manau, kad net ir ginekologai pasakytų, jog žindyti ilgiau nei vaikui sukanka metai nevertėtų", – mano seksologas.

Kai kurios mamos jautriai sureagavo į tokį seksologo paaiškinimą. Jų manymu, dauguma moterų ir taip nelinkusios žindyti savo vaikų, o toks viešas pasakymas tik sustiprina tokį įsitikinimą.

O kaip jaustis toms, kurios ilgai žindo savo vaikus? Ilgai žindančioms mamoms dažnai tenka atlaikyti artimųjų nepasitenkinimą dėl tokio pasirinkimo, o viešai išsakyta neigiama gydytojo nuomonė sustiprina nepalaikančiųjų gretas. Tuo labiau kad visuomenėje ir taip vyrauja skeptiškas požiūris į ilgalaikį žindymą.

Vaikų nežaloja

Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė – vienintelė šios srities specialistė Lietuvoje, itin besidominti žindymu.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje dirbanti gydytoja taip pat savanoriškai konsultuoja žindančias mamas organizacijoje "Pradžių pradžia". Ji siekia tapti pirmąja specialiste Klaipėdoje, turinčia tarptautinio laktacijos ir žindymo konsultanto vardą (IBCLC).

"Straipsnyje pateikta kraštutinė subjektyvi vieno gydytojo asmeninė nuomonė", – sakė B.Jarašūnė, paklausta, kaip vertina seksologo išsakytas mintis.

Ji apgailestavo, jog gydytojas nesusipažinęs su šiuolaikinėmis, Lietuvoje galiojančiomis žindymo rekomendacijomis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF) ir kitos lyderiaujančios organizacijos rekomenduoja žindyti bent 2 metus (ar ilgiau, jei vaikas ir mama nori).

Pasak B.Jarašūnės, žindymas po vienerių metų yra naudingas tiek vaiko fiziniam, tiek kognityviniam vystymuisi ir šis natūralus procesas nesužaloja jo seksualinės raidos.

Žindo vis mažiau

Lietuvoje moterys kūdikius dažniausiai žindo iki šešių mėnesių, taip pat nemažai – iki metų.

PSO duomenimis, tik mažiau nei 3 proc. moterų negali žindyti. Šiuo metu visame pasaulyje mažėja žindomų kūdikių ir vis dažniau motinos pienas keičiamas dirbtiniais mišiniais.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje, gimus naujagimiui, gimdymo namuose žindyti pradeda 98 proc. moterų, keturis mėnesius žindo 43,4 proc. mamų.

Žindymo iki 6 mėn. trukmės rodikliai mūsų šalyje gerokai atsilieka nuo Europos, ypač Šiaurės šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ilgas berniukų žindymas užkerta jiems kelią tapti gėjais - va kame visa problema, va kur grėsmė slypi. :/

Janina

Janina portretas
Blogiausia, kad kas ką sugalvoja tas tą teigia niekuo nepagrįsdamas. Ir dar medikai: tai kūdykius žindyti kenksminga, tai sanarius per kelias dienas arba nagų grybelį išgydis, ar stebuklingai motetid atjaunins. Netikėkite . Tik neaišku kas skatina " daktarus" taip elgtis? Pinigai? Ar nėra jokių priemonių sustabdyti tokias rašliavas?

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kasdien skaitome pasaulyje atliekamus ivairius tyrimus kurie paneigia ankstesnius .Manau ,kad niekas negali nei patvirtinti nei paneigti kaip gali ytakoti vaika ilgas zindymas.Tai gali veikti kiekviena skirtingai.Vaikas ne teliukas ir viskam manau yra ribos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių