Ispaniška virtuvė antsvoriu negrasina Pereiti į pagrindinį turinį

Ispaniška virtuvė antsvoriu negrasina

2015-01-09 13:48
Ispaniškas patiekalas "Paelia"
Ispaniškas patiekalas "Paelia" / Shutterstock nuotr.

Ispanijoje garbinamas alyvuogių aliejus, jūros gėrybės, daržovės ir vaisiai. Daugelis patiekalų neapsieina ir be česnako, kuris yra puikus pagalbininkas siaučiant peršalimo ligoms. Ispanai ne itin mėgsta keptą maistą, jiems priimtinesnis troškintas. Daugelis sutiks, kad iš gerų produktų tinkamai pagaminti troškiniai – puikus, skanus ir sveikas žiemos maistas. Be to, ispanai retai skundžiasi dėl antsvorio. Tad šį kartą plačiau apie šią saulėtą virtuvę.

Sriubos? Geriau salotų!

Tie, kurie lankėsi Ispanijoje sutiks, šalies restoranai garsėja jūrų gėrybių patiekalais – paella, gambas, gazpacho. Tačiau neapsirikite, iš tiesų patiekalų asortimentas kur kas platesnis. Ispanai vertina patiekalus iš šviežių daržovių, ėrienos ir kiaulienos.

Kai kurie keliautojai sako, kad Ispanijoje sriubos nėra labai paplitusios, daugiau valgoma salotų. Turbūt dėl šilto klimato. Tačiau tam tikruose šalies regionuose ruošiama visame pasaulyje garsi gazpacho sriuba. Tai gaivi šaltsriubė, gaminama iš pomidorų, agurkų ir saldžiųjų paprikų, pagardinama svogūnais, česnakais ir šviežiais bazilikais. Aptinkami ir šiltų sriubų variantai. Pavyzdžiui, pomidorų sriuba su rūkyta dešra, šonine ar midijomis.

Sotūs užkandžiai

Pasakojama, kad tradicija užkandžiauti gurkšnojant gėrimus atsirado būtent XIX amžiaus viduryje Andalūzijoje. Norėdami apsaugoti nuo dulkių ir musių į taures išpilstytą vyną, barmenai uždengdavo jas duonos riekele, sūrio, dešros ar kumpio griežinėliu

Šiandien Ispanija garsėja savo tapas – tipišku užkandžiu prie vyno taurės. Ispanijos užeigose ant prekystalio dažnai galima rasti lėkštę su įvairiausiais „kąsneliais“. Ant dantų krapštuko užmaunama alyvuogė, aštuonkojo ar kalmaro gabalėlis, sardinė ar ančiuvis. Viskas plaukioja alyvų aliejuje ir acte. Vietiniai teigia, kad tapas suteikia neribotas galimybes improvizacijai. Dažnam turistui Ispanijoje šie užkandžiai atstoja pietus, o ispanui tai - tik užkandis prieš pietus ir vakarienę.

Nuo jūros gėrybių iki kiaulienos karbonadų

Ispanija turi savitus regioninius virtuvių išskirtinumus. Vieni regionai garsėja krevetėmis ar kepta žuvimi, kitur gali gauti ir kiaulienos karbonado su bulvytėmis. Tačiau ši virtuvė siūlo aukščiausios klasės mėsos. Daugiausia kiaulienos ir vištienos, nemažai avienos, jautienos ir ožkienos. Mėsa patiekiama su saulėje prinokusiomis daržovėmis, alyvuogių aliejumi ir česnaku.

Gaminama ir nemažai ryžių patiekalų. Garsi klasikinė ryžių paella. Ryžiai, šafranas ir alyvuogių aliejus – trys svarbiausi produktai, be kurių neįmanoma paruošti šio patiekalo. Visa kita priklauso nuo virėjo skonio ir išradingumo. Ryžius galima gardinti vištiena, triušiena, dešra, jūrų gėrybėmis, žaliaisiais žirneliais, saldžiosiomis paprikomis ir taip toliau.

Švieži produktai

Ispanijoje visą laiką buvo auginama daugiau kiaulių nei galvijų. Dėl to šioje šalyje populiaresnė kiauliena ir jos gaminiai. Tačiau vietoje gyvulinės kilmės riebalų ispanai vartoja alyvuogių aliejų ir dėl to yra tik sveikesni.

Pirmenybė šioje šalyje teikiama šviežiems produktams. Ispanai valgo daug šviežių daržovių, jūros gėrybių ir žuvies. Žinoma, vartoja aukštos kokybės alyvuogių aliejų. Nors valgoma daug, net penkis kartus per dieną, o vakarienė užsitęsia iki išnaktų, viršsvoriu šalyje skundžiasi retas.

Prieskonių vartojama ne itin daug, bet aitrumo ispaniškiems patiekalams suteikia česnakas, kuris tinka beveik visur.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų