- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įpratinti vaikus valgyti sveikiau – nelengva užduotis ne vieniems tėvams. Dar sudėtingesnė ji tampa prasidėjus mokslo metams, kai didelę dalį laiko vaikai praleidžia mokykloje ir turi daugiau laisvės pasirinkti, ką ir kada valgyti.
Vis dėlto, pasak specialistų, įpratinti vaikus rinktis sveikesnį maistą nėra sudėtinga, o norint tai pasiekti užteks kelių pagrindinių taisyklių.
„Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra pakankamai paprasti: valgyti reikia maždaug penkiskart per dieną, rinktis kuo grynesnius ir įvairesnius maisto produktus, gausiai skanauti daržovių, vengti pusfabrikačių ir greito maisto, planuoti patiekalus iš anksto ir kt.“, – teigia sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.
Vis dėlto, nors suaugusiesiems tokios taisyklės gali pasirodyti nesudėtingos, vaikams dažnai atrodo kitaip. Kur kas patraukliau nei košės, daržovės, žuvis ar liesa mėsa jiems – greitai paruošiamas ar mažiau vertės turintis maistas. Tam, kad toks vaikų požiūris keistųsi, pasitarnaus keli naudingi patarimai.
Apsipirkite kartu
V. Kurpienė pataria laikas nuo laiko, apsiperkant, drauge su savimi pasiimti vaikus. Bendras planavimas, ką ir kada valgysite, galimybė kartu rinktis produktus, padės vaikams mokytis.
„Renkantis produktus parduotuvėje į procesą įtraukite ir vaiką. Tačiau elgtis reikėtų apgalvotai, pavyzdžiui, klausimą „ką šįvakar norėtum valgyti“ reikėtų susiaurinti ir teirautis „norėtum tokios žuvies ar kitokios“. Taip pat vertėtų nuolatos kartu užsukti į tikrai vertingų maisto produktų skyrius – daržovių, kruopų. Taip vaikui formuosis tinkami apsipirkimo įpročiai“, – pasakoja V. Kurpienė.
Mokykite gaminti
V. Kurpienė taip pat pataria leisti vaikams savarankiškai ruošti maistą ir mokyti juos tai daryti. Anot specialistės, kartais tėvai be reikalo abejoja vaikų sugebėjimais savarankiškai pasiruošti užkandį ar net sveikesnį patiekalą.
„Tam, kad vaikas išmoktų pagaminti konkretų patiekalą, labai svarbu bent keletą kartų jį paruošti kartu su vaiku. O norint, kad kitą dieną vaikas tą patiekalą pasigamintų savarankiškai, svarbu jį iš vakaro perspėti. Žinoma, nepamirškite paruošti reikiamus ingredientus patiekalo gamybai ar jau dalinai paruoštą patiekalą paskutiniam gamybos etapui“, – pasakoja V. Kurpienė.
Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, vaikus mokyti maisto ruošos galima ir žaidimo forma – tam pasitarnaus vaikiškos žaislinės virtuvėlės, žaisliniai puodai ir įrankiai, kiti reikmenys.
Patiekite patraukliai
Svarbu ne tik tai, kokius užkandžius vaikui paruošite valgyti mokykloje, tačiau ir kaip juos patieksite: formos, spalvos, pateikimo būdai – viskas svarbu.
„Nors vaisių pjaustyti nerekomenduočiau, kalbant apie daržoves, tai – puiki išeitis. Pavyzdžiui, mažesniems vaikams patrauklesnės atrodo riekelėmis supjaustytos morkos, kurias pati žaismingai vadinu „pinigėliais“. Taip pat ir pjaustytos juostelėmis – „piršteliai“. Be to, dažnai vaikai mėgsta valgyti viską, kas yra maža: uogas, riešutus, nedideles, spalvingas daržoves,“ – teigia V. Kurpienė.
„Vaisių ir daržovių skyriuose pirkėjai suras nedidelių morkų, pomidorų, mažųjų bananų, o taip pat ir jau supjaustytų vaisių rinkinių, kuriuose – arbūzų, melionų, kivių, šilauogių, ananasų gabaliukai. „Į pagalbą“ ateis ir džiovintų daržovių traškučiai“ – dalinasi V. Drulienė.
Valgykite drauge
Suburdami visą šeima drauge prie bendro stalo, rodykite vaikams tinkamą pavyzdį. „Be abejo, įvertinus, kad dažnai vaikai ir tėvai į namus grįžta skirtingu metu, valgyti drauge gali tapti sudėtinga, tačiau reikėtų dėti visas pastangas, kad bent vakare prie bendro stalo susėstų visa šeima. Taip vaikai matys, kokius produktus ir patiekalus renkasi jų tėvai ir lengviau bei greičiau įpras juos valgyti“ – sako V. Kurpienė.
Kalbėkitės
Galiausiai, mitybos specialistės teigimu, svarbu bendrauti su vaiku ir šnekėtis apie maistą. Nereikėtų drausti, liepti, nurodinėti, tačiau praverstų mokyti ir patarti.
„Pavyzdžiui, jei vaikas nori nesveiko užkandžio ar patiekalo, reikėtų jam paaiškinti, kodėl šis pasirinkimas – ne pats geriausias, tačiau vietoje draudimo pabandyti pasiūlyti rinktis mažesnę porciją, su mažiau padažo, galbūt su sveikesniais ingredientais, paraginti taip maitintis rečiau. Ar rezultatas bus tobulas? Ne. Tačiau daug geresnis nei neįdėjus tokių pastangų“, – tikina specialistė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms1
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...