Informacija apie skiepus nuo vėžio – vaistinėse

  • Teksto dydis:

Minėdamas Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitę Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) drauge su „Eurovaistine“ tėvams ir globėjams primena apie galimybę nemokamai paskiepyti dukras nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), sukeliančio gimdos kaklelio vėžį. 

Nuo pernai rugsėjo visos vienuolikos metų mergaitės Lietuvoje nuo ŽPV skiepijamos valstybės lėšomis, tačiau informacijos apie galimybę nemokamai paskiepyti dukras tėvams ir globėjams vis dar trūksta.

„Skiepytis galima ir vyresniame amžiuje, tačiau šios vakcinos veiksmingiausios jaunoms, neturėjusioms lytinių santykių ir ŽPV neinfekuotoms mergaitėms. Pasiskiepijus galima išvengti ne tik gimdos kaklelio vėžio, bet ir makšties, lyties organų, išangės vėžio ir lyties organų karpų. Labai džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su vaistine ir skleisti žinią apie gyvybes išsaugančius skiepus“, – sako ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Išsamesnė konsultacija

Informacijos sklaida siekiama suteikti galimybę tėvams gauti visą reikalingą informaciją kiekvienoje tinklo vaistinėje.

Skiepytis galima ir vyresniame amžiuje, tačiau šios vakcinos veiksmingiausios jaunoms.

Neretai apsilankyti pas gydytojus konsultacijai dažnai pritrūksta laiko, o ir patys sveikatos priežiūros specialistai dėl įtempto darbo grafiko galbūt ne visada spėja priminti apie nemokamus skiepus, tyrimus ir vykdomas prevencijos programas. Į vaistinę žmonės užsuka bent kartą ar du per mėnesį ir čia ne tik įsigyja reikalingų medikamentų, bet ir pasikonsultuoja, sužino, kaip ilgiau išlikti sveikiems.

Sergamumas ir mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje išlieka vienas didžiausių Europoje. Kasmet mūsų šalyje nustatoma apie 400-500 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų, o nuo šios ligos miršta daugiau nei 200 moterų.

Gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė Europoje tradiciškai minima paskutinę sausio savaitę. Kartą per trejus metus visos moterys nuo 25 iki 60 metų dėl gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje gali išsitirti nemokamai.

Visos vienuolikos metų mergaitės valstybės lėšomis skiepijamos nuo ŽPV, vakcinacijos schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnė kaip 6 mėn. pertrauka. Dėl nemokamos vakcinacijos būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių