Įspėja: saulės malonumais reikia džiaugtis atsakingai

  • Teksto dydis:

Artėjant karštam ir saulėtam ilgajam savaitgaliui, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina gyventojus saulės teikiamais malonumais mėgautis atsakingai. Per ilgas ir per dažnas buvimas saulėje gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi.

Saulė žmogaus organizmui naudinga, nes jos dėka organizmas pasigamina vitamino D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, fosforą ir magnį bei šioms medžiagoms išsilaikyti kauluose ir dantyse. Vitaminas D būtinas sveikai nervų sistemai ir imunitetui. Tačiau norint saule džiaugtis saugiai, reikia prisiminti, kad Lietuvoje saulės spinduliai pavojingiausi būna jau nuo ankstyvo pavasario iki pat rugpjūčio vidurio, todėl tuo metų laiku nuo 10 iki 14 val. reikėtų vengti būti tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Verta prisiminti 5 paprastas saugaus buvimo saulėje taisykles:

1. Dėvėkite prigludusius saulės akinius su aukštu UV filtru.

2. Užsidėkite plačiabrylę skrybėlę, kepuraitę, skarelę.

3. Apsivilkite laisvus, šviesius drabužius.

4. Rinkitės pavėsį, paplūdimyje slėpkitės po skėčiu.

5. Pasitepkite aukšto SAF (saulės apsaugos faktorius) kremu.

Piktnaudžiavimas saulės spinduliais gali tapti ne tik nudegimų, saulės ar šilumos smūgio, tačiau ir odos vėžio priežastimi. Išskiriami trys pagrindiniai odos vėžio tipai - bazoląstelinis, plokščialąstelinis ir melanoma. Pirmieji du yra epitelinės kilmės navikai ir, nors ir piktybiniai, nesunkiai pagydomi. Epiteliniai navikai sudaro tris ketvirtadalius odos vėžio atvejų, vieną ketvirtadalį sudaro melanoma. Būtent nuo melanomos miršta trys ketvirtadaliai susirgusiųjų.

Yra žinoma, jog epitelinės kilmės navikų atsiradimą daugiausiai paskatina ultravioletiniai A ir ultravioletiniai B spinduliai, o taip pat ir genetiniai veiksniai. Atsiradę epiteliniai navikai laikui bėgant yra linkę supiktybėti. Melanomos, kaip ir kitų odos vėžio rūšių, atsiradimui svarbus yra ultravioletinių spindulių poveikis. Melanomos atveju reikšmingas ne kaupiamasis ultravioletinių spindulių poveikis, o ultravioletinių spindulių sukelti ūmūs nudegimai pūslėmis, nuolat pasikartojantis intensyvus ultravioletinių spindulių poveikis. Nors melanomos atsiradimo priežastys ir nėra visiškai aiškios, tačiau žinoma, jog šio piktybinio darinio atsiradimo riziką padidina tie patys rizikos veiksniai - saulė ir genetiniai veiksniai.

Kokie žmonės turi didesnę odos vėžio riziką?

* šviesios odos arba greitai nudegantys saulėje;

* vaikystėje stipriai nudegę saulėje;

*  daug laiko praleidžiantys saulėje (darbe ar laisvalaikiu);

* veikiami intensyvios saulės trumpais laiko periodais (pvz. atostogų metu);

*  reguliariai besilankantys soliariumuose;

* turintys daugiau nei 50 apgamų;

*  kurių šeimoje buvo ar yra sergančių melanoma;

* vyresni nei 50 metų amžiaus;

*  reguliariai vartojantys imunitetą slopinančius vaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių