Iškrovos diena – geras būdas pradėti sveiką mitybą

Sveikos mitybos šalininkai ne retai rekomenduoja imtis „organizmo valymo“, vartojant tik tam tikrus produktus, arba kitaip ribojant suvartojamų kalorijų kiekį.

Nors viešojoje erdvėje gausu pranešimų apie tokios organizmo detoksikacijos naudą, gydytoja dietologė Žana Antonova sako, jog šiuo atveju detoksikacija yra suvokiama klaidingai, kadangi tai – medicininis gydymas, kuomet dėl tam tikrų priežasčių organizmas negali pašalinti medžiagų apykaitos produktų. Jis įprastai skiriamas žmonėms, turintiems inkstų ar kepenų funkcijų sutrikimų. Anot medikės, sveikiems žmonėms detoksikuotis nėra būtina, tačiau nukrypus nuo sveikos mitybos įpročių, vertėtų rinktis iškrovos dienas.

„Pirmiausia, iškrovos diena nėra bado diena, – kalba gydytoja Ž. Antonova. Tai diena, kada suvartojame dvigubai mažesnį kalorijų kiekį, nei įprastai gaunamą su maistu. Nusprendus atlikti iškrovos dieną, mitybos režimas turėtų išlikti toks pat: 5–6 valgymai per dieną, valgant kas 3–4 valandas, vartojant didelį kiekį skysčių. Iškrovą patarčiau atlikti užimtą dieną, kad mažiau tektų galvoti apie maistą. Tą dieną reikėtų vengti fizinio aktyvumo“.

Nereikėtų manipuliuoti šiuo būdu, siekiant „atpirkti“ persivalgymo pasekmes, kadangi staigus maitinimosi režimo pokytis organizme sukelia stresą.

Iškrovos dieną gydytoja pataria rinktis vienos grupės produktus. Tam tiktų maistas turintis daug skaidulinių medžiagų: „Vartokite daug daržovių arba ribotą kiekį vaisių, pieno produktų. Taip pat reikėtų išgerti ne mažiau nei 2–2,5 litro vandens, – 2,5 litro yra optimalus kiekis“.

Dažniausiai gyventojai iškrovos dienas nusprendžia atlikti po švenčių, kuomet suvartojamas per didelis kalorijų kiekis, persivalgoma. Tokiu būdu iškrovos diena išlygina maistinės energijos poreikį organizme, padeda organizmui grįžti prie sveikos mitybos įpročių. Visgi nereikėtų manipuliuoti šiuo būdu, siekiant „atpirkti“ persivalgymo pasekmes, kadangi staigus maitinimosi režimo pokytis organizme sukelia stresą.

Skaidulų gausus maistas iškrovos dienai

avietės, braškės, serbentai, spanguolės;

grikių, perlinės, miežinės, avižinės kruopos;

žirniai, bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, baklažanai, moliūgai;

apelsinai, citrinos, melionai, abrikosai, kriaušės, obuoliai.

„Iškrovos dieną rekomenduojama rinktis ne iškart po šventės, bet dar kitą dieną. Vadinasi, po persivalgymo epizodų kitą dieną turite grįžti prie įprastos sveikos kasdienės mitybos, o dar kitą dieną galite daryti iškrovą“, – pataria dietologė.

Iškrovos dienos gali tapti pirmuoju žingsniu sveikos gyvensenos link, siekiant pakeisti įsisenėjusius neteisingus maitinimosi įpročius. Pasidomėjus apie profilaktiškai atliekamų iškrovos dienų poveikį žmogaus organizmui, dietologė Ž. Antonova jį vertina teigiamai, ir pataria iškrovos dieną atlikti kartą per dvi savaites.

„Šis metodas yra nerekomenduojamas sergantiems cukriniu diabetu, nėščiosioms, senyvo amžiaus žmonėms, vaikams. Moterys iškrovos dienų turėtų vengti mėnesinių metu. Po iškrovos dienos, jei įprastas maitinimosi būdas yra racionalus, atitinkantis asmens fizinį aktyvumą, amžių, lytį ir svorį, jį reikėtų tęsti“, - reziumuoja gydytoja dietologė.

Skaidulinės medžiagos

Kitaip vadinama ląsteliena, tai yra angliavandeniai, esantys augaliniuose produktuose. Ląsteliena yra viena iš naudingiausių maisto sudėtinių dalių, valanti kraują, iš organizmo valanti šlakus, toksinus, papildanti vitaminais ir mineralais. Rekomenduojama kasdien jų suvartoti apie 20–30 g.; ypač patariama turintiems antsvorio, besiskundžiantiems padidėjusiu cholesterolio kiekiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emilija

emilija portretas
labai vertingi patarimai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių